Stilstaande fasen en de VAR nekken Cercle Brugge

De spelers van Cercle druipen ontgoocheld af na de tweede thuisnederlaag op rij. © BELGA

Groen-zwart verliest met 1-2 tegen STVV nadat verdiende gelijkmaker van Lusamba door de videoref werd afgekeurd.

Voor aanvang werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis voor assistent fysical coach Kenny Lalande die eind december op pas 23-jarige leeftijd overleed. Het stil moment was ook voor gewezen busverantwoordelijke Leona ‘Loontje’ De Buyser en gewezen afgevaardigde André Maene die na Nieuwjaar overleden.

Sportief koos trainer Guyot voor Hazard en Cardona. De Belder en Bruno bleven op de bank. Het openingskwartier verliep rustig waarin de bezoekers voor de meeste aanvalsgolven zorgden, zij het zonder gevaar. Tot dan mocht het van de twee ploegen wat meer zijn. En dat was duidelijk een signaal voor Cercle om iets scherper voor de dag te komen. Eerst kon Mercier doordrukken, daarna kreeg Hazard een unieke mogelijkheid, maar trapte van op rechts voorlangs en een afstandsschot van Delacourt werd tevens afgeblokt. Op het halfuur kwam groen-zwart dan toch op voorsprong. Hazard trok naar het centrum en werd van de sokken gelopen door Mmaee. Mercier nam de vrije trap voor zijn rekening, trapte die in de rug van de STVV-verdediging en daar was Omolo om in te koppen.

Verkeerde kant van de paal

Kort daarna stond het opnieuw gelijk. Eerst kon Boli afdrukken, maar Nardi stond in de goede hoek om de bal te keren. In de hoekschop die daarop volgde kon Acolatse van op de rechterkant het strafschopgebied binnen komen, hij vond Botaka die kon binnentrappen en 1-1. Dit was ook de score bij de rust.

In de tweede helft kozen beide ploegen voor de aanval en waren er voor Cercle twee mooi opgezette aanvallen. Bij de tweede was Tormin dicht bij een goal, maar hij trapte met links in plaats van rechts en zo ging de bal langs de verkeerde kant van de paal rakelings naast. Bijna op het uur trapte Cardona op Steppe en ook Hazard kreeg de rebound niet binnen. Als je vergeet te scoren dan valt het doelpunt aan de andere kant. Na een spelonderbreking voor de VAR, voor al of niet handspel voor Nardi, kon STVV opnieuw op een stilstaande fase scoren. Kamada kon voorbij de tweede paal met het hoofd Boli bereiken en 1-2.

Tweede thuisverlies op rij

Meteen daarna kon Cercle via Lusamba met een knap afstandsschot tegenscoren maar onder protest van de bezoekers trok scheidsrechter Laforge, die overigens op een meter van de bewuste fase stond, opnieuw naar het scherm. De goal werd via de VAR afgekeurd na een vermeende voorafgaande fout van Mercier op Kamada. Zo bleef het met nog ruim twintig minuten te spelen tot enorm groot ongenoegen van het thuispubliek 1-2. Veel gevaar kwam er nadien niet meer van groen-zwart, ook niet in de toegevoegde tijd van zes minuten en Cercle verloor voor tweede keer na elkaar in eigen huis.