Anthony Limbombe wint Ebbenhouten Schoen

© (Foto Belga)
Redactie KW

Anthony Limbombe heeft maandagavond de 27e Ebbenhouten Schoen in ontvangst mogen nemen. In het Anderlechtse Birmingham Palace werd de Rode Duivel van Congolese origine bekroond als beste speler van Afrikaanse origine uit de Jupiler Pro League. De 23-jarige aanvaller van Club Brugge lijst volgt op de erelijst Youri Tielemans op.

Limbombe kreeg de Ebbenhouten Schoen uit handen van de Brusselse comedian Kody. Hij wordt de eerste speler van Club Brugge op de erelijst sinds Nzelo Lembi in 2000, achttien jaar geleden. De Rode Duivel is nog maar de vierde Bruggeling die de prijs ontvangt na Daniel Amokachi (1992 en 1994), Eric Addo (1998) en Lembi (2000).

Limbombe zag zijn uitstekende seizoen bij Club Brugge bekroond met een eerste selectie voor de Rode Duivels in maart. Hij was ook een van de motoren achter de vijftiende titel, die blauw-zwart zondag op het veld van Standard veiligstelde. In de partij kwam Limbombe wel niet in actie door een voetblessure. In de reguliere competitie scoorde de Congolese Belg zes doelpunten en deelde hij evenveel assists uit.

In de verkiezing, die jaarlijks plaatsvindt in het kader van de African Awards, haalde Limbombe het voor de Marokkaan Mehdi Carcela (Standard), de Senegalees Ibrahima Seck (Waasland-Beveren/KRC Genk), de Burkinees Hassane Bandé (KV Mechelen) en de Congolees Christian Luyindama (Standard) in die volgorde.

Vorig seizoen was de Ebbenhouten Schoen voor Rode Duivel Youri Tielemans, toen actief bij RSC Anderlecht. De naam van de Mbark Boussoufa komt het vaakst op de erelijst voor. De Marokkaan won de trofee drie keer, één keer met AA Gent (2006) en tweemaal met Anderlecht (2009 en 2010). Behalve Boussoufa zijn Amokachi en Vincent Kompany de enigen die meer dan een keer de Ebbenhouten Schoen wonnen.

De Ebbenhouten Schoen bekroont de beste voetballer van Afrikaanse origine uit de Belgische competitie. Het referendum werd in leven geroepen door de vzw African Culture Promotion. De jury bestaat onder andere uit de trainers uit de nationale afdelingen, leden van de Belgische sportredacties (geschreven en audiovisuele pers) en leden van een erejury, voorgezeten door voormalig Anderlecht-verdediger Georges Heylens.

Als ik de kans krijg om mezelf sportief te ontwikkelen, zal ik dat zeker doen

In zijn tweede seizoen bij Club Brugge bevestigde Limbombe zijn grote talent. Ook bondscoach Roberto Martinez is gecharmeerd door de Mechelaar met Congolese roots en selecteerde de flankaanvaller voor de oefeninterland tegen Saoedi-Arabië eind maart. Volgende week maandag maakt Martinez de 23 namen bekend die naar het WK in Rusland mogen. “Ik denk wel dat ik erbij zal zijn”, aldus Limbombe in het Birmingham Palace. “Als dat niet zo is, zal dat geen teleurstelling zijn. Ik heb er in elk geval alles aan gedaan. Het WK is niet voor iedereen weggelegd. Na de titel en dan ook nog eens deze prijs, zou een WK-selectie wel de kers op de taart zijn.”

Limbombe voelt zich klaar voor de volgende stap in zijn loopbaan. “Als ik de kans krijg om mezelf sportief te ontwikkelen, zal ik dat zeker doen”, geeft de kwieke aanvaller toe. “Ik zou graag in de voetsporen treden van Youri Tielemans. Dat is een goed voorbeeld. Een favoriete competitie heb ik niet, maar ik heb wel de ambitie om hogerop te geraken. We zullen kijken wat er deze transferperiode nog uit de bus komt. Sowieso moet er eerst nog gepraat worden met Club Brugge.”

Met de Ebbenhouten Schoen heeft Limbombe ook zijn eerste individuele prijs beet. “En ik ben er heel blij mee. Ik ben nog een jonge speler, dus deze erkenning doet veel plezier. Ik ben trots op mezelf. Ook de andere genomineerden verdienden deze prijs, het zijn stuk voor stuk grote spelers”, zei de aanvaller van Club Brugge. “Maar zonder mijn medespelers bij blauw-zwart was dit natuurlijk niet gelukt. Club heeft me kansen gegeven. Daar ben ik dankbaar voor. We beleven een prachtig seizoen, met hoogtes en laagtes. Maar de titel is binnen. We hebben bewezen dat we de verdiende kampioen zijn. En volgend seizoen krijgen we de kans om opnieuw Champions League te spelen. Na onze vorige campagne heeft Club nog wat recht te zetten.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier