Waarom het woensdag tegen AS Monaco wél zal lukken voor Club Brugge

Thierry Henry, kersvers coach van AS Monaco, samen met Yoeri Tielemans en Leander Dendoncker. © BELGA
Redactie KW

Hoopgevende prestaties tegen Borussia Dortmund en Atlético Madrid, maar Club bleef twee keer met lege handen achter. Als blauw-zwart in deze Champions Leaguecampagne punten wil sprokkelen en zelfs eventueel Europees wil overwinteren, is het woensdag van moeten. Drie redenen waarom het tegen AS Monaco wél zal lukken.

1. Geen absolute top

Of toch niet van het kaliber van Dortmund en Atlético, twee ploegen waar Club al tegen bewees het niveau van de Champions League aan te kunnen. In principe moet blauw-zwart AS Monaco dus zeker aankunnen, al blijft de club uit de dwergstaat aan de Middellandse Zee natuurlijk wel een miljoenenploeg. De totale waarde van de Monegaskische spelerskern bedraagt zo’n slordige 298 miljoen euro. Ter vergelijking, die van Dortmund: 412 miljoen euro, Atlético: 807 miljoen euro en Club Brugge… 93 miljoen euro, nog geen derde van wat AS Monaco aan spelerskapitaal heeft lopen.

2. Het draait er vierkant

De Franse kampioen van 2017 moest vorig seizoen in de Ligue 1 enkel Paris Saint-Germain voor zich dulden. Dit seizoen loopt het echter ‘iets’ minder goed voor de Monegasken. En dat is een understatement, want AS kon dit seizoen over alle competities heen nog maar één match winnen. De eerste officiële match van het seizoen – de Franse supercup – werd meteen een 4-0-bolwassing tegen de landskampioen. Een weekje later werd de eerste competitiematch op Nantes wel nog met 1-3 gewonnen, maar sindsdien kon de ploeg van Youri Tielemans en Nacer Chadli dus geen enkele keer meer winnen. De rood-witten staan dus al meer dan twee maanden droog. In de Ligue 1 is Monaco weggezakt naar een gedeelde voorlaatste plaats met zes punten uit negen matchen. Ook Europees pakte AS nog geen enkel punt. Tegen Atlético werd het in eigen huis een 1-2-nederlaag en in Dortmund ging het met 3-0 kansloos ten onder.

3. Trainerswissel

Na de competitienederlaag tegen Rennes werd manager Leonardo Jardim aan de deur gezet. Met Thierry Henry haalde AS Monaco een grote naam binnen als zijn vervanger, al is het voor de voormalige vedette van Arsenal zijn debuut als hoofdcoach. Henry deed dan wel tonnen ervaring op als assistent van Roberto Martinez bij de Rode Duivels, maar een ploeg in crisis managen, wordt toch nog iets helemaal anders. Zorgt hij voor een shockeffect en kan hij Monaco zaterdag al doen winnen op RC Straatsburg? Dat valt af te wachten en is vooral afhankelijk van hoe goed de crisismanager in Thierry Henry is. Misschien gebruikt Henry de Europese match van woensdag tegen Club Brugge wel om het een en ander uit te proberen? Een vast systeem zal hij hoe dan ook nog niet hebben. Aan Club om ervan te profiteren… (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier