Gretig Club Brugge laat kansen liggen en gaat in slotfase onderuit tegen matig Dortmund

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Dinsdagavond opende Club Brugge in een kolkend Jan Breydelstadion zijn Champions Leaguecampagne tegen de Duitse grootmacht Borussia Dortmund.

Ivan Leko had één grote verrassing in petto: Thibault Vlietinck werd met een basisplaats beloond voor zijn puike invalbeurt tegen Lokeren. Voor de 21-jarige West-Vlaming uit Knokke was het dit seizoen zijn eerste basisplaats. Voor de rest kregen we de verwachte basispionnen, met Wesley en Vossen in de spits en achterin het trio Poulain-Mitrovic-Denswil.

De thuisploeg startte duidelijk met de nodige stress: na amper 10 seconden speelde Mitrovic de bal te zacht terug op Letica, die nog net voor de aanstormende Reus het leer kon ontzetten. Meteen daarna speelde blauw-zwart de spanning knap van zich af. Via hoge druk veroverde het telkens snel het balbezit en bij vlagen hielden de Bruggelingen het leer knap in de ploeg.

Met Vanaken als dirigent kwam het zelfs af en toe eens aan het venster piepen. Vlietinck werd knap diep gestuurd en vond het hoofd van Vossen, die aan de eerste paal naast knikte. De bezoekers konden af en toe tegenprikken, maar een secuur verdedigende Brugse achterhoede hield de boel aardig op slot. Club bleef het gevaarlijkst. Een schot van Vossen werd voor de lijn nog net gekeerd door de glijdende Reus.

Snedig en verticaal spel van de thuisploeg

Met de steun van het Brugse publiek bleef blauw-zwart boven zichzelf uitstijgen. Danjuma, bij vlagen een gesel voor rechtsachter Piszczek, versierde met een geplaatst schot enkele minuten later al de volgende Brugse kans. Doelman Bürki kon de poging van de Nederlander uit zijn verste hoek zweven. De thuisploeg begon meer en meer in zijn kansen te geloven: met snel en verticaal spel bleef het de Duitsers pijn doen. In balverlies maakten de Bruggelingen met veel inzet en stevige duels de bezoekende aanvalsgolven behoorlijk vlot onschadelijk. Vooral Rits – die zich als een pitbull in elke bal beet – was een belangrijke schakel in balverlies.

Via een poging van Vormer en een streep van Denswil versierde Club nog een aantal kansen, maar het werd niet met een voorsprong beloond. Op slag van rust kreeg het zelfs bijna nog een koude douche toen Schmelzer aan de tweede paal vrij mocht inkoppen, maar zijn poging niet kon kadreren. 0-0 na een intense eerste helft met een gretig Club Brugge dat vrank en vrij voetbalde en het meeste aanspraak maakte op een doelpunt.

Na de pauze eisten de bezoekers het balbezit op en moest blauw-zwart achteruit. Vormer en co hadden duidelijk al veel verbruikt en speculeerden nu vooral op de tegenaanval. Die waren bij vlagen heel snedig en gevaarlijk, maar de laatste pass kwam er telkens niet uit.

Toenemende Duitse druk

Naarmate de tweede helft vorderde, werd het Duitse balbezit steeds prominenter en de Brugse tegenaanvallen schaarser. De achterhoede bleef echter het centrum goed gesloten houden en de Duitse dreiging werd relatief makkelijk onschadelijk gemaakt. Via rustpunten Vanaken en Wesley – altijd aanspeelbaar, hard werkend en bijzonder stevig in de duels – kwam blauw-zwart zelfs regelmatig van onder de druk uit. De ingevallen Openda versierde tien minuten voor tijd nog een dot van een kans, maar de jonge spits trapte recht op doelman Bürki.

Aan de overzijde betaalde Club de gemiste kansen cash toen Mitrovic een bal probeerde te onzetten en het leer via het been van Pulisic op een klungelige manier over Letica caprioleerde. Met nog enkele minuten op de klok probeerde blauw-zwart de bakens alsnog te verzetten en een verdiend punt uit de brand te slepen, maar het waren de bezoekers die op de tegenaanval nog dichter bij een tweede treffer waren.

Een enorme ontgoocheling voor blauw-zwart, dat minstens een punt had verdiend maar een gebrek aan efficiëntie in de slotfase cash betaalde.