Anderlechtdoelman Proto gaat vrijuit voor tackle op Teddy Chevalier

© BELGA
Redactie KW

Anderlechtdoelman Silvio Proto wordt dus niet geschorst voor de topper van aanstaande zondag, in eigen huis tegen Club Brugge.

Dat heeft de Geschillencommissie Betaald Voetbal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag beslist. Het Bondsparket had gevraagd om een schorsing van één speeldag effectief, maar dat vond de Geschillencommissie niet nodig.

Proto werd door de Reviewcommissie en het Bondsparket opgeroepen om zich te verantwoorden voor een tackle op KV Kortrijk-spits Teddy Chevalier tijdens de wedstrijd van 25 april (5-1 winst). De procureur vroeg dinsdagmiddag op de zitting een schorsing van één speeldag effectief, één speeldag voorwaardelijk en 800 euro geldboete. Maar RSCA deed er op zijn beurt alles aan om de ‘willekeur van de Reviewcommissie’ – die Proto op basis van televisiebeelden liet vervolgen – te bewijzen. De advocaat van de club, Daniël Spreutels, becommentarieerde een DVD met aan mekaar gemonteerde fases van zware tackles, die door de instantie niet opgeroepen werden op basis van televisiebeelden.

“Proto sprint in de richting van Chevalier en tackelt op volle snelheid met gestrekt been op de KVK-spits. Proto raakt de bal ook niet”, luidde het rapport van de reviewcommissie. Maar de Geschillencommissie oordeelde daar anders over. “De beweging van Proto is snel en te laat, maar hij trekt ook zijn been terug op het moment dat hij Chevalier gaat raken, duidelijk om het contact te vermijden”, klinkt het in het definitieve besluit.

.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier