De Brugse stadsderby: komend weekend is het al van dat (bij de jeugd)

Een beeld uit 2015 © BELGA
Redactie KW

De jeugdwerking van Cercle Brugge werd voor dit seizoen bekroond met het Elite Label A en speelt hierdoor tegen ploegen als AA Gent, Racing Genk, Standard, Anderlecht en Club Brugge. Komend weekend wordt het nieuwe seizoen op gang getrokken met de Brugse derby.

Ruben Goossens traint voor het derde jaar op rij de U16 van Cercle Brugge. “Elite 1 verandert niets aan onze werking maar de tegenstanders zorgen voor mooiere affiches en dus leukere wedstrijden. Die wedstrijden zijn voor ons een enorme uitdaging. We starten tegen Club Brugge, dat is mooi. Een derby, het zal dus wat geladen zijn. De jongens en ook de trainers kennen elkaar. We delen onderling wat plaagstoten uit. Net als tegen Anderlecht, Standard of Genk hoef ik de spelers niet te motiveren”, weet de trainer.

“Mocht dat wel nodig zijn, dan zit er bij de speler zelf iets fout. Als voetballer moet je altijd gemotiveerd zijn, welke tegenstander het ook is. Dat maakt het onderscheid tussen een gewone speler en dat ietsje meer”, vindt Ruben Goossens.

Hij is 34 jaar, komt uit Aalter en was voor zijn Cercleperiode als trainer aan de slag bij KSV Roeselare en Waasland-Beveren. Voordien was hij ook voetballer maar hij moest al op zijn twintigste bij Sparta Ursel stoppen omwille van een hernia en hartfalen.

Ruben Goossens begon enkele weken geleden met de U16 van Cercle aan de voorbereiding op dit seizoen. Met het oog op deze competitie werd er selectiever gewerkt. Bij de scouting wist men echter nog niet dat ze in 1A zouden spelen. In die zin hebben David Carpels en de leden van de vzw, onder leiding Piet D’Hooghe, schitterend werk geleverd. “Mijn trainingen en wedstrijdvoorbereidingen blijven hetzelfde. Ik leg de lat zowel voor mezelf als de jongens zeer hoog. Ik ben zeven dagen op zeven met voetbal bezig.”

De weersomstandigheden waren misschien te warm om je ideaal voor te bereiden? “Voor onze fysieke trainingen zijn we een paar keer meer naar het bos getrokken. In mijn groep kan de ene speler beter tegen de hitte dan de andere. Ik beschik overigens over een ploeg met ongeveer tachtig procent die vorig seizoen bij de U15 actief was. De overige twintig procent is nieuw.”

“Samen met hoofdscout Marc Van Opstaele hebben we vanaf nieuwjaar per positie gekeken waar er een invulling nodig was. De jongens die er bijkwamen, onder andere van Club Brugge, AA Gent en SK Deinze, zijn echt wel een meerwaarde, kwalitatief goede voetballers. Waar we ook moeten naar streven. Onze eerste doelstelling is overigens goed voetbal brengen, de spelers week na week beter zien doen met de wil om te winnen”, eindigt de trainer. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier