Club Brugge is de grote slokop op het Pro League Gala

Hans Vanaken werd verkozen tot Profvoetballer van het jaar. © BELGA
Redactie KW

Hans Vanaken is door zijn collega’s verkozen tot Profvoetballer van het Jaar op het Pro League Gala in Brussel. Ook Ivan Leko en Wesley vielen in de prijzen.

Hans Vanaken, de 25-jarige aanvallende middenvelder van Club Brugge, kreeg met 358 punten de voorkeur op ploegmaat en Gouden Schoen Ruud Vormer (272 punten) en Edmilson Junior (Standard/168 punten).

De Limburger, die in 2015 Lokeren ruilde voor blauw-zwart, ontving de trofee daags na het vieren van Club Brugges vijftiende landstitel. Vanaken drukte dit seizoen duidelijk zijn stempel op de kampioenenploeg van Ivan Leko, met onder meer veertien doelpunten en zeventien assists in competitie en beker. Bovendien behield hij zijn niveau in de moeilijke periode van Club Brugge na Nieuwjaar.

Vanaken, die de trofee uit handen van bondscoach Roberto Martinez kreeg, volgt Youri Tielemans op. Na Jan Ceulemans (1984, 1985, 1986), Marc Degryse (1988), Lorenzo Staelens (1994), Timmy Simons (2003), Ivan Perisic (2011), Carlos Bacca (2013) en Victor Vazquez (2015) is hij de achtste speler van Club Brugge die op de erelijst verschijnt.

Leko is Trainer van het jaar

Kersvers landskampioen Club Brugge leverde met Vanaken niet de enige laureaat van de avond. Ook Ivan Leko verscheen op het podium als Trainer van het Jaar. De 40-jarige Kroaat heeft heel veel kwaliteiten, stak Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zondag nog de loftrompet. “Hij is tactisch sterk, optimistisch ingesteld en brengt ook aanvallend voetbal.”

Leko, van 2005 tot 2008 basispion op het Brugse middenveld, haalde het in de verkiezing met 668 punten van Ricardo Sá Pinto (Standard/329 punten) en Philippe Clement (Genk/ex-Waasland-Beveren/279 punten). Hij volgt op de erelijst René Weiler op.

Wesley volgt Landry Dimata op

Club Brugge-aanvaller Wesley is door de profvoetballers uit de hoogste voetbalklasse verkozen tot Belofte van het Jaar. De 21-jarige Braziliaan kreeg 211 punten achter zijn naam en hield in de verkiezing Samuel Kalu (KAA Gent/147 punten) achter zich. Hassane Bandé, die KV Mechelen verliet voor Ajax, werd derde met 125 punten.

Wesley, sinds 2016 in blauw-zwart shirt, had met elf competitiedoelpunten een groot aandeel in de vijftiende landstitel van Club Brugge. Op de erelijst is Wesley de opvolger van Landry Dimata (KV Oostende).

Ook Cercle Brugge in de prijzen

Xavier Mercier (Cercle Brugge) werd uitgeroepen tot Beste Speler van de Proximus League. Met 216 punten bleef de Franse aanvallende middenvelder met ruime marge ploegmaat Irvin Cardona (89 punten) en Hernan Losada (Beerschot Wilrijk/80 punten) voor.

Voormalig Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock kreeg de Lifetime Achievement Award. Jonathan Lardot werd uitgeroepen tot Beste Scheidsrechter. De prijs voor Beste Greenkeeper ging naar Sporting Lokeren. Tot slot vielen ook de Club Brugge Foundation en de AA Gent Foundation als Sociaal Project Pro League+ in de prijzen.

Het Pro League Gala is een organisatie van de Pro League en Sportspress.be, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten.

(Belga)