Gymnaste Jade Vansteenkiste: nieuwe ster aan het turnfirmament

© belga
Wouter Vander Stricht

Plots was ze daar als nieuwe ster aan het turnfirmament: Jade Vansteenkiste (15). Ze mocht in laatste instantie mee naar het EK in Polen en de jonge gymnaste ontgoochelde niet. Ze haalde de allroundfinale en werd zesde in de finale op de grond. En dat op haar eerste groot tornooi als senior. Alles staat nu in het teken van de Olympische Spelen in 2020 in Tokio.

Mama Evelyn Degrendele heeft ook een verleden als A-turnster, papa Roy Vansteenkiste is actief in het triatloncircuit. “De lichting van Jade werd enkele jaren geleden al bestempeld als voorbestemd voor de Olympische Spelen in Tokio. Toen dachten wij: dat is nog zo ver af. Maar het nadert met rasse schreden en de federatie heeft één doel: een zo sterk mogelijk viertal afvaardigen naar Japan. En daarvoor is het WK straks in oktober zo belangrijk. België moet er zich bij de twaalf beste landen scharen om een rechtstreeks ticket te veroveren.”

Behoudens blessures is wereldkampioene Nina Derwael zeker van haar stek. Axelle Klinckaert normaliter ook, maar zij is opnieuw uitgevallen met een zware knieblessure. Het was door haar afwezigheid dat Jade Vansteenkiste plots haar opwachting mocht maken op het EK vorige week in Polen. “Ik moest de vrijdag voor het vertrek naar het EK een laatste selectietest doorstaan en daarna kreeg ik het goede nieuws.”

Ik geef ook training aan de kleintjes bij Gym Izegem. Mijn hele leven staat in het teken van turnen

Jade Vansteenkiste is lid van Gym Izegem, maar vertoeft het gros van haar tijd in de Topsportschool in Gent. “We krijgen er 30 uur training per week. Andere hobby’s? Ik geef ook nog training aan de kleintjes bij Gym Izegem. Ja, mijn hele leven staat in het teken van het turnen.”

Gymnaste Jade Vansteenkiste: nieuwe ster aan het turnfirmament
© Belga

Mama Evelyn weet uit eigen ervaring wat de trainingsintensiteit fysiek en mentaal vergt. “Ik zei nog: begin niet te turnen. Maar samen met haar tweelingzus Rhune trok ze toch naar Gym Izegem.”

Tweelingzus is triatlete

Daar bleek al snel dat ze aanleg had. “Voor haar zus Rhune was het niet echt haar ding. Het is te gedisciplineerd.”

Gymnaste Jade Vansteenkiste: nieuwe ster aan het turnfirmament
© Belga

Maar ondertussen excelleert zus Rhune in de triatlonsport, waar ze ook al de nationale selectie haalde. “Ze is met haar ruim 1m70 ook tien centimeter groter dan haar tweelingzus Jade, te groot eigenlijk om te turnen. Zij heeft als triatlete ook het topsportstatuut, maar loopt nog gewoon school in Izegem.”

Hun één jaar oudere broer Tesne geeft ondertussen les bij Gym Izegem. Het hele familiale leven staat in het teken van de sport. “Het gebeurt zelden dat we ze allemaal samen thuis hebben. Het schema dat Jade volgt is dan ook zwaar. Ze heeft op een jaar geen 14 dagen vrij. Op oudejaarsavond is ze bijvoorbeeld nooit thuis, dan zijn ze op stage”, verklapt pa Roy.

Het leven van een turnster gaat niet over rozen. Ook Jade had al haar deel van de blessures. In 2016 en 2017 volgden twee operaties aan de elleboog. “Er moest een tweede diagnose aan te pas komen. Toen ik haar in die periode suggereerde om eventueel te stoppen met turnen op dat niveau, was haar antwoord heel categoriek. Ze wilde verder gaan. Gelukkig maar.”

Zowat tien meisjes komen nu in aanmerking voor de drie plaatsen naast Nina Derwael

Zowat tien meisjes komen nu in aanmerking voor de drie plaatsen naast Nina Derwael. “Het is een zekere concurrentiestrijd, maar het zijn ook allemaal mijn vriendinnen. We wonen samen op internaat en ook tijdens de weekends gaan we eens samen shoppen in Gent of Brugge. We kunnen het goed met elkaar vinden.”

Gymnaste Jade Vansteenkiste: nieuwe ster aan het turnfirmament
© Belga

Ma Evelyne is ook vol lof voor de opvoeders. “Die mensen zorgen echt voor onze meisjes. Desnoods vragen ze ook hun les op.”

Het gezin hoopt natuurlijk dat Jade de Olympische Spelen mag meemaken. “Maar de weg is nog lang, dat beseffen we. We zullen niettemin naar Japan gaan. Of om te supporteren voor Jade, of om er met haar een rondreis te maken en het Belgische team te gaan aanvuren.”

Gymnaste Jade Vansteenkiste: nieuwe ster aan het turnfirmament
© Belga