Brecht Laleman ontvangt zijn ex-keepertrainer Tom Vandenbussche in Mandel United-KM Torhout

Tom Vandenbussche (links) en Brecht Laleman in Michelle's Pub, straks misschien de locatie voor een kampioensfeestje. "We gaan er alleszins vol voor", aldus Brecht Laleman. (Foto Frank)
Wouter Vander Stricht

Fusieploeg Mandel United, nog in volle promotiestrijd, ontvangt zaterdag KM Torhout, dat de punten nog goed kan gebruiken om de degradatie af te wenden. Brecht Laleman, doelman van Mandel United, brak door bij KM Torhout. En dat had hij mede te danken aan Tom Vandenbussche…

Michelle’s Pub in het Bierkasteel in Emelgem, waar brouwer en voetbalsponsor Xavier Van Honsebrouck huist. Daar ontvangt Brecht Laleman (28) zijn voormalige trainer en huidige voetbalmaat Tom Vandenbussche (48). Komende zaterdag staan ze tegenover elkaar in de derby tussen Mandel United dat nog promotie ambieert, terwijl KM Torhout zich vol voor het behoud moet gooien.

Terwijl Tom Vandenbussche vooral in het provinciale voetbal (Dosko Beveren, KFC Lichtervelde, VV Tielt en VP Gits) als doelman actief was, stond hij de jongste 12 jaar in voor het trainen van de keepers van KM Torhout. Straks trekt hij naar KSV Diksmuide. Brecht Laleman baande zich via KSKV Zwevezele en KFC Meulebeke een weg naar het nationale voetbal. Na KM Torhout volgden drie jaar SK Deinze, één seizoen R. Knokke FC en nu dus Mandel United.

Hoe leerden jullie elkaar kennen?

Tom Vandenbussche: “Ik was keepertrainer bij KM Torhout, Brecht speelde er in de jeugd. Tot Brecht op een bepaald seizoen als jonge gast in de A-kern kwam. Hij was toen al echt ambitieus. Mario David (nu beheerraadslid bij Mandel United, red.) was onze trainer. Sam De Jaeghere (nu VV Westkapalle, red.) was toen de meest ervaren doelman, nadat Mario David zelf de handschoenen aan de haak had gehangen. Maar met Bram Kreeft haalden ze nog een jonge doelman. Maar Brecht legde zich niet bij de hiërarchie neer. Ik herinner me nog een voorbereidingsmatch op VP Gits met de Torhoutse beloften. Ik haastte me naar Gits om Brecht op te warmen, maar die had er niet veel zin in. Ik kon daar ook niet mee lachen, het kwam hem op een reprimande van de trainer te staan.”

Brecht Laleman: “Dat is sindsdien niet meer gebeurd.” (lacht)

Tom: “Maar tegen mijn vrouw zei ik wel: er is er maar eentje waar toekomst in zit. Dat is Brecht. Hij had geen opleiding gehad bij de jeugd van een eersteklasser, maar was van nature al een getalenteerde lijnkeeper. We zijn dan beginnen werken op het uitkomen en het meevoetballen. Uren en uren hebben we daar in gestopt.”

Brecht: “Er was dat seizoen al wat gewisseld met de keepers. Maar ik kreeg mijn kans op Eendracht Aalst. 17 jaar was ik, een match voor ruim 3.000 fans. We verloren met 2-0, maar ik had me toch kunnen onderscheiden. En vanaf toen was de trein vertrokken.”

“Als keepertrainer bouw je een band op met je doelmannen” – Tom Vandenbussche

Mogen we jullie, ondanks een leeftijdsverschil van 20 jaar, vrienden noemen?

Tom: “We horen elkaar toch wel regelmatig. Als keepertrainer bouw je een intense band op met je doelmannen. Je krijgt natuurlijk niet met iedereen dezelfde klik, maar tussen ons was die er zeker.”

Brecht: “Dat klopt. Met Kurt Vandoorne hier bij Mandel heb ik hetzelfde gevoel. Ik plaats Tom en Kurt dan ook samen op één wat mijn keepertrainers betreft.”

Tom: “Straks zullen we 90 minuten tot het vijandige kamp horen, maar na de wedstrijd mag hij er mij eentje trakteren.”

Wat herinneren jullie van de heenwedstrijd?

Tom: “We stonden in de eerste minuut al 1-0 voor, maar verloren met 2-6 na de grote Michiel Clyncke-show.”

Brecht: “Michiel scoorde enkele pareltjes, ook Sofiane Oumedjebers speelde daar erg sterk.”

De belangen zijn erg verschillend. Terwijl KFC Mandel United volop meestrijdt om promotie, vecht KM Torhout tegen degradatie.

Tom: “Eigenlijk is het vorig jaar in de terugronde al begonnen. Toen haalden we ook nog nauwelijks punten. We zetten het nieuwe seizoen op dezelfde manier in en als je dan nog een echte puntenpakker als doelman Dylan Olievier lange tijd moet missen, dan weet je het wel. Na de trainerswissel hebben we ons wel wat kunnen herpakken, maar ons redden wordt niet simpel. Nu ja, hoewel we ons vel duur zullen verkopen, is het niet op Mandel United dat we het moeten doen. We hebben nog enkele rechtstreekse confrontaties, dat zullen telkens driepunters moeten worden.”

Brecht: “Wij startten zeer wisselvallig aan het seizoen. De eerste periode sloten we met 13 op 30 en als elfde in de stand af. Je mag ook niet vergeten dat er eigenlijk drie ploegen bij elkaar werden gebracht. KFC Izegem, OMS Ingelmunster en een groep nieuwe jongens. Maar na Nieuwjaar vonden we plots onze draai, dat leverde acht zeges op rij op en ondertussen staan we na winst op Brakel met één wedstrijd meer gespeeld ook mooi op kop.”

Brecht, droom je van eerste amateurklasse?

“Eigenlijk wel ja. Ik denk ook dat dat niveau op het lijf van de club geschreven is. En ook van mezelf, ik wil daar naar toe. En de rest van de spelersgroep ook. De jongens die blijven zijn ambitieus, diegenen die vertrekken willen dat door de grote poort doen. Daaraan zal het dus niet liggen. Mochten we promoveren, dan speel ik volgend seizoen tegen mijn ex-clubs Knokke en Deinze. Dat zijn toch twee prachtige affiches waar ik naar uitkijk.”

Tom, jij gaat voor het eerst sinds lang weer proeven van het provinciale voetbal.

“Na 12 jaar KM Torhout, met veel mooie momenten, was ik misschien wel aan een nieuwe uitdaging toe. Er was het aanbod van KSV Diksmuide. Ik ben daar eerst eens met open geest gaan praten en hun project kon me bekoren. Onder meer infrastructureel zijn daar heel wat mogelijkheden en de club speelt nu aan de top van tweede provinciale, maar wil sportief zeker nog hogerop.”