Zaak Oostendse agent op WK voetbal uitgesteld: “Inspecteur matrak gaat liever Matroesjka’s kijken”

Tijdens een match tussen Oostende en Club Brugge zou de agent het aan de stok hebben gekregen met een van de supporters. © a-BELGA
Redactie KW

De zaak voor het hof van beroep in Gent rond een van de Belgische politieagenten die naar Rusland werd gestuurd om de Belgische supporters op het WK voetbal een veilige reis te bezorgen, werd uitgesteld naar september.

Tijdens een match tussen Oostende en Club Brugge zou hij het aan de stok hebben gekregen met een van de supporters. Het uitstel viel bij de procureur-generaal in slechte aarde: ” ‘Inspecteur matrak’ gaat blijkbaar liever Matroesjka’s kijken!”

De 48-jarige H.G. was tijdens de wedstrijd van Club Brugge tegen KV Oostende op 18 oktober 2015 aanwezig in het Jan Breydelstadion als spotter. Spotters zijn politiemensen die tussen de supporters staan om hen in de gaten te houden, zowel bij thuiswedstrijden als bij verplaatsingen. Tijdens de match tussen KVO en Club Brugge zou hij met zijn matrak op het hoofd hebben geslagen van een 22-jarige supporter. Hij kreeg hiervoor opschorting van straf, maar ging hiertegen in beroep. Ondanks het feit dat er op sociale media filmpjes van het incident zouden circuleren, blijft de man ontkennen.

Dinsdag werd zijn zaak ingeleid voor het hof van beroep in Gent, maar zijn advocaat vroeg meteen uitstel. H.G. zit immers in Rusland, en de advocaat wil schriftelijke conclusies maken.

‘Inspecteur matrak’ gaat liever Matroesjka’s kijken. Dit is spuwen in het gezicht van het hof!

De vraag tot uitstel viel niet in goede aarde bij de procureur-generaal die niet op voorhand was verwittigd. “Hij kon op zijn minst een briefje schrijven: ‘Sorry, het past niet, ik zit in Rusland.’ Maar nee, ‘inspecteur matrak’ gaat liever Matroesjka’s kijken. Dit is spuwen in het gezicht van het hof! Ik heb zelden een staaltje van zo’n arrogantie bij een politie-inspecteur gezien!”

Onbesproken reputatie

Bovendien stelt de procureur-generaal zich ook vragen bij zijn aanwezigheid in Rusland en die in alle kranten te bewonderen is. “Die agenten moeten het visitekaartje van de Belgische politie in Rusland zijn. Zijn er nu werkelijk geen andere agenten met een onbesproken reputatie?”

Op 26 september worden de beelden bekeken en komt een commissaris, die aanwezig was bij het voorval, getuigen. De pleidooien worden gehouden op 12 december.

(Belga/OSM)