Club Brugge Europees uitgeschakeld na kansloos verlies bij Red Bull Salzburg

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Donderdagavond verloor Club Brugge in de 1/16de finale van de Europa League met 4-0-cijfers bij RB Salzburg.

Om de 2-1-zege van vorige week te verdedigen, koos Ivan Leko om te starten met Amrabat en Dennis, waardoor Mata en Diatta naar de bank verdwenen.

In een goed volgelopen Red Bull Arena opende de thuisploeg met het meeste drang naar voren. Het bleef aanvankelijk bij halve kansjes en hoekschoppen, tot Daka zich in de tiende minuut vrij kon lopen in de rug van Mechele en neergehaald werd door de uitgekomen Horvath. Penalty, maar de Brugse doelman zette zijn fout recht en redde de slap getrapte elfmeter van Dabbur.

Onherkenbaar Club

Op een eerste kans voor de bezoekers was het wachten tot op het kwartier. Dennis kon vrij aanleggen, maar vond een Oostenrijks been. Een minuut later was het aan de overkant wel prijs. Na knullig Brugs balverlies van Amrabat kon Schlager vanuit de tweede lijn de 1-0 scoren. Blauw-zwart was onder de indruk van het hoge tempo van de thuisploeg en moest alle zeilen bijzetten om geen tweede treffer te slikken. Ook Horvath deelde in de malaise: de Amerikaan kon niet verbergen dat hij niet de beste voeten heeft.

Vlak voor het halfuur kwam die tweede tegengoal er dan toch. Daka mocht vanuit een schuine hoek alleen op Horvath af en lepelde het leer knap binnen. Club reageerde via Dennis, maar zijn poging belandde via de voet van Wesley in de handen van Walke. Vlak voor rust was het andermaal de thuisploeg die kon scoren. Schlager stuurde Daka knap diep en hij schoof de 3-0 binnen. Een onherkenbaar Club werd in de eerste helft weggetikt en mocht met gebogen hoofd de kleedkamer opzoeken.

Blauw-zwart had een klein mirakel – én twee doelpunten – nodig om zich alsnog voor de achtste finale te kwalificeren. De bezoekers waren met vernieuwde moed aan de tweede helft begonnen en dwongen ook de eerste grote kans af. Met zijn rug naar doel mikte Wesley van in de volley nipt naast. Op het uur greep Leko in door Amrabat uit zijn lijden te verlossen en Diatta tussen de lijnen te brengen.

Geen slotoffensief

Club speelde een veel betere tweede helft en kampeerde voornamelijk op de zijde van Red Bull. Grote kansen leverde dat evenwel niet op. Het bleef ook uitkijken aan de overzijde, waar Daka de kans op de absolute doodsteek rakelings naast knalde. Hoe fel de bezoekers het ook wilden, een echt slotoffensief kregen we niet meer te zien. We noteerden wel nog een lichtpuntje in de vorm van een invalbeurt van Jelle Vossen, die voor het eerst sinds zijn blessure in oktober weer speelde. Club versierde nog enkele kansen, maar het bleef telkens bij ‘net niet’. In blessuretijd maakte Dabbur het eindverdict zelfs nog wat harder door de 4-0 binnen te schuiven.

Geen 1/8ste finale dus voor Club Brugge, dat Europees uitgeschakeld is en zich nu kan focussen op de topper in Anderlecht.