Club Brugge zet scheve situatie recht en legt titelstrijd weer volledig open

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Met een 3-2-overwinning tegen leider Genk heeft Club Brugge de titelstrijd weer nieuw leven ingeblazen. Als blauw-zwart op de laatste twee speeldagen foutloos blijft, moeten de Limburgers 4 op 6 pakken om kampioen te worden.

Ivan Leko voerde twee wijzigingen door in vergelijking met de 0-1-zege op Gent. Poulain en Amrabat verdwenen weer naar de bank, Schrijvers en Mata kwamen wel aan de aftrap. Bij de bezoekers geen wijzigingen na de ruime overwinning tegen Antwerp.

Kolkend Jan Breydel krijgt meteen koude douche

De supporters zorgden voor aanvang van wat dé kraker van het seizoen moest worden voor een kolkend Jan Breydel én een prachtige tifo. De uitgelaten Brugse supporters kregen na amper drie minuten wel een koude douche te verwerken: Dewaest werd losgelaten op een vrije trap van Trossard en mikte overhoeks raak: 0-1, Genk al meteen op titelkoers. Club reageerde via een dubbelpass op links tussen Vanaken en Diatta, maar de Nigeriaan vond de hand van Vukovic met zijn voorzet.

De Limburgers namen voor elke spelhervatting uiteraard ruim hun tijd en dat was niet naar de zin van het thuispubliek. Aan intensiteit ontbrak het alvast niet: het spel ging snel over en weer, met aan beide kanten halve kansjes. Zo zoefde een schicht van Diatta een paar meter naast. Halverwege de eerste helft nam Club het heft in handen: het had het meeste balbezit, terwijl de bezoekers vooral op de counter speculeerden. De volgende schietkans was alweer voor Diatta, maar dit keer mikte hij over.

Met de rust in zicht voetbalde Genk zich weer enigszins van onder de druk uit. Al was het slotakkoord wel nog voor de thuisploeg, met een afstandsschot van Dennis en wat steriele druk via stilstaande fases. Na amper één minuutje blessuretijd – wat het thuispubliek maar matig kon appreciëren – dook Genk met een 0-1-voorsprong de kleedkamer in.

De bezoekers kwamen aanvankelijk het felst uit de kleedkamer. Ito kon op wandel in de Brugse zestien, maar vond geen ploeggenoot. Door te veel afval in zijn spel geraakte Club te weinig aan de overkant, maar waar de Bruggelingen voor de pauze niet in slaagden, lukte wel meteen na de rust. Bij de eerste blauw-zwarte hoekschop in de tweede helft kopte Vanaken immers raak: 1-1, alles te herdoen.

Gelijkmaker geeft Club vleugels

De gelijkmaker en de zinderende sfeer gaf de Bruggelingen plots vleugels. Bij een volgende corner kon Diatta koppen, maar zijn poging vloog over. Genk moest alle zeilen bijzetten om geen tweede tegentreffer te slikken. Op het uur kwamen de bezoekers dan toch nog eens piepen. Na balverlies van Dennis kon Malinovsky uithalen, maar Horvath had een goede redding in huis.

De thuisploeg bleef echter doorgaan op zijn elan van de tweede helft en halfweg de tweede helft loonde dat ook: Wesley lanceerde Diatta, die de ingevallen Openda op weg zette naar de 2-1. Spanning troef in het stadion toen de VAR de beelden uitvoerig consulteerde, maar de goal werd goedgekeurd. Blauw-zwart voetbalde plots op wolken en met een schitterende volley zorgde Diatta voor de 3-1.

Een kwartier voor tijd kreeg Club na ingrijpen van de VAR vanop de stip de uitgelezen kans om Genk een nieuwe zware tik uit te delen, maar Vanaken trapte de elfmeter op de lat. Het zou de Bruggelingen bijna zuur opbreken, want een paar minuten voor affluiten kopte de ingevallen Gano de aansluitingstreffer tegen de touwen: 3-2, waardoor het nog enkele minuten nagelbijten werd in Jan Breydel. De bezoekende druk was nog enorm, maar Samatta kopte in blessuretijd dé ultieme kans op de gelijkmaker op de paal.

Dankzij deze Brugse zege wordt de titelstrijd weer enorm spannend. Genk heeft nog drie punten voorsprong, maar kreeg bij de halvering van de punten een half puntje extra. Bij een gelijke stand is Club dus altijd kampioen. Donderdag trekt Club naar Standard, Genk naar Anderlecht. Op de slotspeeldag ontvangt Club Antwerp, Genk krijgt Standard op bezoek. Als blauw-zwart foutloos blijft, moet Genk 4 op 6 pakken om kampioen te worden.