Sportdiëtiste Charlotte Hoeman zet Cerclespelers dagelijks op de weegschaal

Charlotte Hoeman speelt ook zelf nog basketbal.
Redactie KW

De professionalisering die bij Cercle Brugge sedert begin vorig seizoen in voege trad is nog volop aan de gang. De voeding van een voetballer is belangrijk. In die zin werd sportdiëtiste Charlotte Hoeman in huis gehaald. “We proberen alles aan te passen om in zo optimaal mogelijke omstandigheden aan de training of de wedstrijd te beginnen.”

Charlotte Hoeman (24) uit Brugge volgde bachelor voeding en dieetkunde, daarna bachelor toegepaste gezondheidswetenschappen en behaalde haar diploma als gezondheidscoach. “Ik deed vorig seizoen als diëtiste stage op Cercle. Ik stuurde mijn cv in en kreeg daar een positief antwoord op. Sedert 18 juni ben ik sportdiëtist en voltijds of bijna zes dagen op zeven op Cercle bezig.”

Charlotte heeft verder een eigen praktijk in Maldegem waar ze mensen richting gezonde voeding begeleidt. Een tweede praktijk in Running and More in Sint-Andries richt zich specifiek tot de begeleiding van sporters die voornamelijk duursporten beoefenen. Daarnaast doet ze nog aan basketbal, bij Avanti Dames Brugge.”

De sportdiëtiste zorgt op training- en wedstrijddagen voor het ontbijt en het middagmaal. Het eten ‘s middags wordt door een traiteur gebracht. “Verder zorg ik ervoor dat de sportdranken voor en tijdens de matchen aanwezig zijn, alsook de maaltijd erna. Dat is dan bijvoorbeeld een pizzabaguette of een croque-monsieur. Eenvoudige dingen, die wel bij gezonde voeding passen. Verder ben ik verantwoordelijk voor alle aankopen met betrekking tot voeding en sportvoeding. Ik stel ook wekelijkse de menu’s op, rekening houdend met de trainingen en de wedstrijddagen.”

Er is vanzelfsprekend een verschil tussen een trainings-, een wedstrijd- of een rustdag. “Als de spelers niet op het veld staan, moeten zij zelf instaan voor hun voeding en zoveel mogelijk de voedingsdriehoek volgen. Ze krijgen hier regelmatig de nodige informatie over. We moeten dat telkens herhalen zodat ze niet in oude gewoontes vervallen. Ze worden ook dagelijks gewogen. Hun gewicht kunnen we dus voortdurend volgen en we merken een positieve evolutie. Het is belangrijk voor hun sportprestatie en dat beseffen ze wel.”

Op een wedstrijddag zorgt men bij Cercle voor een zo licht mogelijk, verteerbare maaltijd. Bruin brood wordt dan bijvoorbeeld vervangen door wit brood. De maaltijd mag tijdens de match of de training geen maagproblemen veroorzaken. “Er is ook extra aandacht voor de vochtinname, zodat de sportprestatie kan volgehouden worden. Daarnaast moeten de spelers er voor zorgen dat ze voldoende koolhydraten binnen hebben. Dat is de energievoorraad van ons lichaam, dat bepaalt hoe lang je een prestatie kan volhouden.”

Hoe zien de maaltijden op een doordeweekse trainingsdag er dan uit? “Het ontbijt blijft altijd hetzelfde, of er nu één of twee trainingen zijn. Standaard is er aanwezig: muesli, granola, havermout, noten, bruin brood, kaas, hesp, kalkoen, melk, soyamelk, appel- en sinaasappelsap. Daarnaast ook yoghurt en fruit. Bij het middagmaal, tussen twee trainingen door, gaan we ervoor zorgen dat het zware, vetrijke eten niet aanwezig is. We bieden dan bijvoorbeeld gestoomde kabeljauw met broccolipuree aan, met extra groenten erbij. Bij één training moeten we daar minder op letten, het kan dan zalm zijn, omdat dit geen invloed heeft op de inspanning zelf.”

Er wordt ook rekening gehouden met de dagen voor de wedstrijd. “Ze spelen deze week op vrijdag, dus op donderdag was er voor hen een heel lichte maaltijd. We sturen dan de nodige richtlijnen naar het hotel waar de groep op afzondering gaat. Rauwkost mag er dan bijvoorbeeld niet zijn omdat dit zwaar verteerbaar is.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier