Anderlecht en Club Brugge houden elkaar in evenwicht na topper met spannend scoreverloop

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Zondagmiddag hielden RSC Anderlecht en Club Brugge het op een billijk 2-2-gelijkspel.

Na bijna 21 jaar zonder zege in het Constant Vanden Stockstadion was Club Brugge tuk op eindelijk nog eens een driepunter bij de grote rivaal. In vergelijking met de bolwassing op Salzburg voerde Ivan Leko slechts één noodgedwongen wissel door. Door de schorsing van Poulain schoof Amrabat weer een rijtje achteruit. Diatta kwam in de ploeg op de linkerflank, Dennis begon op rechts.

In een zonnig en sfeervol Vanden Stockstadion was het eerste kansje voor de thuisploeg, maar het openingsdoelpunt viel na vijf minuten aan de overzijde. Club profiteerde maximaal van balverlies bij paars-wit: Schrijvers zette voor naar de eerste paal, waar Wesley voor Kara kwam en de 0-1 binnentikte. Een reactie van RSCA kwam er niet meteen, mede omdat blauw-zwart de thuisploeg met hoge pressie goed vastzette.

Club bleef veruit de gevaarlijkste ploeg en bokste verschillende knappe aanvallen in elkaar. Zo kon Vormer net niet afdrukken in de zestien en moest Didillon plat op een poging van Dennis. Op het halfuur kwam Anderlecht eigenlijk voor het eerst echt dreigen en het leverde meteen een goal op. Bolasie maakte zich knap vrij en viseerde de verste hoek: 1-1.

Partij ontploft na gelijkmaker

De gelijkmaker bracht vuur in de match, die met de rust in zicht plots goed op en neer ging. Horvath had een uitstekende reflex in huis op een kopbal van Santini. Aan de overzijde zette Diatta zich op snelheid door, maar Zulj kon het leer in extremis in corner glijden. Een 1-1-gelijkstand aan de pauze, na een eerste helft die pas ontplofte na de gelijkmaker.

Ook in de tweede helft bleef blauw-zwart de thuisploeg hoog vastzetten. Het leverde halve kansjes op voor Dennis en Rits, maar het lichte overwicht werd niet verzilverd. Vlak na het uur kon Schrijvers vol uithalen, maar Didillon bracht redding. Nog geen minuut later kreeg RSCA dé kans op een voorsprong, maar Horvath stopte de doorgebroken Verschaeren af.

Invallers maken het verschil

Club eiste het balbezit op, terwijl Anderlecht vooral op de counter speculeerde en de betere kansen versierde. De ingevallen Amuzu kon een kwartier voor tijd aanleggen, maar Horvath ging goed plat. Het was slechts uitstel van executie, want tien minuten voor tijd was het toch prijs. Amuzu – alweer hij – vond Bolasie, die zijn tweede van de middag hoog in doel knalde: 1-2.

Met Vlietinck gooide Leko een laatste troefkaart op tafel en die rendeerde meteen. Amper een minuut na de tegentreffer trof de jonge flankspeler raak op een voorzet van Diatta. 2-2 en alles te herdoen na de allereerste goal van Vlietinck in eerste klasse. In de slotfase was de thuisploeg nog meerdere keren dichtbij de winning goal, maar Horvath stond telkens pal. In blessuretijd kwam ook blauw-zwart nog opzetten, maar een poging van Vormer vloog rakelings naast.

Zo blijft het van 9 september 1998 geleden dat Club nog eens in Anderlecht kon winnen. Club sluipt voorlopig een puntje dichter bij KRC Genk, dat straks nog Antwerp ontvangt.