AA Gent verpest Brugse galamatch met zege in Jan Breydel

20/05/18 om 20:01 - Bijgewerkt om 20:05

Na een week vol feestelijkheden moest kersvers kampioen Club Brugge zondagavond nog een laatste keer aan de bak. Voor blauw-zwart stond er niets meer op het spel, maar AA Gent moest de vierde plaats nog veilig zien te stellen.

AA Gent verpest Brugse galamatch met zege in Jan Breydel

© BELGA

De laatste match van het seizoen stond vooral in het teken van Timmy Simons, die afscheid nam van het actieve profvoetbal. Hij was dan ook de enige wijziging in vergelijking met de basiself die op Standard de titel veiligstelde. Nakamba verdween daardoor naar de bank.

Gent moest winnen om absoluut zeker te zijn van de vierde plaats. Yves Vanderhaeghe kon geen beroep doen op Oostendenaar Birger Verstraete. Met Brecht Dejaegere nam er een andere West-Vlaming zijn plaats in.

Club nam voor de match ruimschoots de tijd om heel wat winnaars van individuele prijzen te huldigen. Verantwoordelijke voor de communitywerking Peter Gheysen, Rookie of the Year Wesley Moraes, Coach van het Jaar Ivan Leko, Ebbenhouten Schoen Anthony Limbombe, Profvoetballer van het Jaar Hans Vanaken en Gouden Schoen Ruud Vormer mochten één voor één het veld betreden en hun prijs officieel in ontvangst nemen. Ook de twee Brugse damesteams - die eveneens kampioen speelden - mochten een ereronde lopen.

AA Gent verpest Brugse galamatch met zege in Jan Breydel

© BELGA

Na een gezapig en evenwichtig wedstrijdbegin was het wachten tot de 13de minuut op de eerste poging tussen de palen. Het schot van bezoeker Simon was echter te slap om Horvath te verontrusten. Het antwoord van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten. Simons zwiepte het leer tot bij Wesley, die zijn kopbal niet kon kadreren.

Feestweek in de benen?

Blauw-zwart kon vooral dreigen via stilstaande fases. Mechele kon na een spelhervatting richting doel koppen, maar Kalinic kon makkelijk plukken. Aan de overzijde krulde Asare een vrije trap maar net naast de verste hoek. De kampioenentaart lag duidelijk nog wat op de maag van de Bruggelingen, want de bezoekers kwamen met mondjesmaat alsmaar meer opzetten. Vlak voor het halfuur was het raak toen Gigot met een diepe bal Kubo alleen richting doel zette. De Japanner bleef kalm en klopte Horvath met een gekruist schot. De thuisploeg kon daar voor de rust nog maar weinig tegenoverstellen, waardoor de bezoekers met 0-1 aan de rust virtueel zeker waren van de vierde plaats.

AA Gent verpest Brugse galamatch met zege in Jan Breydel

© BELGA

De Buffalo's kwamen ook het best uit de kleedkamer, want na amper 30 seconden was Yaremchuk al dichtbij de 0-2. Via het been van Mechele zag hij zijn poging maar net over vliegen. Het schudde de Bruggelingen duidelijk wakker, want plots kregen we een gretigere thuisploeg te zien. Via Cools en Vossen versierde het ook twee serieuze kansen, maar hun pogingen vlogen over en naast.

Druk van de thuisploeg

Ook na de inbreng van Refaelov en Dennis bleef de Brugse druk aanhouden. Poulain kopte op corner maar net over na een knappe zweefduik. Ook Dennis was dicht bij de gelijkmaker, maar Kalinic kon nog net ingrijpen. Gent speelde bijzonder weinig klaar in de tweede helft en moest zich vooral beperken tot tijdrekken. Op een zeldzame counter mocht Kubo wel alleen op Horvath af. De Amerikaan maakte zich goed breed en via de lat ging het leer in corner.

AA Gent verpest Brugse galamatch met zege in Jan Breydel

© BELGA

Vijf minuten voor affluiten was het tijd voor het definitieve afscheid van Timmy Simons, die op een staande ovatie en knappe tifo getrakteerd werd. Zijn ploegmaats slaagden er echter niet meer in de gelijkmaker te scoren. Het bleef 0-1, toch een smet op de galamatch van Club Brugge. De spelers lieten het niet aan hun hart komen en genoten met volle teugen van hun ereronde. AA Gent verzekerde zich - ondanks de zege van Genk in Anderlecht - van de vierde plaats en een Europees ticket.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!