Club Brugge dendert voort en klopt Standard met 4-0

Clinton Mata viert de overwinning met de fans. © belga
Pieter Lambrecht
Pieter Lambrecht webredacteur KW

Club Brugge heeft de achterstand op RC Genk opnieuw tot 1 punt kunnen verkleinen. Na een ijzersterke prestatie klopte Club het Standard van ex-coach Michel Preud’homme. Met 3-0 aan de rust was de wedstrijd na 45 minuten al gespeeld.

Blauw-zwart had op voorhand alvast de statistieken in zijn voordeel: het bleef tegen Standard al 9 thuismatchen ongeslagen. Met een stevige 4-0 winst breit het dus een vervolg aan die reeks. Club Brugge blijft als een sneltrein door deze play-offs razen.

Furieuze eerste helft

Net als vorige week donderdag in het Astridpark schoot Club stevig uit de startblokken. Dat resulteerde in minuut 7 in een eerste kans: Hans Vanaken tikte een voorzet van Dennis nipt over. Er werd stevig gebikkeld op het middenveld, maar de Bruggelingen voerden de (steriele) druk wel op. De (halve) kansjes die Club kreeg, waren de kroniek van de aangekondigde 1-0. Na 22 minuten werd de ban gebroken, al gebeurde dat op erg schlemielige wijze. Na een knappe dieptebal stuitte Vormer op Ochoa, maar toen Vanheusden wilde wegknallen, gleed hij uit en werkte hij de bal pardoes in eigen goal. 1-0, het signaal voor de thuisploeg om nog een versnelling hoger te schakelen.

Zinho Vanheusden was de schlemiel bij Standard en gleed de 1-0 knullig in eigen doel.© BELGA

Amper twee minuten later was het alweer prijs. Toen Vanaken het middenveld in kon dribbelen, zag hij het gaatje op rechts bij Schrijvers. Hij stak de bal diep op zijn provinciegenoot, die nam prachtig aan en werkte met zijn linker voorbij Ochoa. Voor Schrijvers was het ook alweer de twaalfde treffer van het seizoen. Hij werd bij het scoren wel nog stevig getackeld, maar kon voortspelen.

Het bleef kansen regenen voor de thuisploeg. Op het halfuur redde Ochoa een schot van Dennis in de korte hoek, Diatta knalde in dezelfde fase tegen de lat. Tien minuten voor rust stak Standard voor het eerst de neus aan het venster. Na een overtreding van Rits op Djenepo kregen de Rouches een vrije trap. Ethan Horvath stond pal op het schot van Razvan Marin.

Maar in minuut 39 telde Dennis de troepen van Michel Preud’homme helemaal uit. Op een hoekschop van Hans Vanaken dook hij op als een duiveltje uit een doosje om de 3-0 binnen te knikken. Voor de Nigeriaan zijn zevende goal van het seizoen, even vaak kwam de assist van Hans Vanaken. Net voor rust verhinderde Cavanda dat Krépin Diatta aan de tweede paal de 4-0 kon binnenleggen. In de absolute slotfase kon Kosanovic met een vrije trap die nipt naast ging niet verhinderen dat Club met duidelijke 3-0-cijfers de rust in ging. Clubiconen Ivan Perisic en Jan Ceulemans, die samen de aftrap gaven, zagen vanop de tribune dat het goed was.

Met een rake kopbal besliste Dennis nog voor rust de wedstrijd.
Met een rake kopbal besliste Dennis nog voor rust de wedstrijd.© BELGA

Ook na rust de betere ploeg

Het was duidelijk dat Club in de tweede helft geen scenario wilde zoals afgelopen donderdag, toen het Anderlecht na een sterke eerste helft opnieuw in de wedstrijd liet komen. Ook na rust bleef de thuisploeg dominant spelen en kansen creëren. Tot een doelpunt kwam het aanvankelijk niet, vooral omdat Ochoa de enige Luikenaar op niveau bleek. Een voorzet van Dennis tikte hij tegen de lat en ook op een knap schot van Vanaken stond de Mexicaan pal. Even later stuurde Vanaken voor de zoveelste keer Schrijvers diep, maar opnieuw pakte Ochoa uit met een ultieme redding.

Club hield vrij makkelijk de controle over de wedstrijd, het geloof in een mirakel was er niet bij Standard. Ook Vormer kon Ochoa niet vloeren met een plaatsbal. Met het oog op de volgende belangrijke wedstrijd, komende zondag op het veld van leider RC Genk, besloot Ivan Leko om enkele belangrijke pionnen rust te gunnen. Diatta, Vanaken en een sterk spelende Mata mochten vroegtijdig gaan rusten. In minuut 80 kon Wesley na een aanval uit het boekje de kers op de taart zetten. Dennis stak op rechts Vormer diep, die centraal voorgaf op de Braziliaan. De targetspits kon niet meer missen: 4-0 en ook voor hem de twaalfde van het seizoen. Hij vervoegt zo Vanaken en Schrijvers in het rijtje clubtopscorers van het seizoen.

Wesley legde de eindstand vast: 4-0.
Wesley legde de eindstand vast: 4-0.© BELGA

Daarna tikte blauw-zwart de wedstrijd vrij simpel uit, Standard was niet meer bij machte nog een kans in mekaar te boksen. Zo start Club Brugge voor het eerst in zijn geschiedenis aan de play-offs met een negen op negen en kan het komende zondag mits winst in Limburg alleen aan de leiding komen.