Club Brugge Vrouwen verliest beker na verlengingen

Redactie KW

Club Brugge Vrouwen nam het op Hemelvaartsdag op tegen SK Lierse in de finale van de Beker van België. In een partij vol strijd moest Club in de verlengingen het onderspit delven. Jana Coryn had in de verlengingen nog de beste kansen voor blauw-zwart.

Op weg naar de finale schakelde Club Brugge eerstenationaler EVA’s Tienen uit. SK Lierse zorgde in de halve finales dan weer voor een stunt door BeNe League-kampioen Standard Fémina uit te schakelen. Club startte, geruggesteund door de twaalfde man, het best aan de finale en vond vaak de ruimtes, die het net niet voldoende wist te benutten om echt gevaarlijk te zijn. Silke Demeyere liet na vijf minuten een eerste kans optekenen, maar haar poging strandde in de armen van doelvrouw Justien Odeurs. Nog geen twee minuten later stak blauw-zwart opnieuw de neus aan het venster. Ditmaal na een combinatie tussen Jassina Blom en Jana Coryn, maar die laatste besloot vanuit een scherpe hoek naast. Nog eens twee minuten later waaide een voorzet van Jody Vangheluwe achter doel.

Lierse dreigt tweemaal

Daarna verwaterde het spel wat en kwam Lierse in de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te zijn omdat Club alles goed gesloten hield achterin. Lierse trachtte de ruimte te zoeken in de rug van de verdediging. Tweemaal zorgde dat bijna voor gevaar. Een eerste maal werd een geel-zwarte aanval afgevlagd voor buitenspel, een tweede maal stond Lynn Senaeve goed op te letten, toen elke van Gorp alleen kon doorgaan. De Brugse doelvrouw kwam uit haar doel, was eerder op de bal en neutraliseerde het gevaar.

Op het halfuur nog eens een kansje voor Club. Amber de Priester kreeg de bal, maar besloot van te ver onbesuisd over en naast doel. De wedstrijd kabbelde naar de rust, maar dat was buiten de Pallieters gerekend, die nog tweemaal heel gevaarlijk kwamen opzetten. Lynn Senaeve kon een voorzet van Dominique Vugts onvoldoende wegboksen en in het geharrewar in de kleine rechthoek verdween de bal bijna over de lijn. Net voor affluiten werd het nogmaals warm. Heleen Jaques hief de buitenspelval op. Silke Leynen profiteerde om erdoor te glippen. De Lierse flankspeelster trachtte Lynn Senaeve te lobben, maar de Brugse doelvrouw stond attent te keepen en behoedde haar team voor een achterstand.

Sterke Lynn Senaeve

Ook na de rust schoot Lierse het gevaarlijkst uit de startblokken. Silke Leynen zette voor vanop links, Barbara Lezy devieerde de bal bijna in eigen doel. Een minuut later werd Elke van Gorp alleen op het Brugse doel afgestuurd, maar Lynn Senaeve kwam net op tijd uit. Ze kon de bal net voldoende raken om het gevaar te weren. Aan de overkant kon Jassina Blom een voorzet onvoldoende raken. Haar halve volley dwarrelde naast. Lierse bleef echter voor het meeste gevaar zorgen. Justine Van Havermaet kopte een indraaiende vrijschop gevaarlijk in. Lyn Senaeve moest zich strekken om de bal uit de hoek te halen. Het sein voor de Lierse supporters om van zich te laten horen. Senaeve moest ook nog attent zijn op een indraaiende vrijschop. Twintig minuten voor tijd kon Silke Leynen een kruispass goed aannemen en op doel gaan, maar Jody Vangheluwe kwam goed tussenbeide.

Aan de overzijde stuurde Silke Demeyere Jana Coryn in de diepte, maar zij werd al dan niet foutief afgestopt in het strafschopgebied. De ref besloot niet te fluiten, weg kans. Club kwam wel opnieuw in de partij en begon opnieuw de combinatie te zoeken. Zo kwam de bal via Jana Coryn en Silke Demeyere bij Jassina Blom, maar de Wondelgemse kon haar schot onvoldoende kracht meegeven. We kregen wel opnieuw een poging tussen de palen. Een minuut later zag Silke Demeyere haar volley afgeblokt worden.

Lynn Senaeve ontpopte zich intussen tot de redder van Club Brugge. Elke van Gorp kreeg tien minuten voor affluiten veel ruimte op rechts, leverde een perfecte voorzet af voor Justine van Havermaet, maar haar inzet werd gekeerd door een knappe voetreflex van Lynn Senaeve.

Bijna voerde trainer Dieter Lauwers vijf minuten voor tijd een gouden wissel door. Yana Haesebroeck, slechts luttele seconden tussen de lijn, kreeg een lange bal toegespeeld en aarzelde niet. In de draai trapte ze de bal in het zijnet. Dat was het laatste wapenfeit in de reguliere speelminuten. Er volgden verlengingen.

Club Brugge Vrouwen verliest beker na verlengingen

Reuzekans voor Jana Coryn

De eerste kans in die verlengingen was voor de Lierse kapitein Niki Decock. Ze haalde van ver uit. Zonder gevaar. Aan de overzijde viel een reuzekans voor Club Brugge Vrouwen te noteren. Jana Coryn werd in de diepte gestuurd. De Waregemse sneed goed naar binnen en viseerde de verste hoek. Kortom, ze deed alles goed, maar Justien Odeurs deed ook wat van een doelvrouw verlangd wordt. Ze had een goede voetreflex in huis en werkte de poging van Coryn in hoekschop. Het doelpunt viel echter aan de overkant. Justine van Havermaet werd alleen op Lynn Senaeve afgestuurd. Ze bleef koelbloedig en schoof de bal overhoeks in de linkerbenedenhoek binnen. De Brugse goalie was kansloos.

In de tweede verlenging kreeg Club Brugge Vrouwen een vrijschop op de hoek van het strafschopgebied. Silke Demeyere zette zich achter de bal. Haar knal ging rakelings voorlangs. Club voerde de druk op en dreigde op hoekschoppen en met een afstandsschot van Silke Demeyere. In de allerlaatste minuut had Jana Coryn de gelijkmaker nog aan de voet toen doelvrouw Justien Odeurs naast een lange bal ging, maar Coryn kreeg de bal niet voorbij een Lierse verdedigster die nog was terug gekeerd. Zo behield Lierse de voorsprong en kan het de beker huiswaarts nemen. Club Brugge Vrouwen A ging in haar laatste wedstrijd strijdend ten onder. De zege op het veld was dan wel voor de Pallieters, maar naast het veld wonnen de supporters van Club Brugge de strijd. Het was geen seconde stil in het blauw-zwarte vak.

(BV-foto’s MG)

K Lierse SK – Club Brugge Vrouwen 1-0

Club Brugge Vrouwen: Senaeve, Vangheluwe, de Caigny, Jaques, Lezy, van den Abbeele, Timmerman, Demeyere, de Priester (85′ Haesebroeck), Blom, Coryn.

Doelpunten: 100′ van Havermaet 1-0.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier