"Dat doelpunt opende mee de deur naar een prachtige carrière"

24/11/17 om 06:00 - Bijgewerkt op 23/11/17 om 12:01

Woensdag 25 november 1992. Om 20.47 uur viert Olympia de 1-0 van Daniel Amokachi tegen CSKA Moskou. Een doelpunt dat de geschiedenisboeken ingaat als de eerste Champions Leaguegoal ooit. Exact 25 jaar later blikken de protagonisten van het toenmalige blauw-zwart met de nodige trots op die iconische eerste campagne op het kampioenenbal terug. De tijd dat het Belgisch voetbal wél nog iets in Europa betekende.

Het format van die allereerste Champions League zag er compleet anders uit dan de huidige formule. Zo startten de voorrondes veel later en werd de eerste poulematch pas eind november gespeeld. Er waren slechts twee poules met telkens vier ploegen. De winnaars van elke poule speelden de finale. "Toen moest je nog twee rondes overleven om je voor de groepsfase te kwalificeren. Eens in die groepfase was je bij de beste acht teams van Europa. In de eerste voorronde schakelden we vlot het Israëlische Maccabi Tel-Aviv uit", herinnert toenmalig trainer Hugo Broos zich nog. "Lorenzo Staelens zorgde voor de belangrijke uitgoal en thuis klaarden we met 3-0-cijfers de klus. Gert Verheyen en opnieuw Staelens waren toen de doelpuntenmakers van dienst. Met Austria Wien hadden we het in de tweede ronde veel lastiger, maar op basis van de uitdoelpunten kwalificeerden we ons voor de allereerste eindfase van het moderne kampioenenbal."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!