Maak kennis met Frank Buyse: inspecteur van onze topclubs

Frank Buyse in het Regenboogstadion tijdens de derby Zulte Waregem versus KV Kortrijk, in het fijne gezelschap van Henk Houwaert en Luc Millecamps. © belga
Redactie KW

Een nieuw voetbalseizoen is een beetje als een nieuw schooljaar: nieuwe meesters (drie van de vijf West-Vlaamse eersteklassers starten met een nieuwe coach) en nieuwe wetten. Krant van West-Vlaanderen zorgt voor een nieuwe inspecteur. Hij kijkt streng toe wat in de klassen en op de speelplaats gebeurt. En rapporteert aan de lezer. Online en in de krant. Wij presenteren senior writer en geboren West-Vlaming Frank Buyse. Gepokt en gemazeld in de journalistiek, die in commentaren, analyses, interviews.. de vinger op de pols houdt van de topsport in onze provincie, het topvoetbal voorop.

Wie denkt Buyse wel wie hij is?

Hij wordt in november 60, dat klinkt al grijs en wijs. De volbloed journalist en geboren West-Vlaming maakte afgelopen 35 jaren als hoofdredacteur maand-, week- en dagbladen, mannen- en sportbladen. Schreef een tiental sportboeken, met en over Jan Ceulemans, Eric Gerets, Georges Leekens…

‘Tot u spreekt Jan Mulder’ (2014) van zijn hand is één van de meest eigenzinnige en meest verkochte voetbalboeken in Vlaanderen. Hij zag héél veel voetbal, van het jeugdtornooi van Bassevelde tot Cristiano Ronaldo op het EK, interviewde naar schatting meer dan duizend trainers, spelers, bestuurders… en reisde als senior writer de wereld rond. De laatste jaren: in het spoor van José Mourinho en Eden Hazard in Maleisië, interviews met Witsel en Carrasco in China, op bezoek bij Jérôme Nzolo in Gabon, een kerstverhaal met Jan Boskamp in Israël…

Al die jaren bouwde zijn pen een ijzersterke reputatie op: kritisch en eigenwijs, maar altijd correct

En al die jaren bouwde hij met zijn pen een ijzersterke reputatie op: kritisch en eigenwijs, maar altijd correct. Vraag maar Yves Vanderhaeghe: streng beoordeeld bij Oostende maar daags na diens ontslag in Gent zowaar als journalist welkom voor een reportage bij de Roeselarenaar thuis: “Je eet toch een stutte mee…?” Respect!

Wat brengt hem terug in West-Vlaanderen?

Vooreerst: zijn hart voor West-Vlaanderen, als Kortrijkzaan. Overigens, pour la petite histoire: nadat hij vijf jaar geleden met veel succes een theateropera over voetbal en passie ‘Come on Kortrik‘ had neergezet in Theater Antigone kon KVK-voorzitter Joseph Allijns maar niet begrijpen dat Buyse in diens krant zijn coach Hein Vanhaezebrouck een week later even fileerde. “Je hebt toch een hart voor de Veekaa…?” Ja. Maar altijd eerst objectief journalist.

Maar afgelopen jaren werd zijn interesse in het West-Vlaamse voetbal wel steeds groter. Omwille van de betrokkenheid vooral: je zit gewoon véél dichter bij club, coaches, spelers van KVO, Cercle en zelfs Club Brugge. Zo wordt Francky Dury die op een persconferentie na een verloren match grinnikt “Geen te moeilijke vragen, hé, Frank…?” veel interessanter. Veel liever de polsslag van het gezellige Essevee en Cercletje voelen dan vanop verre afstand (letterlijk vaak) toe te kijken op een topsportbusiness waar de actoren onbereikbaar zijn geworden.

Denkt hij dat hij alles beter weet?

Wel neen. Hij weet heus niet alles beter en neemt zichzelf zelfs niet te serieus. Maar hij probeert wel verder te kijken dan de krijtlijnen van het veld. Out of the box, heet dat dan. Waarbij hij terugvalt op alle kennis van afgelopen jaren, een uitgebreid informatief netwerk én een juist moreel kompas. Dat laatste moet wel, in een wereld die vaak doorslaat, Operatie Propere Handen is nog steeds niet afgerond.

Hij is daarbij best eigenwijs maar zoekt wel altijd de nuance. En liefst ook naast de menselijke kant achter elk verhaal. En de factor entertainment, de belangrijkste bijzaak ter wereld moet ook geestig blijven. Dan worstelen clubs dezer dagen met alle mogelijke cijfertjes – halen we het budget van 16 miljoen euro, vraagt die speler 217.000 euro per jaar…? voor ons, liefhebbers, blijft voetbal showbizz en entertainment. Vanaf 95 euro voor een jaarabonnement in de tribune. En dat wil hij graag verdedigen.

Is het echt nodig: nóg een opinie?

In een wereld waarin iedereen je rond de oren slaat met meningen, waarin iederéén via de sociale media -tweets voorop- blijkbaar zijn gedacht wil geven/zijn gelijk wil halen? Ja, toch willen we meer opinie in de Krant van West-Vlaanderen. Willen we tonen waar jouw krant voor staat. Als het kan als stem van de lezers, als onze mening daarvan afwijkt, so be it. Je kan en mag altijd reageren, we kunnen er allen alleen maar beter van worden. Maar het wordt stilaan de enige weg voor een onafhankelijke journalistiek. De enige manier om te zeggen waar het op staat.

Een kritische benadering – waar fans en lezers recht op hebben – wordt steeds moeilijker in een wereld van veel geld en ego’s

De media heeft zich razendsnel ontwikkeld en uitgebreid en moet vooral in de sport leren leven met allerlei controlemechanismen. De tijd dat voor een interview kon worden gebeld naar Jan Ceulemans: “Een klapke na de training in de Los Amigos?” is voorbij. Er wordt streng geselecteerd en elk interview – als die al worden toegestaan – moet worden nagelezen. Een kritische benadering – waar fan en lezers recht op hebben – wordt steeds moeilijker in een wereld van veel geld en ego’s en in een opgepompte sector met eigen waarden en normen. Normaal doen, zoals in elke andere maatschappelijke sector, is vaak al teveel gevraagd. Maar dat gaan we dus wel doen. En voor aandringen. En dus mag al eens worden gemopperd. Jawel, niet toevallig zoals in: ‘Tot u spreekt Jan Mulder.”

En wanneer laat hij zich dan horen?

Wekelijks in jouw krant, niet alleen met commentaren en analyses maar ook via interviews en reportages die hij probeert een eigen stempel te geven. Wat we met de hele sportkrant steeds meer gaan proberen trouwens. Daarnaast mag je bij elk groot en spraakmakend nieuws in het West-Vlaamse topvoetbal snel online (KW.be) commentaar of analyse verwachten. Om mee te zijn, voorbij de public relations van de clubs. Je zal er wellicht niet altijd mee eens zijn, maar discussies maken voetbal juist zo boeiend, niet?

Denkt hij dat Club kampioen wordt?

Hier en nu meteen volmondig JA op zeggen, zou ons in West-Vlaanderen al meteen populair kunnen maken, niet? Maar daar nu al een antwoord opgeven is onzinnig. Omdat zowel bij Club als bij de concurrenten de komende weken nog veel zal gebeuren. Eigenlijk kan pas na de wintermarket de sterkte van de topploegen écht worden gemeten. Kan de competitie, waarin uiteindelijk pas in PO1 alles wordt beslist, echt beginnen.

Maar omdat je het nu toch vraagt: Club is wel topfavoriet. De impact van Clement zal bij Genk danig worden gemist, Anderlecht zou wel eens kunnen afstevenen op een gigantische Kompany-kater, Standard blijkt zelfs onder Preud’homme een moeilijk opvoedbaar kind. Westkapelle zal een boost geven, met nog twee of drie gerichte versterkingen, is Club uitstekend gewapend voor een nieuwe titel.

Wat met KVO, KVK, Essevee en Cercle?

Allemaal in PO1! Neen, dat is niet serieus. Eerlijk: het wordt voor Zulte Waregem en KVK, nochtans ambities in die richting, moeilijker dan ooit. Om de simpele reden dat de (budgettaire) kloof met de top zes, waar Antwerp zich bij heeft aangesloten, zo groot is dat er zich sportief tussenwringen quasi onmogelijk is. Vroeger konden clubs als Kortrijk en Zulte Waregem dat nog wel, vorig seizoen kon alleen STVV even dreigen. Maar op het einde van de rit speelde wel de top 6 PO1. Maar verras ons, Francky en Yves, met méér dan een leuk seizoen en thuis een paar uitschieters! En verras ons, KVO en Cercletje, wellicht al blij met een rustig seizoen. Er wacht Ingebrigtsen en vooral Mercadal een zware taak, maar pakweg Eupen, Moeskroen en Waasland-Beveren zullen heus niet sterker zijn. Succes, allemaal!

Lees hier de analyses van Frank Buyse.

Reageren kan per mail via frank.buyse@roularta.be