Wervelend Club Brugge met sprekend gemak voorbij Charleroi naar halve finale

16/01/18 om 22:36 - Bijgewerkt om 22:37

Dinsdagavond maakte blauw-zwart met 5-1-cijfers brandhout van Charleroi in de kwartfinale van de beker van België.

Wervelend Club Brugge met sprekend gemak voorbij Charleroi naar halve finale

© BELGA

De kwartfinale van de beker werd een maand eerder wegens de hevige regenval afgelast. De grasmat was toen in een modderpoel veranderd, maar aan het veld zou het dit keer alvast niet liggen. Club liet onlangs een gloednieuwe mat leggen en nam die tegen Charleroi voor het eerst in gebruik. Voor het eerst sinds lang was Jan Breydel - ondanks de topaffiche en verlaagde ticketprijzen - niet volgelopen. Bekervoetbal blijft maar weinig in trek bij het Belgische publiek.

Ivan Leko wijzigde zijn typeploeg op twee posities. Na het vertrek van Ludovic Butelle kwam Guillaume Hubert noodgedwongen weer onder de lat. Nieuwkomer Gaboelov was nog niet speelgerechtigd en Ethan Horvath zat op de bank. De opvallendste wijziging viel echter op het middenveld te noteren, waar Jordy Clasie nog eens van bij de aftrap zijn kans kreeg. Sterkhouder Marvelous Nakamba verdween daardoor naar de bank.

Club meteen op toerental

Wervelend Club Brugge met sprekend gemak voorbij Charleroi naar halve finale

© BELGA

In een eerder gezapige beginfase was het Club dat het eerst de neus aan het venster stak. Limbombe zette uitstekend voor tot bij Wesley, die nipt naast mikte. Het sein voor de thuisploeg om door te drukken en het veldoverwicht op te eisen. Dat leverde meteen ook een voorsprong op. De dieptepass van Clasie naar Wesley was van sublieme kwaliteit. De Braziliaan behield het overzicht en legde knap terug tot bij Vanaken, die het leer in de rebound - met de knie en een portie geluk - voorbij Mandanda kreeg.

N'Ganga houdt schijn nog even hoog

Wervelend Club Brugge met sprekend gemak voorbij Charleroi naar halve finale

© BELGA

Charleroi kwam heel even aan de overkant piepen, maar blauw-zwart was bijzonder hongerig uit de winterstop gekomen en peuzelde de bezoekers simpel op. Amper 10 minuten na de 1-0 stond de verdubbeling al op het bord. Voor de zoveelste keer was Vormer - op hoekschop - de aangever. Mechele kopte snoeihard op Mandanda, die de bal wel nog kon raken, maar de 2-0 niet kon verhinderen. Terwijl iedereen een walkover verwachtte, zorgde N'Ganga met een schicht voor de aansluitingstreffer.

Het gaf de Waalse burger moed en even leken de Carolo's in de match te komen. Maar aan de overkant was het toch weer Vanaken die het dichtst bij een nieuwe treffer kwam. Mandanda zag er niet goed uit op een voorzet van Cools, maar Vanaken plaatste moederziel alleen naast. Enkele ogenblikken later nam Diaby het bezoekende doel onder vuur, maar de bezoekende doelman werkte in corner. En daarop deden Vormer en Mechele hun kunstje van tien minuten eerder gewoon over: 3-1.

Wervelende thuisploeg

Wervelend Club Brugge met sprekend gemak voorbij Charleroi naar halve finale

© BELGA

Club bleef de ene gevaarlijke aanval na de andere op de mat toveren, Charleroi was danig onder de indruk en kon bitterweinig tegen het blauw-zwarte geweld inbrengen. Via mooi combinatievoetbal speelde Clasie op links Diaby vrij. Hij passeerde zijn mannetje en verstuurde het leer naar de tweede paal, waar Wesley de bal over de lijn frommelde: 4-1 en de Zebra's na een groot halfuur al knock-out. De Brugse wervelwind was niet meer te stuiten en we kregen de ene aanvalsgolf na de andere voorgeschoteld. De Carolo's slaakten dan ook een zucht van opluchting toen ze het rustsignaal hoorden.

Weer een overbodige tweede helft

Niet voor het eerst dit seizoen in Jan Breydel was de tweede helft eigenlijk niet meer dan een obligatoir nummertje. Toch bleef de thuisploeg ook na de pauze veruit de betere ploeg en bij Brugs balbezit rolden de 'Olé's' vlijtig van de tribunes. Na Brugse kansen voor Limbombe en Wesley kwamen de bezoekers op het uur nog eens de neus aan het venster steken. Invaller Pollet mocht alleen op Hubert af, maar die kwam goed uit.

Vanaken andermaal in de rebound

Wervelend Club Brugge met sprekend gemak voorbij Charleroi naar halve finale

© BELGA

En die heropflakkering was voor Club weer het sein om nog een laatste keer te versnellen. Vanaken werd vrijgespeeld in de zestien en kon - andermaal in de rebound - Mandanda voor een vijfde keer vloeren. Daarna bloedde de partij dood en zakte het tempo.

Club Brugge plaatste zich op deze manier vlotjes voor de halve finale van de beker. Om net als twee jaar geleden opnieuw naar de Heizel te mogen, zal Club eerst voorbij Standard moeten. Op 31 januari speelt het op Sclessin om een week later, op 8 februari, Standard in eigen huis te ontvangen voor de terugmatch.

Club Brugge - Sporting Charleroi 5-1.

Doelpunten: 11' Vanaken 1-0, 22' Mechele 2-0, 24' N'Ganga 2-1, 33' Mechele 3-1, 35' Wesley 4-1, 63' Vanaken 5-1.

Club Brugge: Hubert, Poulain, Mechele, Denswil, Cools, Clasie, Limbombe, Vormer (67' Nakamba), Vanaken, Wesley (64' Vossen), Diaby (71' Dennis).

Sporting Charleroi: Mandanda, Zajkov, Martos (32' Diandy), Marinos, N'Ganga, Hendrickx, Baby, Ilaimaharitra, Benavente (58' Pollet), Lukebakio, Rezaei (73' Saglik).

Gele kaarten: Geen.

Scheidsrechter: Bart Vertenten.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!