AA Gent gaat Brugse advocaat Walter Van Steenbrugge dagvaarden

© BELGA
Redactie KW

Aanleiding zijn de uitlatingen in de pers van Van Steenbrugge over financiële doping bij de bouw van de Ghelamco-Arena, het stadion van de Gentse club, en het Eurostadion in Brussel.

Voetbalclub AA Gent gaat advocaat Walter Van Steenbrugge dagvaarden. Dat zei Ivan De Witte, voorzitter van de club, zaterdagmiddag op een persconferentie. Volgens Van Steenbrugge zijn in Gent zowel de stad als bijvoorbeeld watervoorzieningsmaatschappijen, en in Brussel de stad en het hoofdstedelijk gewest, “bijzonder scheutig geweest met kredieten, garanties…”. Via enkele supporters en de vzw Bruges Stropkes werd door Van Steenbrugge, zelf ook een supporter van Club Brugge, klacht ingediend bij de Europese Commissie. De advocaat vindt dat voetbalclubs Anderlecht en AA Gent voordelen halen uit de subsidies voor hun stadion, respectievelijk het toekomstige Eurostadion in Brussel en de Gentse Ghelamco Arena.

Dagvaarding

AA Gent slaat nu terug en zegt volledig recht in zijn schoenen te staan. “Aan het einde van de erfpacht over 50 jaar krijgt de stad haar investering volledig terugbetaald en realiseert daarbovenop een bonus van meer dan 10 miljoen. Bovendien wordt het stadion dan ook eigendom van de stad”, aldus voorzitter De Witte.

De club gaat daarom Van Steenbrugge dagvaarden wegens het verspreiden van verkeerde info. “Ook de schade gaan we op hem verhalen. We hebben nu al imagoschade geleden en zijn aan het onderhandelen met banken om onze leningen te herzien. Geen enkele bank verbindt zich graag aan een club die wordt beschuldigd van financiële doping.”

De Witte vroeg ook aan Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge, om zich openlijk te distantiëren van de uitlatingen van Van Steenbrugge, maar dat zou hij geweigerd hebben. “Ik vind wel dat hij dit moet doen als toekomstig ondervoorzitter van de voetbalbond. In die hoedanigheid moet hij immers neutraal zijn”, besluit De Witte.

“De man spelen”

Maar Van Steenbrugge is niet onder de indruk. “Ik wens hen alle succes toe!”, stelt de advocaat. “Maar wat ik de laatste dagen lees en hoor, onder meer de uitlatingen van voorzitter De Witte en burgemeester Termont, is dat zij de man spelen. In het voetbal heb ik graag dat ze de bal spelen. Ik heb ondertussen nog altijd geen enkel formeel, inhoudelijk argument gezien. Ik ben ook niet over een nacht ijs gegaan. Ik heb alles eerst grondig onderzocht, maar als ik verkeerd ben, ben ik bereid om te luisteren.””

De klacht werd volgens Van Steenbrugge inmiddels ingediend en ontvankelijk verklaard. Hij deed dat namens de vzw Bruges Stropkes. Maar volgens De Witte heeft die vzw pas sinds 2 juni een ondernemingsnummer, dus van na de uitlatingen in de pers. Maar ook dat argument is volgens Van Steenbrugge van geen tel. “Dat was al lang een feitelijke vereniging. Om een en ander te officialiseren naar aanleiding van de klacht, is dat omgevormd naar een vzw.”

Op vrijdag 10 juni van 8.30uur tot 12uur nodigt Ivan De Witte nodigt iedereen die de documenten wil inzien uit op vrijdagvoormiddag 10 juni, in het stadion. “Transparanter kan het niet”, aldus De Witte. Van Steenbrugge is blij: “Ik ben ten zeerste benieuwd!”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier