Vrouwen aan de macht in supportersfederatie van Cercle Brugge

Uniek in België: drie sterke vrouwen bij de supportersfederatie. V.l.n.r.: Maria Blontrock, Sabine Vanwanseele en Anita Van Osselaer.
Redactie KW

De supportersfederatie van Cercle Brugge staat onder leiding van drie vrouwen. Anita Van Osselaer, Maria Blontrock en Sabine Vanwanseele. Zij doen binnen het bestuur een oproep naar nieuwe leden. “Voornamelijk jonge krachten. Er is een vernieuwing nodig.”

Het is wellicht uniek in het Belgische voetbal of toch zeker op het hoogste niveau dat een voetbalploeg in de supportersfederatie door drie vrouwen wordt geleid. Zij vormen een brug tussen het management van Cercle en de supportersverenigingen. Daarnaast legt de federatie bussen in naar uitwedstrijden. Anita Van Osselaer, Maria Blontrock en Sabine Vanwanseele pikken in het Jan Breydelstadion tevens zoveel mogelijk wedstrijden mee.

Hoe hebben jullie de match tegen AA Gent ervaren?

Sabine Vanwanseele: “Niet echt goed. Ik had er in het begin geen goed gevoel bij. Cercle zat niet echt in de match en als sommige hun draai niet vinden, lukt het bij de ganse ploeg niet. Jammer dat de trainer spelers wisselt en niet met zijn beste ploeg start, maar het zal wel een reden hebben.”

Anita Van Osselaer: “Met een punt was ik tevreden. Jammer van die strafschoppen. Als je van in het begin de ref tegen hebt, kruipt de moed in de schoenen. Al brachten ze geen goed voetbal.”

Maria Blontrock: “Het was van Cercle een flauwe wedstrijd. Te traag, weinig goede passen. De arbiter kon beter, maar dat is zeker geen excuus. Gent was beter.”

Wat verwacht je van Cercle dit seizoen?

Sabine: “Ik had hoge verwachtingen, maar ik denk dat ik die wat moet temperen. Twee keer verliezen is nog geen drama, maar er volgt een moeilijk programma.”

Anita: “Beter dan ik dacht. Hopelijk laten ze nu het hoofd niet hangen. Dankzij de trainer blijven ze ook met de voeten op de grond.”

Maria: “Ze spelen goed mee. De afwerking kan beter. Ze kregen niet veel goals tegen, maar hebben er maar weinig gemaakt.”

Wat maakt Cercle voor jullie zo bijzonder?

Sabine: “Ik was toen ik jong was voortdurend voor de ploegen die kampioen speelden. Na een match tegen Anderlecht keerde ik naar Cercle terug.”

Maria: “Ik miste in al mijn jaren op groen-zwart nog maar vier matchen. Het is een groot deel van mijn leven. Er is nu wel enige aanpassing nodig. Maar dat gaat ook. Ik zet mij ondertussen veel in voor de beloften.”

Anita: “Mijn vader Frans was een echte Cerclefan en mijn broer Albert was kinesist op Cercle. Op die manier zijn wij al altijd voor de groene gebleven.”

Heb je momenteel een favoriete speler?

Sabine: Niet echt, als ik een moet kiezen: Palun. In de tijd met Carvalho en Kanu was dat anders.”

Anita: “Net als vorig seizoen, Omolo. Misschien omdat ik met een middenvelder getrouwd was.”

Maria: “Voorlopig niet. In het verleden waren er veel meer Bruggelingen of voetballers uit de streek. Familie en vrienden kwamen naar de matchen kijken. Nu kan ik nog nauwelijks volgen. Naast mij op de tribune in Sint-Truiden zaten enkele weken geleden ook Japanners of Chinezen.”

Volgend weekend is er voor jullie een korte verplaatsing naar Oostende.

Anita: “Een West-Vlaamse derby, iets bijzonders. Mijn ex-man heeft ook in Oostende gespeeld. We leggen een bus in en die begint aardig vol te lopen.”

Maria: “Ik ga met die bus mee. En ik wil daar ook eens zien hoe zij de matchen in hun loges volgen.”

Sabine: “We kunnen niet gaan, we zitten met een babyborrel van de kleindochter.”

Wat willen jullie graag op korte termijn veranderd zien binnen de supportersfederatie?

Sabine: “Meer leden binnen het bestuur, zodat we hulp hebben als we eens iets organiseren of voldoende kunnen wisselen.”

Anita: “Voornamelijk jonge krachten. Er is een vernieuwing nodig.”

Maria: “Die jonge mensen in het bestuur zijn nodig. Mijn taak is dat we het financieel rond krijgen. Met de bussen op verplaatsing gaat het goed, ook omdat ze goed spelen. Hopelijk blijft het zo.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier