Tomislav Butina: “Zelfs na 15 jaar herinner ik me nog elke seconde”

Tomislav Butina na het pakken van de penalty van Márcio Amoroso. (Foto Belga) © BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

‘From zero to hero’ kopten de dagkranten op donderdag 28 augustus 2003. De grote held was uiteraard Butina, die na drie minuten flaterde, maar nadien zijn fout meer dan goed maakte. “Onmogelijk om die match te vergeten, ook omdat mijn zoon bijna dagelijks de beelden via YouTube afspeelt”, lacht Butina, die momenteel in Abu Dhabi woont, maar ons via de telefoon met plezier te woord stond.

“Het was mijn debuut voor Club, mijn eerste officiële match buiten Kroatië en dan meteen in de Champions League. Het was overigens een grote verrassing dat ik speelde. Ik wist het pas twee uur voor de partij. Na mijn flater draaiden we de knop om en tot aan de rode kaart van David Rozehnal speelden we sterk. Daarna was het overleven tot aan de penalty’s. Vooral het vreugdemoment na de beslissende penalty van Andres Mendoza staat op mijn netvlies gebrand.”

“Een deel van mijn hart zal altijd in Brugge blijven”

“Later speelde ik op WK’s en tal van andere grotere tornooien, maar dergelijke match in een Westfalenstadion met 82.000 vurige fans, vergeet je nooit. Zelfs 15 jaar later herinner ik me er nog elke seconde van. Ik word er overigens nog vaak over aangesproken, zowel door landgenoten als Clubfans.”

De ondertussen 44-jarige Kroaat woont en werkt in Abu Dhabi. “Ik ben aan mijn zesde seizoen in de Verenigde Arabische Emiraten begonnen. De eerste vijf jaar werkte ik in Dubai en sinds kort maakte ik de overstap naar Al-Wahda FC uit Abu Dhabi. Ik ben aan de slag als supervisor voor de doelmannen en de keepertrainers. Daarnaast werk ik ook als mentor voor de keepertrainers van de Kroatische voetbalfederatie. Ik heb het druk, maar ben gelukkig.”

Karlo Letica

De voormalige Brugse doelman volgt zijn ex-club nog steeds op de voet. “Een deel van mijn hart zal altijd in Brugge blijven. In mei volgend jaar ben ik van plan om wat vrienden mee te nemen naar België en dan staat er zeker ook een bezoekje aan Brugge op het programma. Tot dan zal ik de matchen van Club via de televisie moeten volgen. Gelukkig heb ik hier keuze uit een breed gamma aan sportzenders, dus Club Brugge-Dortmund zullen ze zeker uitzenden.”

Met Ivan Leko, Matej Mitrovic, doelman Karlo Letica en keepertrainer Tomislav Rogic lopen er enkele landgenoten van Butina in Brugge rond. “Letica ken ik niet persoonlijk, maar ik zie dat hij de kwaliteiten heeft om het ver te schoppen. Dat bevestigde ook Tomislav Rogic, met wie ik wel regelmatig contact heb op cursussen en dergelijke. The keepers always stick together“, besluit Butina al lachend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier