Club telt Essevee nog voor de rust helemaal uit en wint met 2-5

Mats Rits scoorde het vijfde doelpunt van de avond voor Club Brugge. © Belga

Club Brugge kan met een gerust gevoel de interlandbreak in. Na een vroege own-goal zat de landskampioen al vroeg op rozen en diepte die voorsprong rustig uit. Een onkennelijk Zulte Waregem kon daar bitter weinig tegenover stellen, al ontbeerde Essevee op cruciale fasen ook een tikkeltje geluk om er een echte wedstrijd van te maken. De eerredders, voor Buffel en Bongonda, waren hen wel nog gegund. Eindverdict: 2-5.

Francky Dury koos voor een grondig vertimmerd elftal. Naast Derijck (vertrokken naar AA Gent) vielen ook Buffel, Bongonda en Marcq uit de ploeg. Een vijfmansdefensie met Demir, Bürki, Baudry, Walsh en De fauw moest de vesting van Bossut een stuk beter beschermen tegen de blauw-zwarte machine, zoals Dury de tegenstander in zijn persbabbel omschreef.

Maar al na twee minuten mocht dat plan de kast in en keek de thuisploeg tegen een schier onmogelijke opdracht aan, toen Tardieu een pass van Vormer ongelukkig in eigen doel verwerkte: 0-1. Rond het kwartier miste Dennis een huizenhoge kans op de 0-2, maar de aanvaller stond sowieso buitenspel.

Boeken toe na dik een halfuur

Ondanks veel goede moed kon de thuisploeg daar bitter weinig tegenover zetten. Dat werd er niet beter op toen Laforge na 25′ de bal op de stip legde, na een fout van Bédia op Mitrovic. Rezaei nam het geschenk wat graag aan: 0-2. Amper een minuut later leek Bédia zijn fout al recht te zetten, maar na het omspelen van Letica vond hij de deklat op zijn weg. Na 36 minuten mochten de boeken helemaal toe toen Dennis een afgemeten corner van Vanaken binnen knikte: 0-3. Harbaoui kon zijn ploeg weer in de match brengen, maar knalde de bal knullig op Letica. Een pegel van Bédia, op slag van rust, ging over.

Na de pauze kon Club de gezapige vrijdagavondwandeling in alle rust verder zetten, want Essevee bleef knoeien. Danjuma kreeg alle vrijheid om aan te leggen en Bossut voor de vierde keer te grazen te nemen: 0-4 na 50 minuten. De snelle tegenprik van Zulte Waregem via Sylla stierf uiteen op de lat.

Aanvallender thuisploeg

Kalf helemaal verdronken dus en voor Dury – eindelijk – het sein om met Buffel en Bongonda meer ervaring en aanvallende impulsen te brengen. Dat zorgde meteen voor meer schwung in het spel van de thuisploeg. Zo testte Bédia toch al eens de reflexen van Letica. Op die manier kreeg Club wel zeeën van ruimte op de counter, maar Cools – en in de herneming Vanaken – raakten dit keer niet voorbij Bossut. Op een nieuwe tegenstoot veegde Faik de bal nog net voor de lijn weg.

Aan de overzijde bleef Essevee met de kansen morsen, al had het ook de geluksgoden niet mee. Nu knalde Buffel over. Club ging op zoek naar de forfaitcijfers, Vanaken poeierde op de lat.

In de slotfase duwde Essevee eindelijk deftig op het gaspedaal: eerst strafte Buffel een blunder van de ingevallen Amrabat af, vervolgens knaldeSylla de 2-4 binnen… tot de VAR die goal wegens buitenspel afkeurde. De tweede kwam er vlak voor tijd toch via Bongonda, maar met de vijfde Brugse goal smoorde Rits de hoop van de thuisaanhang definitief in de kiem.

(BVC/foto Belga)

Zulte Waregem: Bossut, De fauw, Baudry, Demir, Walsh, Bürki (58′ Bongonda), Tardieu (58′ Buffel), Faik, Bedia, Sylla en Harbaoui.

Club Brugge: Letica, Poulain, Moraes, Rezaei (66′ Schrijvers), Mitrovic, Vanaken, Denswil, Vormer (68′ Amrabat), Rits, Dennis (44′ Cools) en Danjuma.

Goals: 3′ Tardieu 0-1 (owngoal), 25′ Rezaei 0-2 (strafschop), 36′ Dennis 0-3, 50′ Danjuma 0-4, 81′ Buffel 1-4, 89′ Bongonda 2-4, 90 +1′ Rits 2-5.

Geel: 21′ Bürki, 25′ Bédia, 62′ Mitrovic, 83′ Buffel, 88′ Walsh.

Scheidsrechter: Laforge.