Filip Ducheyne (zoon van wijlen erevoorzitter Paul) over het potentieel van Cercle Brugge

Filip Ducheyne.
Redactie KW

Ruim zeven jaar geleden overleed erevoorzitter Paul Ducheyne. Op vraag van huidig voorzitter Frans Schotte werd zijn zoon Filip lid van de raad van bestuur. “Ik heb deze taak met groot genoegen aangenomen en 13 jaar lang met veel plezier waargenomen. Na de overgang naar een kapitaalsvennootschap, de cvba, heb ik mijn ontslag gegeven als lid van de raad van bestuur van de vzw.”

De Bruggeling is tot op vandaag nog lid van de vzw en aandeelhouder binnen de cvba. “Ik was er van kleinsaf aan altijd heel nauw en rechtstreeks bij betrokken”, aldus Filip Ducheyne. “Eerst via mijn vader en daarna stapte ik er zelf in. Het was als bestuurder heel intensief en het voelde dan ook onwennig aan om eruit te stappen. Maar ik ben nog altijd een heel fervent Cerclefan. Bijna alle thuismatchen ben ik aanwezig. Naar Cercle gaan blijft een sociaal gebeuren, want het is meer dan alleen voetbal.”

Cercle greep de kampioenstitel in de Proximus League. Voor Filip Ducheyne was dit wat onverwacht. “De resultaten waren te wisselvallig: bijvoorbeeld winnen op Westerlo om nadien met 7-1 de boot in te gaan op Leuven. Er zat toen te weinig regelmaat in het spel. Ik veronderstelde dat het een jaar te vroeg was. We hadden nadien een aantal matchen het geluk aan onze zijde. Om kampioen te worden, moet je dit wel hebben. We hebben er echter niet minder om gevierd.”

“Het huidige seizoen was als een overgangsjaar bedoeld, met veel jong talent, maar soms een gebrek aan ervaring. We mogen dus zeker niet klagen. Wat mij vooral is bijgebleven, zijn die 15.000 aanwezigen op de laatste wedstrijd. Voor de bekerfinale in Brussel moesten we van alles bewerkstelligen om 10.000 man op de been te krijgen.”

Tegen Beerschot-Wilrijk waren heel veel jonge mensen aanwezig. “Een potentieel, dat enorm veel mogelijkheden biedt voor de toekomst”, vindt Ducheyne. “AS Monaco zal daar wel op inspelen. Zeker voor wat betreft de abonnementenverkoop. Dit opent deuren. Het is nu aan de beleidsmensen om te zien wat ze daarmee kunnen doen. Ik acht het raadzaam de prijzen voor een seizoenkaart zo laag mogelijk te houden, zodat die mensen al is het maar de helft ervan de weg naar het stadion terugvinden. Met gerichte acties moet dit wel lukken. Maar uiteraard wordt de toekomst door het resultaat op het terrein bepaald. Ik ben vol goede hoop en kijk uit naar volgend seizoen.”

De kampioenstitel had voor Filip ook enige emotionele waarde. “Ik liet mijn wagen aan het stadion staan. Toen ik de volgende dag terugkeerde haalde ik het rouwprentje van vader toch voor even boven. Hij had er moeten bij zijn. Voor de sfeer alleen al, maar uiteraard ook voor de match zelf”, besluit Ducheyne. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier