Aalbeke Sport promoveert na 25 jaar naar derde provinciale

Aalbeke Sport promoveert via de eindronde naar derde provinciale. © OV

Aalbeke Sport had zondagmiddag aan een 2-2-gelijkspel genoeg om de promotie uit 4de provinciale C te vieren. De Aalbekenaren wonnen de heenwedstrijd van de finale in de eindronde thuis met 1-0 zo FC Marke.

Een jaartje vroeger dan ze met hun ‘Project 2020’ hadden gepland, maar daarom niet minder welkom. Aalbeke Sport promoveert voor het eerst in 25 jaar uit vierde provinciale en komt volgend seizoen in derde in actie. In en tegen FC Marke werd zondagmiddag 2-2 gelijkgespeeld, een draw die na de 1-0-zege vorige week volstond voor promotie.

Twee snelle doelpunten

Aalbeke liet het ontbreken van kapitein Simon Viane niet aan het hart komen en begon sterk aan de wedstrijd. Hoge pressing, stevige duels en twee snelle spitsen drukten Marke achteruit. Na goed 7 minuten voetballen leverde die druk ook een eerste doelpunt op. Een scherpe corner werd door de afscheidnemende Gwenn Dewulf tegen de touwen gekopt. Aalbeke had die o zo belangrijk uittreffer te pakken, Marke moest nu al minstens drie keer scoren.

Kjell Braem zette Aalbeke nog voor het kwartier op 0-2.
Kjell Braem zette Aalbeke nog voor het kwartier op 0-2.© OV

Vijf minuten later was het weer prijs: Gael Agneray kon een verre bal doorkoppen en zijn spitsbroer Kjell Braem lanceren. Die hield zijn bewaker goed af en schoof het leer langs thuisdoelman Maike Spillier: 0-2 en Aalbeke op rozen.

FC Marke kwam na die dubbele tegenslag wel beter in de wedstrijd en drukte de bezoekers terug op hun helft. De aansluitingstreffer, een magistrale kopbal van Brice Ngah Noah, bracht opnieuw hoop in het team en bij de supporters. Nog in de eerste helft had Lowie Feys de gelijkmaker aan de voet, maar zijn poging ging net naast.

Tweede keer Brice

Na de pauze gooide Marke alles in de strijd om het tij te keren, maar de Aalbeekse verdediging stond pal. Tot echt grote kansen kwam de thuisploeg niet, maar ook de bezoekers slaagden er niet in om degelijk te counteren. Brice Ngah Noah maakt met zijn tweede van de middag – dit keer van op de stip na een overtreding van Samuel Provoost – nog gelijk, maar verder kwam Marke ondans veelvuldig aandringen niet meer.

Het bleef bij 2-2, genoeg voor Aalbeke om de promotie naar derde provinciale te vieren. Dottenijs B stijgt als kampioen in 4de C mee.

Gwenn Dewulf kopte in zijn laatste wedstrijd zijn ploeg op voorsprong.