Fabrice Staelens kreeg ooit vier punten op de Gouden Schoen

Fabrice Staelens was eventjes hulptrainer bij Kuurne © NSK
Redactie KW

Gouden Schoen volgende week, het ideale moment om Fabrice Staelens aan het woord te laten. In 1995 kreeg hij vier punten als speler van Cercle. Een hoogtepunt in zijn carrière!

“Ik eindigde toen op de dertigste plaats, in het jaar dat Paul Okon de trofee won”, herinnert de gewezen verdedigende middenvelder van Cercle Brugge zich. “Ik weet niet hoe ik aan die punten kwam. Het was wel een verrassing omdat er toen andere spelers van Cercle voor die punten in aanmerking kwamen. Achteraf kreeg ik wel een telefoontje. En ook nu nog word ik er steeds aan herinnerd, zeker als de uitreiking nabij komt. Dat is wel leuk.”

“Ik word er nog erg vaak aan herinnerd”

Fabrice Staelens (41) uit Gullegem voltooide in juni 1996 zijn studies houtbewerking aan het VTI in Menen. Bij Cercle Brugge, waar hij al vanaf de cadette, voetbalde, kreeg hij als lid van de nationale beloften een profcontract aangeboden. Een deel van zijn jeugdopleiding volgde hij bij White Star Lauwe. Vanaf het eerste jaar dat Fabrice bij Cercle speelde, werd de cadettenploeg kampioen. Vier jongeren staken er met kop en schouders bovenuit en precies die vier spelers werden later in de A-kern opgenomen: Giovanni Dekeyser, Dimitri Delporte, Steve Germonpré en Fabrice Staelens.

Cercle was uiteraard mijn mooiste periode, onder meer met de Europese confrontatie met Brann Bergen. Uit onze lichting zijn er nadien nog enkele doorgebroken, zoals Tony Sergeant, Sven Dobbelaere en Steve Cooreman. In de eerste ploeg was dit samen met Bert Lamaire, Yves Feys, Wim Kooiman, Alex Camerman en de Roemenen. Een leuke periode.”

“Ik ben geen familie van Lorenzo Staelens hoor”

Cercle degradeerde in 1997 naar de tweede klasse. “Dat was mijn laatste seizoen bij groen-zwart vooraleer ik naar KV Kortrijk verhuisde, dat dan op haar beurt samen met KV Oostende degradeerde. Een succes was dat dus niet, want KVK ging dan ook nog in faling. Misschien had ik bij Cercle moeten blijven”, aldus Fabrice die als een verkoper van frituurproducten en als voetballer nog actief is bij een veteranenploeg in Kuurne. Hij is echter geen familie van Lorenzo Staelens. “Onze vaders heten allebei Roger, dat maakte de verwarring nog groter.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier