Club Brugge zet scheve situatie recht en sluit 2017 af met zege tegen Moeskroen

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Dinsdagmiddag gaf Club Brugge het blauw-zwarte kerstfeest nog wat extra glans met een 4-2-overwinning tegen Moeskroen.

Na de nederlaag van in de heenronde in Moeskroen was blauw-zwart in eigen huis op revanche belust. Om dat te bewerkstelligen koos Ivan Leko voor zijn type-elftal van de jongste weken met het duo Diaby-Wesley voorin.

Club Brugge startte veelbelovend met na amper twee minuten een uithaal van Cools die Butez maar net over zijn doel kon tikken. In de eerste tien minuten behield blauw-zwart het overwicht, maar daarna viel het Brugse beginoffensief stil en zette Moeskroen langzaam maar zeker zijn voet naast de thuisploeg.

De kerstkalkoen lag blijkbaar nog op de maag van Vormer en co, want het ging van kwaad naar erger met Club. Te traag, te weinig creativiteit, veel misverstanden en slordigheden typeerden de eerste helft. Te veel Bruggelingen presteerden onder niveau, alleen Vanaken pakte af en toe met een technisch hoogstandje uit.

Awoniyi zet Van Durmen op weg naar 0-1

De Brugse defensie had het bovendien bij momenten opvallend lastig met Awoniyi. De Nigeriaan zette iets na het halfuur Van Durmen alleen op weg naar het Brugse doel. De uitgekomen Butelle vertraagde het leer nog met de voet, maar hij kon de 0-1 niet voorkomen. Een aangeslagen Club kon voor de pauze niet meer reageren en mocht met een fluitconcertje gaan bezinnen.

Nakamba – die een van zijn minste matchen van het seizoen speelde – bleef aan de rust binnen en Clasie moest voor meer aanvallende impulsen zorgen. Dat wierp meteen zijn vruchten af. Eerst kon Vanaken vrij koppen op voorzet van Cools. Butez bracht redding en in de herneming konden Limbombe en Wesley ook niet afdrukken.

Herboren Club zet scheve situatie helemaal recht

Amper een minuut later was het dan toch prijs. Via Vormer kon Vanaken de bal in de zestien brengen. Godeau miste zijn interceptie waardoor Limbombe de gelijkmaker van dichtbij hoog in het bezoekende doel kon trappen.

Een herboren Club stoomde door en richting spionkop werd de druk bijzonder groot. Op hoekschop knikte Mechele op de lat, maar dat was slechts uitstel van executie. Na een steal zette Clasie met een uitstekende dieptepass Diaby op weg naar de 2-1, maar de Malinees ging neer voor hij kon afdrukken: penalty en rechtstreeks rood voor De Medina was het harde verdict voor Moeskroen. Vormer twijfelde niet en zette de scheve situatie helemaal recht: 2-1.

De 10 bezoekers gaven zich echter niet zomaar gewonnen en via enkele stilstaande fases kwamen ze gevaarlijk opzetten. Eerst trapte Govea van dichtbij nog in de muur, maar een paar minuten later knikte Godeau op een scherp aangesneden vrije trap de gelijkmaker voorbij Butelle: 2-2 en alles was te herdoen. Het regende plots doelpunten, want amper 2 minuten na de gelijkmaker was het aan de overzijde weer prijs. Vanaken stuurde Diaby het straatje in en de Brugse spits trapte knap overhoeks binnen: 3-2.

Limbombe mist andermaal duel tegen broer

De 10-koppige bezoekers probeerden wel nog, maar waren niet meer bij machte om nog eens terug te vechten. Blauw-zwart controleerde de partij en Diaby deed er zelfs nog eentje bij: 4-2. Ook opvallend was de late gele kaart voor Limbombe, die zo andermaal het duel tegen Antwerp, de ploeg van zijn broer Stallone, zal moeten missen.

Club Brugge behoudt na deze zege met 33 op 33 een perfect thuisrapport. Het kan nu rustig kijken wat de concurrentie doet en met een gerust gemoed – en een riante voorsprong in de klassering – de winterstop induiken. Dat werd na de partij nog gevierd met vuurwerk.

Club Brugge – Excel Moeskroen 4-2.

Doelpunten: 34′ Van Durmen 0-1, 51′ Limbombe 1-1, 60′ Vormer 2-1, 69′ Godeau 2-2, 71′ en 93′ Diaby 3-2 en 4-2.

Club Brugge: Butelle, Poulain, Mechele, Denswil, Nakamba (46′ Clasie), Vormer, Cools, Limbombe, Vanaken, Diaby, Wesley (67′ Vossen).

Excel Moeskroen: Butez, De Medina, Govea, Bolingi, Mohamed, Awoniyi (85′ Lomalisa), Amallah (77′ Olinga), Vojvoda, Huyghebaert, Van Durmen, Godeau.

Gele kaarten: 52′ Vormer, 54′ Van Durmen, 60′ Godeau, 64′ Denswil, 90′ Limbombe.

Rode kaart: 59′ De Medina.

Scheidsrechter: Lawrence Visser.