Club Brugge start 2019 met pijnlijke nederlaag tegen Charleroi

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Zondagmiddag opende Club Brugge het jaar met een 0-1-thuisnederlaag tegen Charleroi.

Ivan Leko liet zowel Ruud Vormer als Stefano Denswil – eind 2018 nog beiden op de bank – in de basis beginnen. Mats Rits en Siebe Schrijvers verloren daardoor hun basisplaats.

De thuisploeg startte met het meeste drang naar voren, maar meer dan wat steriele druk en een hoekschop leverde het veldoverwicht aanvankelijk niet op. Aan de overzijde moest Horvath zich reppen om een ongelukkige terugspeelbal van Poulain voor zijn doellijn weg te tikken.

Weinig beleving, laag tempo, amper kansen

Charleroi was niet onder de indruk van de Brugse start en kwam via enkele standaardsituaties zelf af en toe opzetten. Bij een hoekschop kon Angella overhoeks binnenkoppen: 0-1 na 17 minuten. Blauw-zwart leed te veel balverlies in de zone van de waarheid om voor een gepaste reactie te kunnen zorgen. Club kwam bijzonder moeilijk tot kansen tegen het stugge bezoekende blok.

Met de rust in zicht nam de Brugse druk nog fors toe. De bezoekende zestien werd belegerd en op aangeven van Hans Vanaken tikte Clinton Mata op de lat. In blessuretijd werd een poging van Dennis in extremis nog afgeblokt door Dessoleil.

Tijdens de rust greep Leko in door een extra spits in de strijd te gooien: Siebe Schrijvers kwam in de plaats van Marvelous Nakamba. Schrijvers zorgde al na amper 45 seconden voor gevaar, maar zijn vizier stond nog niet op scherp. De Carolo’s reageerden via een poging van Ilaimaharitra, maar zijn knal vloog een metertje over de dwarsligger. In een aangename openingsfase van de tweede helft was de volgende mogelijkheid voor Vormer, maar zijn gekruist schot belandde rakelings naast.

Club kan geen vuist maken

Na een foute pass van Ambrabat mocht Osimhen alleen op Horvath af, maar de Amerikaan hield zijn ploeg met een voetreflex recht. Tien minuten later leek Osimhen weer op weg naar de 0-2, maar via de rug van Denswil vloog het leer een klein metertje naast het Brugse doel. Blauw-zwart kon de goede start van de tweede helft niet doortrekken en geraakte weer amper aan kansen. Tot grote onvrede van het publiek, dat alsmaar meer begon te morren.

20 minuten voor tijd kon Schrijvers via een flits toch nog eens gevaarlijk zijn. Hij zag zijn knappe poging vanuit de draai echter op de paal vliegen. In het laatste kwartier werd ook Loïs Openda nog in de strijd gegooid en dat was het begin van een Brugs slotoffensief. De ingevallen Krépin Diatta kreeg eerst een mooie kopkans, maar knikte hoog over. Daarna mocht Wesley het van dichtbij proberen, maar hij trapte binnen het bereik van Penneteau. De vijf minuten blessuretijd waren doorspekt met wissels, blessurebehandelingen, tijdrekken en opstootjes, waardoor Club geen kansen meer bij elkaar voetbalde.

Leko en co zetten 2019 op die manier met een valse noot in. Het ziet Genk 10 punten uitlopen en moet Antwerp weer naast zich dulden.