Club Brugge gaat met het kleinste verschil onderuit op Gent

Een vroege owngoal van Brandon Mechele nekte blauw-zwart zondagavond in de topper op AA Gent. Club ziet zo de voorsprong op Anderlecht en Gent slinken tot zes punten en moet zondag naar Anderlecht.

Ivan Leko moest de geblesseerde Anthony Limbombe noodgedwongen aan de kant laten. Ahmed Touba was zijn vervanger. De Brugse coach verraste verder door Lior Refaelov, de matchwinnaar van vorige week, in de basis te droppen. Wesley verhuisde naar de bank.

De thuisploeg nam een blitzstart en na amper één minuut kwam het al op voorsprong. Na knap voorbereidend werk van Dejaegere vond Simon Kalu aan de tweede paal. Vermeer kon het leer nog net voor de lijn keren, maar via de ongelukkige Mechele verdween de bal dan toch in doel.

Veel kansen in aantrekkelijke eerste helft

De Gentse wervelwind raasde door het openingskwartier, maar Gigot en Janga lieten na om te verdubbelen. Club kreeg langzaam toch grip op de partij en via Refaelov kon het zelf een eerste keer dreigen. Toch bleven de betere kansen voor de Buffalo’s, al had Diaby aan de overzijde ook een enorme mogelijkheid toen hij in het straatje werd gestuurd door Refaelov.

Kalinic kwam echter goed uit zijn doel en hield de Malinees van de gelijkmaker. Enkele minuten later kreeg de Brugse spits de gelijkmaker op een presenteerblaadje aangeboden toen Esiti slecht uitverdedigde. Nu besloot Diaby echter voorlangs.

In een aangename eerste helft met veel kansen waren ook Janga, Kalu en aan de overzijde Vanaken nog dichtbij een doelpunt. De 1-0 aan de rust was echter een correcte weergave van het spelbeeld. Gent had meer kunnen en misschien wel moeten scoren, maar Diaby had ook twee keer de gelijkmaker aan de voet.

Ivan Leko greep aan de pauze in door Touba in de kleedkamer te houden. Winteraankoop Krépin Diatta mocht debuteren. Blauw-zwart begon met veel drang naar voren aan de tweede helft, maar grote kansen voetbalde het niet meteen bij elkaar. Refaelov bleef de gevaarlijkste man, maar het was telkens net niet voor de Israëliër.

Gent blijft makkelijk overeind

De tweede helft was een veel minder fraai kijkstuk, vooral ook omdat het flitsende er bij de thuisploeg wat af was. De Bufallo’s keken eerder de kat uit de boom en speculeerden vooral op de counter. Een kwartier voor tijd probeerde Vanaken het te forceren met een knappe solo. Hij passeerde drie man en plaatste de bal in de verste hoek, maar Kalinic ging goed plat.

In het slotkwartier gooide Leko met de inbreng van Wesley en Dennis nog zijn laatste troefkaarten op tafel, maar Gent hield uiteindelijk relatief makkelijk stand en kwam aan de overzijde zelf nog een paar keer dicht bij de 2-0. In minuut 94 kreeg Wesley nog de uitgelezen kans op de late gelijkmaker, maar hij mikte alleen voor doel naast.

Gent houdt zo voor de tweede keer dit seizoen de volle buit thuis tegen Club Brugge en nadert zo tot op zes punten van de leider. Blauw-zwart maakt zondag de lastige verplaatsing naar Anderlecht.