17-jarige Bissegemnaar is nu al profvoetballer in Italië

Thibau Laevens in het stadion van zijn nieuwe club. (GF)
Redactie KW

Hij is amper 17 jaar, maar mag het dit seizoen in de Italiaanse derde klasse als profspeler proberen waar te maken. Bissegemnaar Thibau Laevens verliet tekende een contract bij SS Sambenedettese Calcio, dat vorig seizoen nog de play-offs speelde voor promotie naar de Serie B.

Thibau Laevens is al van jongs af gebeten door de voetbalmicrobe. Niet onlogisch, gezien ook zijn pa Crispijn behoorlijk wat faam maakte als voetballer bij tal van clubs in Zuid-West-Vlaanderen. Thibau begon te voetballen op een boogscheut van zijn ouderlijke thuis in Bissegem, maar verkaste al snel naar KSV Roeselare. Daarna volgden KV Kortrijk en vorig seizoen AA Gent. De jonge middenvelder trok na één seizoen de deur bij de Buffalo’s echter al achter zich dicht voor een buitenlands avontuur bij SS Sambenedettese Calcio uit het stadje San Benedetto Del Tronto, gelegen aan de Adriatische zee.

“Voor ik bij Gent tekende, had ik al aanbiedingen van clubs uit het buitenland gekregen”, zegt Thibau Laevens. “Maar ik vond het nog te vroeg, ik wou ook eerst mijn school afwerken (hij volgde grafische technieken aan het KTA in Heule, red.).”

Hij is nu afgestudeerd en toen er opnieuw interesse vanuit het buitenland kwam, aarzelde Thibau niet. “Ik moest deze kans wel grijpen. Nee, schrik om op jonge leeftijd alleen in het buitenland te zijn, heb ik niet. Al geef ik wel toe dat het lastig was om mijn familie achter te laten, want wij hangen goed aan elkaar. Maar ik sterk me met de gedachte dat elke grote voetballer deze stap ooit heeft moeten zetten.”

Ik heb geen schrik om alleen in het buitenland te zijn, elke grote voetballer heeft deze stap ooit moeten zetten

Een aantal Italiaanse clubs hengelde naar de diensten van Thibau Laevens, waaronder Chievo Verona uit de Serie A, maar hij twijfelde niet. “Daar zou ik bij de jeugd moeten aansluiten, bij Sambenedettese zou ik bij de eerste ploeg kansen krijgen. Ik wou het jeugdvoetbal achter mij laten, waardoor de keuze snel gemaakt was. Hun project sprak me ook aan, het is de bedoeling om zo snel mogelijk naar tweede klasse te promoveren.”

Thibau vertoeft ondertussen al een viertal weken in Italië. De competitie start begin september. “Het niveau op training ligt erg hoog en ik ben hier fulltime prof. Dat is altijd al mijn droom geweest. Om die droom te verwezenlijken, heb ik ook erg veel gelaten. Uitgaan, feestjes bijwonen… Dat is er nog niet bij geweest. Ik heb ook nog nooit een druppel alcohol gedronken. Allemaal opofferingen, maar ze lijken nu te renderen. En ik wil nog meer. Mijn ultieme doel is om in de hoogste klasse in Italië of Spanje actief te zijn.”

Coach Giuseppe Magi gelooft alvast in de jonge Bissegemnaar, dat liet hij al in de Italiaanse pers blijken. “Ik speelde al veel in de voorbereiding en kon ook al enkele keren scoren. De voorbereiding is wel stukken lastiger dan hetgeen ik in België gewoon was. Soms trainen we zelfs tot drie keer per dag, we moeten ook veel lopen. Maar dat doe ik allemaal met de glimlach, ik doe alles om mijn doel te bereiken”, besluit Thibau Laevens, die vanaf september zijn eigen appartement zal hebben aan de Italiaanse Oostkust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier