Club Brugge smeert leider KRC Genk eerste uitnederlaag aan en nadert tot op acht punten

Sam Bracke Medewerker KW

In de kraker van de 26ste speeldag haalde Club Brugge het zondagmiddag met 3-1-cijfers van leider KRC Genk.

Voor de komst van de leider Genk voerde Ivan Leko drie wissels door in vergelijking met de basiself van donderdag tegen Salzburg. Amrabat, Cools en de geschorste Dennis verdwenen uit de ploeg. Poulain, Mata en Diatta waren hun vervangers.

We noteerden een grote verrassing bij het Genk van Philippe Clement, waar Alejandro Pozuelo op de bank zat. Hij had immers zelf aangegeven niet volledig fit te zijn. Ingvartsen, die dit seizoen amper speelde, stond verrassend wel in de basis.

Een sfeervol Jan Breydel zag hoe de thuisploeg van bij de start de bovenhand nam. Het opende vurig en dwong meteen enkele vrije trappen en hoekschoppen af. Door de hoge pressie van blauw-zwart – en mede door de slechte staat van het terrein – kwam Genk er amper uit. Op een eerste grote kans was het wachten tot de tiende minuut. Schrijvers kon uithalen in de zestien, maar mikte een metertje naast.

Schrijvers nekt ex-ploeg

Een onherkenbaar KRC Genk kon daar bitter weinig tegenover stellen en beperkte zich vooral tot verdedigen. Het Brugse overwicht betaalde zich na 20 minuten uit in een voorsprong. Schrijvers leverde een perfecte assist af voor Mata, die zijn allereerste goal voor blauw-zwart simpel kon binnen tikken: 1-0. De rechterflankspeler moest een paar minuten later wel geblesseerd naar de kant, waardoor Amrabat in de ploeg kwam.

Een reactie hadden de Limburgers niet meteen in huis. Op het halfuur knalde Vanaken op de vuisten van Vukovic en aan de overkant kon Horvath een vrije trap van Trossard makkelijk oprapen. De bezoekers bleven het moeilijk hebben en slikten tien minuten voor rust een tweede tegengoal. Via Wesley en een Genks been viel het leer ideaal voor de voet van Schrijvers, die in de volley de 2-0 tegen de touwen knalde. Een dubbele Brugse voorsprong aan de rust en die was niet eens overdreven.

Clement greep aan de rust in door (dan toch) Pozuelo en Gano te brengen. Veel veranderde dat aanvankelijk niet aan het spelbeeld, want ook in de tweede helft waren de eerste grote kansen voor de thuisploeg. Diatta besloot uit een scherpe hoek op Vukovic en een paar minuten later geraakte ook Vormer niet voorbij de bezoekende goalie.

Ook Pozuelo kan Genkse bakens niet verzetten

Het was wachten tot na het uur voor een eerste schuchtere poging van de leider. Een afstandsschot van Trossard bracht Horvath echter niet in de problemen. Met het laatste kwartier in zicht probeerden de Limburgers alsnog voor wat dreiging te zorgen. Veel kansen leverde dat niet op, maar op een hoekschop knikte Samatta wel raak: 2-1, waardoor we nog een spannende slotfase tegemoet gingen. Allicht dat dachten we, want amper een minuut na de aansluitingstreffer tikte Vormer een voorzet van Diatta binnen: 3-1 en de Genkse hoop weer aan diggelen.

Ook in de slotfase bleef blauw-zwart relatief makkelijk overeind, Openda miste zelfs nog een uitgelezen kans op de 4-1. Club blaast dankzij deze overwinning de competitie nieuw leven in. Het nadert tot op acht punten van de leider en kan met vertrouwen de belangrijke week, met verplaatsingen naar Salzburg en Anderlecht, aanvatten.