Bondsparket vordert 2.500 euro boete tegen Club Brugge

Na de wedstrijd liep een van de supporters het veld op. © a-BELGA
Redactie KW

Het bondsparket riep Club Brugge op basis van de verslagen van scheidsrechter Lawrence Visser en match delegate Jean-Paul Mievis op wegens de houding van de Brugse supporters.

Volgens Mievis werden er propjes, bierbekers en aanstekers naar doelman Matz Sels, de scheidsrechter en de dokters van Anderlecht gegooid. Na de wedstrijd zouden ze rookpotten en Bengaals vuur afgestoken hebben. Na de wedstrijd liep een supporter het veld op. Die gaf een duw aan vierde official Geldhof, zo bleek uit het verslag van Visser.

Bondsprocureur Marc Rubens vorderde een boete van 2.000 euro en vroeg ook een voorwaardelijke sanctie van 31 januari tot uitvoering te brengen. Toen kreeg Club een voorwaardelijke boete van 500 euro wegens discriminerende gezangen tijdens een match van de U15.

Onontvankelijkheid van de strafvordering

Club Brugge liet zich vertegenwoordigen door advocaten Hannes D’Hoop en Walter Van Steenbrugge. Die laatste pleitte de onontvankelijkheid van de strafvordering. “Er moet een reden voor de oproeping, de ten laste gelegde feiten en een sanctie neergelegd worden bij de griffie. Als jurist wil ik weten waarvoor ik mij moet verdedigen. En dat is afdwingbaar via het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Van Steenbrugge vroeg zich bovendien af of de incidenten waarvan sprake in het verslag van de match delegate het normale verloop van de wedstrijd verstoord hebben. “Daar maakt scheidsrechter Visser in zijn verslag in elk geval geen gewag van”, zei de gerenommeerde advocaat.

Niet onpartijdig

“Behalve de rookwolk is er nooit een seconde geweest dat de wedstrijd in het gedrang kwam. En er waren, zoals blijkt uit onze foto’s ook paarse rookpluimen van Anderlecht. Maar ik zie hier geen vertegenwoordigers van hen zitten. Het verslag van de match delegate is niet onpartijdig. Want er wordt ons verweten dat er incidenten buiten de perimeter van het stadion waren. Maar dat is toch de verantwoordelijkheid van Club Brugge, niet? Straks dragen clubs ook de verantwoordelijkheid voor wat er in de supporterscafés gebeurt.”

Behalve de rookwolk is er nooit een seconde geweest dat de wedstrijd in het gedrang kwam

Meester D’Hoop vulde aan dat Club per match 3.000 euro betaalt aan een private bewakingsfirma om de screening en de fouillages te doen en 272 stewards inzet. “Meer kan ik echt niet doen. Wij bereiden al onze wedstrijden voor als een Europese topclub. Met resultaat, want in Play-off 1 was er minder pyrotechnisch materiaal dan de jaren voordien.”

Supporter geïdentificeerd

Club Brugge kon de supporter die op het veld stapte al identificeren en vervolgt hem ook via de burgerrechtbank. Die zitting staat donderdag op het programma. Op vraag van de bondsprocureur en de Geschillencommissie zal Club Brugge de commissie op de hoogte houden van die ontwikkelingen.

De Geschillencommissie doet in principe dinsdag 12 juni uitspraak, maar Club Brugge hintte op uitstel. Blauw-zwart, dat de vrijspraak vroeg, wilde eventueel nog scheidsrechter Visser en match delegate Mievis willen horen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier