Bruggeling laat tattoo in de nek plaatsen als steun voor ‘onmisbare Nainggolan’

© Davy Coghe
Redactie KW

Van de pot gerukt. Dat vond Jürgen De Blauwe uit Brugge van de beslissing van bondscoach Martinez om zijn favoriete Rode Duivel Nainggolan thuis te laten voor het WK. Om zijn onverwaardelijke steun aan Radja te onderstrepen liet hij in zijn nek niet ‘de roos’ in zijn hals een identieke tatoeage als de speler van AS Roma inkten. “Twee vleugels met een hartje ertussen, dat verwijst meteen ook naar de liefde voor mijn twee zoontjes.” Remko de Regt van Devil’s Tattoo: “Wij plaatsen veel voetbaltattoo’s. Voorlopig nog meer van Club dan van Cercle Brugge….”

Voetbalfans gaan soms ver om de liefde voor hun idolen te onderstrepen en met een tattoo die verwijst naar je favoriete club ben je al geen uitzondering meer tussen je voetbalvrienden.

Jürgen De Blauwe schoof afgelopen woensdag echter in de stoel bij Devil’s Tattoo om toch wel een statement te plaatsen, eentje in zijn eigen nek dan nog wel. Als protest tegen de niet-selectie van Radja Nainggolan! De 44-jarige Bruggeling is getrouwd, heeft twee zoontjes van 9 en 11 en is nu aan de slag bij een groot taxibedrijf in Brugge.

Hij werkte eerder tien jaar als cipier bij dienst vreemdelingenzaken, in de gesloten opvangcentra voor vluchtelingen, zowel in Antwerpen als in Brugge. Maar zijn hart klopt ook voor de voetbalsport en Radja Nainggolan heeft daar een speciaal plaatsje. Net als tattoo’s overigens.

https://www.youtube.com/watch?v=nu354nRNUi0

“Mijn eerste liet ik plaatsen toen ik 15 jaar oud was. Eigenlijk illegaal, ergens op een camping in Sint-Michiels. De keuze viel toen op een hartje geflankeerd door de naam van de jeugdliefde. Dat hartje heb ik nog, die jeugdliefde heeft plaats moeten ruimen.”

Bruggeling laat tattoo in de nek plaatsen als steun voor 'onmisbare Nainggolan'
© BELGA

Ondertussen heeft Jürgen meerdere tattoo’s, maar leerde er ook al de nadelen van kennen. “Ik beschouw het zelf als een vorm van kunst, maar dat is niet bij iedereen zo. Als je gaat solliciteren is het vaak een belemmering. En ooit werd ik door mijn tattoo’s de toegang geweigerd in een bekend café op ‘t Zand in Brugge. Veel mensen denken nog enggeestig.”

“De twee vleugels en het hartje verwijzen ook naar de liefde voor mijn twee zoontjes”

Het is ook die bekrompenheid bij bondscoach Martinez die volgens Jürgen zijn idool Nainggolan uit de WK-selectie hield. “Martinez zit altijd strak in het pak, oogt altijd zeer ernstig. En dan heb je Radja met zijn door tattoo’s gekleurde sportlichaam en zijn hanenkam. Dat zijn gewoon twee tegenovergestelde mensen. Het tactische verhaaltje dat hij nu ophangt, om de beste middenvelder die we hebben thuis te laten, is natuurlijk een fabeltje. En zo maakt hij wel Radja’s jongensdroom kapot.”

Bruggeling laat tattoo in de nek plaatsen als steun voor 'onmisbare Nainggolan'
© Davy Coghe

En ook voor voetbalfan Jürgen heeft dit grote gevolgen. “Ik voel me echt niet meer in staat om van het nakende WK te genieten. Ik voel me zelfs niet in staat de wedstrijden te bekijken en te supporteren voor de Rode Duivels.”

Prachtig eindresultaat

Zo diep zit het dus! Maar Jürgen is dan wel weer tevreden over het eindresultaat van deze tattoo, zijn elfde in totaal. “Remko heeft vakwerk geleverd. In anderhalf uur tijd was het achter de rug. De tricolore tattoo is iets kleiner dan die van Radja, maar dat hoort ook zo. Het moet origineel blijven en mag nooit een identieke kopie zijn. Ik had iets meer pijn dan bij mijn vorige tattoo’s, maar dat is ook logisch, legde Remko uit, in de nek is de huid gevoeliger.”

Bruggeling laat tattoo in de nek plaatsen als steun voor 'onmisbare Nainggolan'
© BELGA

Dat beaamt de ervaren tatoeëerder. “In de nek passeren nogal wat zenuwbanen en is de huid vrij elastisch. Dat verhoogt de gevoeligheid. Bij het zetten van tattoo’s is het me nog nooit overkomen dat iemand het op een krijsen zette van de pijn.” Niet enkel zijn naam, maar ook zijn tongval verraden zijn afkomst: Nederland.

“In 1992 begon ik er in mijn geboortestad Vlissingen met een tattoo-shop, in 1999 kwam ik naar Brugge. Ik moet hier ook heel wat voetbaltattoo’s plaatsen. Voorlopig nog altijd meer van Club dan van Cercle Brugge. Vreemde zaken? Eens een vrouw met drie borsten, maar voor de rest valt het wel mee.” En voor wie supportert een Nederlander in barre WK-tijden. “Een echte voetbalfan ben ik niet, maar uiteraard draagt België nu mijn voorkeur weg”, lacht de ingeweken Bruggeling.

(Piet De Ville)