Blauw-Zwart Midwest is officiële supportersclub in… Chicago

Izegemnaar Pieter Demuynck (centraal achteraan) bracht met vriendin Annelies een bezoekje aan de supportersclub. Ook Léon, het zoontje van Leentje en Michaël staat op de foto. © foto Blauw-Zwart Midwest
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Wanneer Club Brugge zaterdag Sint-Truiden ontvangt, zullen ze ook aan de andere kant van de Atlantische oceaan de match in spanning volgen. In Chicago, op ruim 6.500 kilometer van Brugge, zitten wekelijks zo’n 25 Amerikaanse Belgen aan het scherm gekluisterd voor de matchen van Club Brugge. “Onze supportersclub bestaat ruim een jaar en we mogen zeker van een bescheiden succes spreken. We hebben zelfs leden in België”, aldus Michaël Slowack, voorzitter van Blauw-Zwart Midwest.

Blauw-Zwart Midwest zag ruim een jaar geleden het levenslicht. “Enkele Belgische expats in Chicago vonden elkaar voor een wedstrijd van de Rode Duivels en toevallig bleken dat ook uitgesproken fans van Club Brugge te zijn”, aldus voorzitter Michaël Slowack, die al jaren in Chicago woont. “Al snel besloten we om een Brugse fanclub op te richten en met de steun van Izegemnaar Pieter Demuynck zijn we in contact gekomen met de supportersfederatie van Club Brugge. We kregen stamnummer 39 toegewezen.”

‘Soccer’ is trouwens best populair in Chicago. “Het is een grootstad met migranten van over heel de wereld. In de jaren 70 en 80 was er de NASL (de North American Soccer League, red.), waarin tweevoudig kampioen Chicago Sting (de ex-ploeg van onder meer Dick Advocaat, red.) één van de topteams was. De NASL was een voorloper van de Major League Soccer, de nationale topcompetitie zoals we die nu kennen. Chicago Fire is het huidige topteam van onze stad.”

“Zelfs in Chicago weerklinkt ‘bluvn goan’ heel regelmatig”

Blauw-Zwart Midwest vierde onlangs het eenjarig bestaan. “En we mogen gerust van een bescheiden succes spreken”, gaat de voorzitter verder. “Naast het kijken naar de wedstrijden van Club, organiseerden we ook een eerste fandag, een kerstfeest, een bezoekje aan Chicago Fire en namen we deel aan verschillende loop- en wandelwedstrijden. We kregen ook de steun van de Brugse supportersfederatie en tal van Vlaamse supportersclubs en organisaties.”

Belgisch bier

Met de Ambassador Public House heeft de club ook een officieel supporterslokaal. “Daar bekijken we de belangrijkste wedstrijden”, vult PR-manager Leentje De Leeuw, de vrouw van Michaël, aan. “Paul, de baas van deze gezellige sportkroeg, heeft ons van bij het begin met open armen ontvangen. Komende zondag organiseren we er onze eerste ‘Pub Trivia’, een gezellige quiznamiddag voor jong en oud. En neen, de vragen zullen niet alleen over Club Brugge gaan.” (lacht)

De Izegemse supportersclub 'Iseghemse Bruges Clan' kwam op bezoek in Chicago.
De Izegemse supportersclub ‘Iseghemse Bruges Clan’ kwam op bezoek in Chicago.© foto Blauw-Zwart Midwest

Wanneer Club Brugge op zondagmiddag om 14.30 uur speelt, is het in Chicago nog maar 7.30 uur. “Op zondag om 7 uur opstaan, doet vaak pijn”, lacht Michaël. “Maar als Club wint, dan gaan die kleine oogjes blinken en gaan de sjaals de lucht in. Een sterke kop koffie of een vers getapte Guinness helpen ook wel om over die vroege uurtjes heen te geraken. Belgisch bier? Ook dat staat op de kaart! Maar Brugse Zotten hebben we nog niet zien passeren. Wel hebben ze erg lekkere frietjes, die bij de beste van Chicago horen. Alleen hebben we ze nog nooit ‘s ochtends vroeg besteld.”

Vroeg opstaan op zondag doet pijn, maar als Club wint, gaan de kleine oogjes blinken en de sjaals de lucht in

BZ Midwest telt ondertussen al een 40-tal leden. “25 daarvan wonen in en rond Chicago, de overigen leven in andere staten van de VS. En geloof het of niet, maar we hebben ook enkele leden in België. Zo zijn er West-Vlaamse families die na een bezoekje aan Chicago en de stamkroeg lid geworden zijn. Hun enthousiasme stellen we enorm op prijs. Onze fanclub blijft groeien en de meeste van onze leden gaan regelmatig op bezoek bij de familie in België. Dan kunnen ze een bezoekje aan Jan Breydel uiteraard niet laten liggen”, vertelt de voorzitter.

Ethan Horvath

“Voor reizen richting België met onze supportersclub zijn er nog geen concrete plannen, maar onze vrienden van Penta Reizen in Izegem staan paraat om ons bij dergelijk initiatief te helpen. Het wordt eigenlijk tijd dat we zoiets organiseren”, vult Leentje aan. “Bestuursleden of spelers kregen we hier nog niet op bezoek, maar ze zijn zeker welkom. De portie friet en Belgische pint staan al klaar. Ook een peter hebben we nog niet, al zouden we dat wel heel leuk vinden. Ethan Horvath zou als Amerikaan een logische keuze zijn, al is het voor ons eigenlijk om het even.”

Leentje en Michael tijdens het feest van de supportersfederatie in Zedelgem begin 2018.
Leentje en Michael tijdens het feest van de supportersfederatie in Zedelgem begin 2018.© foto Blauw-Zwart Midwest

Leentje heeft in Chicago een eigen gidsenbedrijfje. “Dus ben ik regelmatig met Belgische toeristen op stap en dan durf ik ze al eens mee te nemen naar onze sportkroeg. De Clubfans pikken soms ook een wedstrijdje mee. We supporteren in verschillende talen, maar bluvn goan weerklinkt hier in Chicago heel regelmatig“, lacht Leentje.

Voor de wedstrijd van zaterdag tegen STVV moeten de leden van BZ Midwest niet al te vroeg uit de veren. De match wordt om 20.30 uur, 13.30 lokale tijd, gespeeld. “We gokken op een 3-1-overwinning”, hoopt Michaël. “Het seizoen was vooralsnog iets te wisselvallig, maar we geloven zeker in een tweede titel op rij!”

Michaël en Leentje in Zedelgem.
Michaël en Leentje in Zedelgem.© foto Blauw-Zwart Midwest