Gewezen Cercletrainer en -manager Roland Rotty overleden

Redactie KW

Roland Rotty werkte decennia lang voor Cercle Brugge, met als hoogtepunt het hoofdtrainerschap, dertig jaar geleden.

De 78-jarige Bruggeling was voordien bij groen-zwart jeugdtrainer en nadien veiligheidsverantwoordelijke, sportief manager en scout. In die laatste functie haalde hij spelers naar Cercle, zoals Wim Kooiman, Josip Weber en Christophe Grondin, om er maar enkele te noemen. Als trainer van de toenmalige Uefa’s werd Roland Rotty na Anderlecht twee keer vicekampioen. Rotty was voor 40 procent een tactische coach en voor 60 procent een motivator, die spelers op een hoger niveau kon brengen. Een generatie die hem na al die jaren is bijgebleven is die met Bwalya Kalusha en de Bruggelingen, zoals Geert Brouckaert, Jef Vanthournout, Rudy Poorteman. Zij legden hun hoofd ervoor. Met daarnaast Patrick Ipermans, Ronny Borloo en Franky Mestdagh als keeper. Plus: Ivo Jerolimov die hij in de Balkan haalde en waar hij toch enigszins thuis was.

Bij zijn laatste wedstrijd was de tegenstander helaas te sterk, hoe hard hij ook gevochten heeft

Na jaren op Cercle werd Roland Rotty assistent-trainer naast René Taelman. Omwille van de slechte resultaten vroeg toenmalig voorzitter Paul Ducheyne, net als secretaris Johan Versyp, hem om het over te nemen. Als officier bij de Brugse brandweer nam hij verlof zonder wedde om René Taelman te vervangen en er volgde een competitie met toch wel goede resultaten. Het seizoen nadien (1988-1989) werd Rotty met zijn Heizeldiploma aan de kant geschoven en begon Han Grijzenhout aan zijn vierde en laatste termijn. Na zij pensionering als brandweerofficier bood Roland Rotty zijn ervaring aan in de veiligheidsexpertise, maar stilaan ontpopte hij zich bij de start van het seizoen 2004-2005 als een secuur manusje-van-alles binnen het sportief spectrum van de vereniging. Tien jaar geleden werd Rotty teammanager onder Glenn De Boeck.

Door een reorganisatie diende Rotty twee seizoenen later zijn ontslag in bij Cercle. Er werd hem een functie bij de scouting aangeboden, maar hij paste.

Via de sociale media verwoordt zijn zoon Yves het verlies an zijn vader treffend: “Bij zijn laatste wedstrijd was de tegenstander helaas te sterk, hoe hard hij ook gevochten heeft”.

Gewezen woordvoerder Pol Vanden Driessche: “Ik werkte jaren met Roland samen. Ik bewaar de beste herinneringen, een beer van een vent. Gedreven, altijd rechtuit, met een bijzondere vorm van humor, Vlaming met een groot hart. Respect ook voor zijn inzet als brandweerman.” (ACR)