Bruggeling Thomas Troch is manager van twee Gentse Panamezen

José Luis Rodríguez greep zijn kans tegen Noord-Ierland en werd zelfs tot man van de match verkozen. (Foto Reuters) © REUTERS
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Slechts twee spelers van de Panamese nationale ploeg, komende maandag 18 juni de eerste tegenstander van onze Rode Duivels, voetballen in Europa. José Luis Rodríguez en Ricardo Ávila verdienen hun brood zelfs in ons land bij… de beloften van AA Gent, waar Bruggeling Thomas Troch hun manager is.

ISM (International Sport Management, het spelersmakelaarsbureau waar Thomas Troch mede-eigenaar van is)werkt samen met een makelaar die in de Centraal-Amerikaanse markt thuis is. “Vandaar dat we enkele Panamezen naar Europa haalden”, aldus Thomas Troch, die zijn jeugdopleiding bij Club Brugge genoot en later nog onder meer bij Racing Mechelen, Eendracht Aalst, Sint-Niklaas, KSV Roeselare, SW Harelbeke, KVV Coxyde, R. Knokke FC en KSK Maldegem speelde.

Zwakke broertje

Een van die Panamezen is José Luis Rodríguez (19), die geen enkele keer in actie kwam bij de hoofdmacht van AA Gent, maar wel op een WK-selectie bij zijn nationale ploeg kan rekenen. Dat zegt veel over de eerste tegenstander van onze Rode Duivels… “Inderdaad”, beaamt de 36-jarige Bruggeling. “De Panamezen zijn er voor het eerst bij en zullen ongetwijfeld een van de zwakkere broertjes van dit WK worden. Om de sterke of zwakke plekken van de Panamezen bloot te leggen, ken ik ze echter te weinig. Toch zouden onze Rode Duivels tegen een ploeg van dat kaliber in principe nooit in de problemen mogen komen.”

Bruggeling Thomas Troch is manager van twee Gentse Panamezen

Het verhaal van Luis Rodríguez leest als een nachtmerrie, maar heeft uiteindelijk wel een happy end. Niemand had deze WK-selectie verwacht. “José was goed begonnen bij AA Gent en speelde ook een prima WK-kwalificatiecampagne met de U20 van Panama”, legt Thomas Troch uit. “Tot op een oefenkamp met de nationale ploeg het noodlot toesloeg en hij beide kruisbanden in de rechterknie scheurde. Na onderzoek in België bleek ook de linkerknie van José enorm kwetsbaar en werd hij ook aan die knie preventief geopereerd.”

“15 maanden na zijn snoeiharde diagnose waren er nu opnieuw tranen bij José, maar dan van geluk”

De wereld van de jonge flankspeler stortte in. “Hij ging door een bijzonder zware periode en moest alles bovendien helemaal alleen verwerken. Zijn moeder en zijn vriendin – waarmee hij ondanks zijn prille leeftijd al twee kinderen heeft – wonen in Panama en vlogen wel eens richting België, maar konden nooit echt lang blijven. Bovendien kan José niet meer rekenen op zijn vader, die hij al op jonge leeftijd verloor toen hij als politieagent neergeschoten werd door een drugsbende.”

Jose Luis Rodríguez in actie tegen Noord-Ierland. Hij toonde zich een uur lang een gesel voor de groenhemden. (Foto Reuters)
Jose Luis Rodríguez in actie tegen Noord-Ierland. Hij toonde zich een uur lang een gesel voor de groenhemden. (Foto Reuters)© REUTERS

Luis Rodríguez ging door een gitzwarte periode, maar mede door de steun van AA Gent – dat voor een extra begeleider zorgde – timmerde de Panamees aan de lange weg terug. “Zijn revalidatie verliep goed en hij werd beloond met het schitterende nieuws dat hij de WK-voorbereiding mocht meemaken. Hij overleefde de eerste schifting van 35 naar 27 spelers en in een oefenduel van eind mei tegen Noord-Ierland (0-0, red.) mocht hij zelfs debuteren. Het werd een uur vol flitsende acties en José werd prompt tot man van de match verkozen en door de fans tot ‘El Puma’ gedoopt.”

“De WK-selectie is een ultieme beloning voor zijn onwaarschijnlijke comeback en de enorme mentale veerkracht die José etaleerde. En zo waren er 15 maanden na zijn snoeiharde diagnose nu opnieuw tranen bij José, maar dan van geluk. Ook voor mij kwam zijn selectie als een grote verrassing, maar ik denk dat hij een streepje voor heeft omdat hij in Europa speelt.”

Ávila opgevist

Met Ricardo Ávila heeft AA Gent zelfs nog een tweede vertegenwoordiger op het WK. Hij was aanvankelijk als reserve aangeduid, maar nadat Alberto Quintero zich in de laatste oefenmatch tegen Noorwegen (1-0) blesseerde, werd hij alsnog aan de selectie toegevoegd. “En zo hebben we nog een tweede vertegenwoordiger op het WK. Ricardo werd op dezelfde manier als José naar België geloodst en liet al mooie dingen zien bij de beloften van AA Gent”, besluit Troch, die onder meer ook Laurent Depoitre, Sander Coopman, Olivier Myny en Miguel Van Damme als manager bijstaat.