Uitgekookt Standard houdt stand en knikkert Club Brugge uit de beker

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Heel Club Brugge hoopte donderdagavond op een mirakel in de terugmatch van de halve finale van de beker. Blauw-zwart won wel met 3-2, maar door een vroege tegentreffer zat de kwalificatie er nooit écht in.

Na de 4-1-nederlaag van vorige week moest Club minstens drie keer scoren om door te stoten tot in de finale. Daarvoor hield Ivan Leko grotendeels vast aan zijn typeploeg. Er waren slechts twee wijzigingen in vergelijking met de competitiematch van zondag. Nakamba startte in de basis ten koste van Clasie. Gabulov, die na een paar onzekere momenten ter discussie stond, begon op de bank. Kenneth Vermeer mocht debuteren.

Ook Vermeer kan geen zekerheid bieden

De partij begon met een kwartier vertraging vanwege de verkeersdrukte rond het stadion. Maar het weerhield de thuisploeg er niet van om met veel dadendrang en druk naar voren te starten. Na amper een minuut mocht Nakamba aan de rand van de zestien vrij naar doel trappen, een Luiks been voorkwam een vroege voorsprong. Maar ook de bezoekers waren vrijwel meteen gevaarlijk. Op een vrije trap verliet Vermeer onbezonnen zijn doel, een Brugs been werkte het leer in corner. Daarop was het wel raak. Sá kon vrij inkoppen aan de tweede paal. De debuterende goalie was nergens te bespeuren.

Het spel ging in een rotvaart heen en weer met kansen aan beide zijden. Vanaken en Nakamba probeerden het voor Club, zonder succes. Standard counterde scherp, maar Cop vergat er 0-2 van te maken. Van de dode momenten maakten de bezoekers gretig gebruik om tijd te rekken en het tempo te drukken. Blauw-zwart bleef ondertussen kansen bij elkaar voetballen. Limbombe en Wesley vergaten het echter af te maken. De bezoekende muur kreunde, maar kraakte niet.

Vanaken etaleert zijn klasse

Tot Vanaken vijf minuten voor de rust een vrije trap vanop 30 meter in de winkelhaak krulde. Gillet, die het leer nochtans van ver zag komen, stond aan de grond genageld. Een tweede thuisdoelpunt hing nog voor de pauze in de lucht, maar de Rouches hielden (voorlopig) stand.

Ook na de rust veel goede wil bij de Bruggelingen, maar kansen waren nu eerder schaars. Standard zette meer druk naar voren, waardoor de thuisploeg moeilijker aan de goal van Gillet geraakte. Bovendien lag het spel door allerhande blessurebehandelingen veelvuldig stil. Net toen de tijd stilaan echt begon te dringen, zette Vormer Diaby op weg naar de 2-1 en laaide de Brugse hoop weer op.

Emond neemt alle twijfel weg

De Rouches beseften maar al te goed dat een muur optrekken heel riskant was, dus voetbalden Carcela en co iets meer naar voren. 20 minuten voor tijd stuurde Mpoku Emond in het straatje en die legde rustig binnen: 2-2. Club moest nu al 4 keer scoren om zich alsnog te kwalificeren. Een onmogelijke opdracht, maar toch deed Clasie Jan Breydel nog eens opveren. Zijn zwieper verraste Gillet en blauw-zwart stond weer op voorsprong.

Met nog een kwartier op de teller was het Brugse kalf al lang verdronken. Zeker omdat het na de pauze amper nog kansen bij elkaar voetbalde. Verder dan een paar halve mogelijkheden kwam de thuisploeg niet meer, waardoor het bekeravontuur in de halve finale voorbij is.

Club Brugge – Standard 3-2.

Doelpunten: 4′ Sá 0-1, 41′ Vanaken 1-1, 62′ Diaby 2-1, 71′ Emond 2-2, 75′ Clasie 3-2.

Club Brugge: Vermeer, Mitrovic, Mechele, Scholz, Cools (59′ Tomecak), Nakamba (69′ Clasie), Vormer, Vanaken, Limbombe, Diaby, Wesley (75′ Vossen).

Standard: Gillet, Cavanda, Luyindama, Laifis, Fai, Agbo, Marin, Mpoku (77′ Cimirot), Cop, Emond (94′ Djenepo), Sá (46′ Carcela).

Gele kaarten: 15′ Mpoku, 34′ Gillet, 42′ Sá, 44′ Laifis, 57′ Agbo, 60′ Vormer, 63′ Marin, 94′ Vanaken.

Scheidsrechter: Vertenten.