België-Engeland op het WK in 1954: toen een gewone Gistelnaar plots een legende werd

28/06/18 om 17:23 - Bijgewerkt om 17:22

Vanavond kijken België en Engeland voor de derde maal op een WK elkaar in de ogen. De eerste keer was in 1954 in Zwitserland, een memorabele match voor een speler van toenmalig tweedeklasser AS Oostende.

België-Engeland op het WK in 1954: toen een gewone Gistelnaar plots een legende werd

Leopold 'Pol' Gernaey is de naam. De Gistelnaar was militair, doelman bij AS Oostende en doelman van de nationale militaire ploeg. En toen de coach van die laatste plots bondscoach werd, nam hij Gernaey op in de selectie. Door blessures verscheen Gernaey ook onder de lat op dat wereldkampioenschap en tegen Engeland schreef hij geschiedenis.

België hield grootmacht Engeland onverwacht op 4-4 en dat was het eerste punt ooit voor België op een WK. Gernaey hield de Engelsen toen enkele keren van een gemaakt doelpunt. Na de match stapte wereldster Stanley Matthews op de Gistelnaar af en feliciteerde hij hem openlijk, voor het oog van de wereld. Gernaey was een legende geworden.

In 2005 overleed de Gistelnaar, op zijn doodsprentje stond een foto van de beruchte match tegen Engeland. In Gistel is nu een straat naar Gernaey genoemd.

(OVG)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!