Onze 11 wereldkampioenen geven de Rode Duivels tips om het WK te winnen

Henri Demesmaeker in zijn natuurlijke habitat. (Foto MVP)
Redactie KW

De Rode Duivels doen straks in Rusland een poging om wereldkampioen te worden, iets waar ze nooit eerder in slaagden. Heel wat West-Vlaams sporttalent deed het de voetballers echter voor. Wij polsten een elftal wereldkampioenen uit West-Vlaanderen en vroegen hen naar tips waarmee de Rode Duivels straks mét de wereldbeker op zak huiswaarts kunnen keren.

Delfine Persoon (33, Gits), wereldkampioene boksen

1

Delfine Persoon kroonde zich al acht keer tot wereldkampioene, een record. (Foto Belga)
Delfine Persoon kroonde zich al acht keer tot wereldkampioene, een record. (Foto Belga)© BELGA

Beroep: federale politie.

Wereldkampioen in: boksen in verschillende federaties. Ze is zo titelhoudster in IBF, WIBF, WIBA, WBC en WBF.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Ik heb er persoonlijk geen beter financieel leven door, ik moet nog altijd gaan werken. In de bokssport moet je, als je iets wilt bereiken, zelf veel klaarspelen: organisatie op punt zetten, sponsors zoeken. Maar mijn wereldtitels hebben het boksen bij de dames wel op de kaart gezet, er is meer erkenning nu.”

“Geen tralala, ga ervoor”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Ik zal sowieso de drie wedstrijden in de groepsfase zien, want ik moet beroepshalve toezicht houden op plaatsen waar de matchen op groot scherm getoond worden en waar veel volk aanwezig zal zijn. Het zal zo niet mogelijk zijn om de wedstrijden intens mee te beleven, maar je leeft wel een stukje in de ambiance mee.”

Favoriete Rode Duivel: “Dries Mertens, hij werkt hard en geeft zich altijd voor de volle 100 procent.”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “De coach is baas, hij zal wel zijn redenen hebben om hem niet te selecteren. Hij is een karakterspeler en zo iemand kun je volgens mij altijd wel gebruiken, maar de coach zal hem niet zomaar thuis gelaten hebben.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “Ik ken te weinig van het voetbal om daar een duidelijke mening over te hebben, maar naar ik verneem hebben ze alleszins wel de kwaliteit om wereldkampioen te worden. Ik hoop dus op België, maar ook Argentinië, Duitsland en Brazilië zijn kanshebbers.”

Welke tip kun je meegeven: “In het voetbal komt het erop aan om veel te scoren. En daarvoor hebben de Rode Duivels zeker het nodige potentieel in de kern. Ze moeten goed samenwerken. Niet te veel tralala, maar er met zijn allen volledig voor gaan. En vooral verstandig zijn: defensief als het moet, offensief als het kan. Dat is ook mijn stijl als ik boks.”

Nicky Degrendele (21, Varsenare), wereldkampioene keirin

2

Foto Belga
Foto Belga© BELGA

Beroep: profwielrenster.

Wereldkampioen in: keirin.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Je wordt wel eens herkend, maar het valt goed mee. Het motiveert me om elke dag opnieuw alles te geven. Het was in het begin moeilijk om ervan te genieten, want plots ligt er heel wat druk op je schouders, maar daar heb ik mee leren omgaan.”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Momenteel ben ik in Japan dus zal ik van hieruit zoveel mogelijk wedstrijden volgen.”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Ik ken geen van hen persoonlijk, maar ik opteer voor Dries Mertens. Positieve kerel.”

“Geloof erin”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Ik denk dat de bondscoach zijn redenen wel gehad zal hebben. Op het WK is het belangrijk om het beste team mee te nemen en niet de beste individuen. We werken er allemaal hard voor. Teleurstelling hoort er spijtig genoeg ook bij.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “De tegenstand is sterk, maar België ook. Ik, als Belg, hoop dat de Rode Duivels op het einde mogen vieren.”

Welke tip kun je meegeven: “Heb vertrouwen en blijf er altijd in geloven.”

Henri Demesmaeker (17, Knokke-Heist), wereldkampioen zeilen

3

Henri Demesmaeker in zijn natuurlijke habitat. (Foto MVP)
Henri Demesmaeker in zijn natuurlijke habitat. (Foto MVP)

Studie: Een deel zelfstudie en een deel op school om dit met zijn sport te combineren, in functie van het behalen van een diploma ASO wetenschappen-wiskunde voor de middenjury-examencommissie.

Wereldkampioen in: zeilen. Als lid van de Royal Belgian Sailing Club (RBSC) in Duinbergen, onder leiding van ex-olympiër Sebastien Godefroid, behaalde hij in mei van dit jaar met Frédérique Van Eupen de wereldtitel in de Nacra 15 Catamaran. Eerder was hij al wereldkampioen catamaran F16 in 2013 met Jeroen Van Leeuwen en in 2016 met Alec Bagué.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Neen. Ik beleef er vooral veel plezier aan en het geeft mij ook de kans om later in deze sport verder te doen.”

“Amuseer je”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “De groepsfase zal ik thuis volgen. Op 29 juni trek ik dan naar Spanje, waar ik zal deelnemen aan het EK F18 Catamaran aan de Costa Brava.”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Dries Mertens. Hij ziet er sympathiek uit en hij kan ook heel goed voetballen.”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Ik volg het niet zo van nabij, maar ik hoor dat hij toch een goede speler is en het verdient om in die selectie voor het WK te zitten.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “Ik hoop zoals velen dat ze daar in Rusland een prachtige prestatie zullen neerzetten, met misschien wel een halve finale. Maar veel landen zijn aan elkaar gewaagd, ook Duitsland en Spanje zijn heel sterk.”

Welke tip kun je meegeven: “De Rode Duivels moeten zich in de eerste plaats amuseren, dan zal alles wel vanzelf komen.”

Kurt Deklerck (52, Brugge), wereldkampioen rolstoelsnooker en -pool

4

Foto ACR
Foto ACR

Wereldkampioen in: rolstoelsnooker. Hij behaalde daarin vier wereldtitels waarvan de eerste in 1989, en één in pool, eightball.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Vooral die eerste heeft voor een nieuwe wending gezorgd, het was trouwens mijn eerste deelname aan een internationaal tornooi. Een machtig gevoel, al heb ik mooiere titels dan wereldtitels. En als ik er dan toch een uit moet pikken, dan opteer ik voor die in 8-ball eind 2004 in Taiwan. Ik won toen met 7-0 tegen iemand die drie koppen groter was.”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Als peter van het WK-dorp in Brugge zal ik uiteraard vaak op het Beursplein terug te vinden zijn. Twee jaar geleden, met het EK, had ik pech dat ik in het ziekenhuis lag. Nu wil ik er absoluut bij zijn, de dagen en uren zijn goed en staan nu al in mijn agenda.”

“Niet zagen, vorm één groep”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Thibaut Courtois. Een prachtige doelman, iemand met uitstraling. Hij zal van deze groep de meeste caps halen. In het verleden, als voetballer bij Club Brugge, stond ik op het einde ook in doel.”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Absoluut. Wat hij privé doet, is zijn zaak. Hij wordt niet voor niks op handen gedragen bij zijn Italiaanse club, was er zelfs speler van de maand.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “Ik hoop zo ver mogelijk. Als het nu niet lukt, mag je Martinez, ondanks zijn contractverlenging, meteen aan de deur zetten. Een eerste stap is eerste eindigen in de groepsfase. Met Engeland erbij wordt dat niet gemakkelijk. Maar toch denk ik dat Duitsland uiteindelijk wereldkampioen zal worden.”

Welke tip kun je meegeven: “Eén groep vormen en niet klagen en zagen. Ik hoop dat bondscoach Roberto Martinez een deftige ploeg tussen de lijnen zet. Hij heeft ondertussen voldoende tijd gehad om een en ander te testen. Hij zou nu toch wel moeten weten hoe zijn basisploeg er moet uitzien, zeker als je over zo’n team als België beschikt.”

Kevin Lebbe (23, Poperinge), wereldkampioen benchpress

5

Foto EF
Foto EF

Beroep: magazijnier bij VDL Weweler-Colaert in Poperinge.

Wereldkampioen in: bankdrukken, dat is een onderdeel van het powerliften. Begin juni veroverde hij de wereldtitel in Malta in de categorie -82,5 kilogram bij de juniores, waarbij hij een gewicht van 132,5 kilogram omhoog duwde.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Die vormt wel een extra stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan. Met deze titel zal de druk ook toenemen, aan mij om daarmee om te gaan. Volgend jaar stap ik over naar de seniores. Daar zal de concurrentie alleszins groter zijn.”

“Luister naar je trainer”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Ik ga zeker niet op groot scherm kijken, maar ik zou thuis wel een match meepikken of achteraf het resultaat eens checken. Ik moet toegeven dat ik geen grote voetbalfan ben.”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Kevin De Bruyne. Hij blijft altijd kalm en kan natuurlijk ontzettend goed tegen een bal trappen.”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Ja. Het is niet omdat de klik er niet volledig is met de trainer, dat je die speler daarvoor moet thuislaten. Je moet de spelers selecteren op basis van hun kwaliteiten en niet op de persoonlijke relatie met die speler. De prestaties van de ploeg kunnen hier nu misschien onder lijden.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “Ik vind dat ze bij de vijf beste ploegen van de wereld horen. Maar ik zie ze niet op het hoogste schavotje eindigen. Wie het wel wordt, laat ik over aan de echte voetbalkenners.”

Welke tip kun je meegeven: “Je moet blijven geloven in jezelf zonder te hard van stapel te lopen. Als je hard blijft werken, is er veel mogelijk. Voor mezelf was het een verrassing dat ik de wereldtitel pakte. Ik ging zonder verwachtingen naar Malta, maar de ontlading was uiteraard heel groot na de winst. Het is belangrijk om te luisteren naar de richtlijnen van je trainer. Hij weet wat je kan en niet kan.”

Eli Iserbyt (20, Bavikhove), wereldkampioen veldrijden

6

Eli Iserbyt vindt dat de Rode Duivels nog te weinig op elkaar ingespeeld zijn. (Foto Belga)
Eli Iserbyt vindt dat de Rode Duivels nog te weinig op elkaar ingespeeld zijn. (Foto Belga)© BELGA

Beroep: profwielrenner.

Wereldkampioen in: veldrijden bij de beloften.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Je krijgt plots veel erkenning en in de eerste maanden is het enorm druk. Pas daarna heb je even tijd om het te laten bezinken en ervan te genieten. Het opent wel veel deuren, in mijn geval om de stap naar de profs te zetten.”

“Eden, maak het verschil”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Ik heb vroeger zelf gevoetbald en volg onze nationale ploeg wel. Als ik tijd heb, ga ik zeker ergens op groot scherm gaan kijken in een of ander fandorp. In Kortrijk of waar mijn vrienden naartoe trekken.”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Eden Hazard. Hij is technisch heel goed, beschikt over een goede trap en kan in zijn eentje voor het verschil zorgen.”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Toch wel. Hij is een speler met karakter en hij kan met een flits het verschil maken. Hij heeft toch al enkele belangrijke doelpunten gemaakt.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “Kwartfinale. We hebben een goede ploeg, maar ze zijn nog te weinig op elkaar ingespeeld. Andere landen staan daarin veel verder. Ik denk dat Spanje, die ik graag zie spelen, uiteindelijk wereldkampioen zal worden.”

Welke tip kun je meegeven: “In eerste instantie moeten ze zien om heelhuids door die groepsfase te geraken. Het is ook een heel andere sport dan veldrijden. Ik ben zelf verant-woordelijk voor mijn resultaten, maar zij moeten het in teamverband doen. Ze zullen dus één geheel moeten vormen.”

Oshin Derieuw (30, Kuurne), wereldkampioene boksen

7

Foto JVGK
Foto JVGK

Beroep: personeelsverantwoordelijke wellnesshotel Wu Wei.

Wereldkampioen in: boksen bij de superlichtgewichten WBF.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Ik heb sindsdien veel meer aandacht in de pers gekregen. Ik houd wel beide voetjes op de grond en werk keihard verder.”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n voetbalfan en zal het WK eerder vanop een afstand volgen.”

“Focus op het plezier, dan daalt de stress”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Velen in mijn omgeving hebben een boontje voor Kevin De Bruyne. Als ik moet kiezen, ga ik voor Marouane Fellaini. Hij heeft een toffe kop.” (lachje)

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Dat is een moeilijke kwestie. Hij is een publiekslieveling, maar als de bondscoach meent dat hij niet in zijn systeem zal passen, dan is dat zo. De coach is de baas. Wel zou ik willen weten hoe de andere Rode Duivels over de niet-selectie van Nainggolan denken.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “Ik zie hen ver raken. Maar waar precies is voor mij koffiedik kijken. Frankrijk, mijn tweede thuisland omdat ik er boks, zal ook goed presteren, bij hen zit het qua dynamiek wel goed.”

Welke tip kun je meegeven: “Ze moeten vooral plezier beleven aan hun sport. Ik denk dat de Rode Duivels onder druk zullen staan, want de verwachtingen zijn hoog. Maar als ze focussen op het leuke aan hun sport, zal die stress zeker dalen. Daarnaast raad ik hen aan om als voorbereiding op een match een aantal positieve momenten op te roepen. Bij mij zorgt dat voor een boost.”

Quinten Bossche (23, Oostende), wereldkampioen jetski

8

Quinten Bossche in zijn atelier tussen zijn jetski's. (Foto FRO)
Quinten Bossche in zijn atelier tussen zijn jetski’s. (Foto FRO)

Beroep: operator in de verbrandingsoven in Oostende.

Wereldkampioen in: jetski bij de seniores. Heeft ondertussen al 13 wereldtitels op zijn palmares, vooral in de jeugdreeksen.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Niet echt, want jetski is in België sowieso geen bekende sport. Ik moet nog altijd gaan werken en hoop om ooit een grote sponsor te kunnen strikken zodat ik van mijn sport kan leven of om mijn eigen machines op de markt te kunnen brengen.”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Als ik in Oostende ben en de Belgen doen het goed, dan zal ik wel een wedstrijd meepikken, thuis of in mijn atelier. Ik zal er evenwel mijn werk of training niet voor laten.”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Ik ken te weinig spelers om daar een antwoord op te geven.”

“Geloof in jezelf”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Ik ken hem niet, maar als hij nuttig is voor de ploeg, dan moet hij erbij zijn.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “In de finale! Wie gelooft in zichzelf, kan bergen verzetten.”

Welke tip kun je meegeven: “Ik ken weinig tot niets van voetbal, maar ik geef hen de raad in zichzelf te geloven. Ze kunnen ver komen als ze collectief sterk staan en er allemaal voor knokken. Want in voetbal wint niet altijd de beste ploeg.”

Phoëby Bottin (14, Menen), wereldkampioene karate

9

Phoëby Bottin. (Foto NVM)
Phoëby Bottin. (Foto NVM)© Nicolas Verhaeghe

Studie: volgt sociaal technische vorming aan het Sint-Jorisschool in Menen.

Wereldkampioen in: kumite bij de mini cadetten.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “Die titel is vooral een mooie bekroning voor het harde werk dat ik geleverd heb. Maar zelf blijf ik er nuchter bij. Ik sta nog altijd met de beide voetjes op de grond.”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Ik zal samen met mijn ouders en zus Shanna de wedstrijden volgen bij de buren, die met een beamer de match op groot scherm projecteren. Wees er maar zeker van dat we volledig in onze kleuren geschminkt en uitgedost zullen zijn: vlag, speer en duivelsmutsjes zullen niet ontbreken.”

“Laat je ego varen”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Dries Mertens, zonder twijfel. Hij zal trouwens het verschil maken voor de Belgen.”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Ja, maar Dries vind ik toch beter. En knapper.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “We zullen het zeker tot in de halve finales schoppen. Vanaf dan kan alles. Maar de wereldtitel zal allicht naar Argentinië gaan.”

Welke tip kun je meegeven: “Teamwork zal belangrijk zijn. Het zal noodzakelijk zijn dat iedereen in de kern goed met elkaar overeen komt en er goed samengewerkt wordt. De Belgen moeten nederig blijven, dus die ego’s mogen ze laten varen.”

Lisa Lowagie (26, Lauwe), wereldkampioene karate

10

Lisa Lowagie. (Foto WO)
Lisa Lowagie. (Foto WO)

Beroep: maatschappelijk werkster.

Wereldkampioen in: karate. In 2013 in all styles (team) en 2015 all styles (individueel). Vorig jaar won ze de wereldtitel in het Italiaanse Marina di Carrara in de discipline all styles en de traditionele vorm shotokan.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd: “2017 was voor mij het afscheidsjaar. Ik heb alles gewonnen wat ik wou winnen. De meesten stoppen rond mijn leeftijd en ik wilde afsluiten op een hoogtepunt. Ik ben nog altijd betrokken bij de Poperingse karateclub Asahi als lesgeefster en coach. Af en toe ben ik ook scheidsrechter. Er zijn dus nog veel mogelijkheden na een actieve karatecarrière.”

“Wees kameraden”

Hoe en waar zul je het WK volgen: “Ik ben geen voetballiefhebster, behalve als het op de Rode Duivels aankomt. Dan ga ik met vriendinnen naar het WK-dorp in Poperinge. Je wordt telkens meegezogen in de sfeer.”

Wie is je favoriete Rode Duivel: “Thibaut Courtois. Hij is down to earth en dat waardeer ik.”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben: “Over de zaak zelf zal ik me niet uitspreken. Maar als ik vanuit mijn sport kijk, dan zijn respect en volharding enkele van onze belangrijkste waarden. Er moet een wisselwerking zijn tussen de coach en de sporter. Het is niet alleen talent, maar als atleet moet je ook kunnen functioneren binnen de waarden van de sport.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen: “Ik hoop zover mogelijk, al vrees ik dat de wereldtitel te hoog gegrepen zal zijn. Wie het dan wel wordt, weet ik niet. Ik volg geen andere landen waardoor ik me niet aan een gokje zal wagen.”

Welke tip kun je meegeven: “Naast veel trainen en je volledig geven voor de sport is voor mij de vriendschap heel belangrijk. Toen Sofie Hiele – met wie ik goud pakte in 2013 – stopte, was dat voor mij niet gemakkelijk. Plots stond ik er alleen voor. Ik vind het belangrijk dat je een overwinning kan delen.”

Ian (20) en Ryan Lodens (18, Knokke-Heist), wereldkampioenen jiujitsu

11

De broers Ryan en Ian Lodens behaalden al meerdere wereldtitels. (Foto ACR)
De broers Ryan en Ian Lodens behaalden al meerdere wereldtitels. (Foto ACR)

Studie: Ian volgt het eerste jaar ergotherapie in Vives in Brugge, Ryan zit zit in zijn laatste jaar secundair onderwijs LO en Sport aan het KTA in Brugge.

Wereldkampioen in: jiujitsu. Ryan heeft vijf wereldtitels op zak, waarvan drie met zijn broer Ian en twee in de mix met Marion Decrop. Ian heeft daarnaast nog een wereldtitel samen met Charis Gravensteyn.

Heeft die wereldtitel jouw leven veranderd:

Ian: “Ik wil later zelf een club opstarten en les geven. Ik wil een voorbeeld zijn voor de mensen, zodat ik hen kan helpen en steunen.”

Ryan: “Voor het WK in Athene in 2015 dacht ik aan stoppen, omdat ik het niet meer tof vond. Na mijn eerste wereldtitel kreeg ik opnieuw veel meer zin om aan jiujitsu te doen. Nu wil ik iets in die sport uitbouwen.”

“Speel je eigen spel”

Hoe en waar zul je het WK volgen:

Ian: “Ik ben niet echt een voetballiefhebber. Mijn focus ligt nu vooral op de examens.”

Ryan: “Thuis, in de zetel.”

Wie is je favoriete Rode Duivel:

Ian: “Dries Mertens. Hij is klein en aalvlug.”

Ryan: “Eden Hazard omwille van zijn techniek en dribbels. Hij is een van de belangrijkste Rode Duivels.”

Zou jij Radja Nainggolan meegenomen hebben:

Ian: “Ja, een belangrijke speler.”

Ryan: “Sowieso. Hij is nodig, ook al om zijn afstandsschoten en zijn geniale tackles.”

Waar zie je de Rode Duivels eindigen:

Ian: “Minstens in de kwartfinales. Maar voor de wereldtitel schuif ik Argentinië, Duitsland en Spanje naar voren.”

Ryan: “De kwartfinales, misschien de halve, al heb ik niet zoveel vertrouwen in de trainer. Tegen de grote ploegen spelen ze niet zo overtuigend. Spanje is een van de favorieten.”

Welke tip kun je meegeven:

Ian: “Ze moeten vooraf een doelstelling formuleren en daar volledig voor gaan.”

Ryan: “Ze moeten hun eigen spel spelen. Niet naar het commentaar van anderen luisteren en dan komt het wel goed.”