Peperduur, maar iedereen wil ze

Peperduur, maar iedereen wil ze

Voetbal De jongste vijf jaar kwamen er in West-Vlaanderen 35 kunstgrasvelden bij. Vandaag kun je in onze provincie op 78 dergelijke velden terecht om er te voetballen, hockeyen, frisbeeën of tennissen. En in 24 gemeenten zijn er plannen om in de nabije toekomst nog meer kunstgrasvelden aan te leggen. Maar waarom is die 'plastic' variant zoveel beter dan natuurgras?

Ieper zoekt locatie voor extra kunstgrasvelden

Ieper zoekt locatie voor extra kunstgrasvelden

Voetbal De kunstgrasvelden in onze regio zijn op één hand te tellen. Sinds 2014 beschikt Ieper over een kunstgrasveld met dank aan de Premier League en Poperinge heeft sinds vorig jaar een hybride kunstgrasveld.

"Evolutie kunstgras is fenomenaal"

"Evolutie kunstgras is fenomenaal"

Voetbal Een opvallende gast op de officiële opening van het nieuwe hybride kunstgrasveld in Reninge was Peter Van der Heyden.

Kunstgras in Meulebeke ? 1 aprilvis...

Kunstgras in Meulebeke ? 1 aprilvis...

Voetbal Al dan niet een kunstgrasveld op Ter Borcht ? De webmaster van de site van voetbalclub KFC Meulebeke lanceerde op 1 april 2016 het bericht dat het schepencollege het licht op groen had gezet voor de aanleg van een voetbalveld in kunstgras. Een grap dus, of komt dat er toch?

Afgezien van kostprijs vindt Pittem tenniskunstgras OK

Afgezien van kostprijs vindt Pittem tenniskunstgras OK

Andere sporten De gemeente was bijna 20 jaar geleden een van de eerste die twee tennisvelden in kunstgras aanlegde. Met uitzondering van de hoge kostprijs vallen het onderhoud en de bespeelbaarheid heel goed mee. "Dat kunstgras wordt ook alsmaar beter. Toch beslisten we recent om een voetbalveld toch maar niet in kunstgras aan te leggen. Ja, de gemeenschap zou merkelijk meer hebben betaald."

Lo-Reninge heeft uniek hybride kunstgrasveld

Lo-Reninge heeft uniek hybride kunstgrasveld

Voetbal Jeugdvoetbal Lo-Reninge kan voortaan trainen en jeugdwedstrijden spelen op een splinternieuw hybride kunstgrasveld, uniek in Vlaanderen. Het gaat om een grasmat die bestaat uit 7 procent kunstgras, aangevuld met aarde waarop dan 93 procent natuurlijk gras ingezaaid wordt. Het stadsbestuur van Lo-Reninge betaalde hiervoor 105.000 euro.

Brugge koploper in West-Vlaanderen

Brugge koploper in West-Vlaanderen

Voetbal "Op termijn is het aangewezen dat alle provinciale voetbalploegen over een terrein in kunstgras kunnen beschikken, zodat ze hun trainingen en matchen efficiënt en op een permanent hoogwaardige grasmat kunnen afwerken. Dat leidt niet enkel tot kwalitatieve sportbeoefening, maar ook tot efficiënt ruimtegebruik", zeggen sportschepen Dolores David en schepen van het Openbaar Domein Philip Pierins in koor. Maar voor de terreinennood van Jong Male is er nog geen oplossing.

"Meer onderhoud dan verwacht"

"Meer onderhoud dan verwacht"

Sport Sinds augustus vorig jaar beschikt Torhout over zijn allereerste voetbalveld in kunstgras, met name op het stedelijk voetbalstadion De Velodroom in de Bruggestraat. Dat veld valt bij de voetbalclubs zo erg in de smaak en levert een zoveel hogere bezetting op dan natuurgras, dat er luidop gedroomd wordt van een tweede kunstgrasveld, dit keer op het sportstadion Benny Vansteelant. "Nochtans vergt kunstgras meer onderhoud dan gedacht", zegt Kevin Deceuninck, teamleider van het toezicht op de stedelijke sportaccommodaties.

"Kunstgras is godsgeschenk"

"Kunstgras is godsgeschenk"

Voetbal "Weer of geen weer, je kan altijd spelen op kunstgras. Onze ervaringen zijn heel positief", zegt jeugdvoorzitter Sam Lietaert van KV Oostende.

"Op kunstgras kan je dag en nacht sporten"

"Op kunstgras kan je dag en nacht sporten"

Sport De stedelijke sportinfrastructuur van Oostende telt drie kunstgrasvelden. Naast het hockeyveld, dat al sinds jaar en dag kunstgras heeft, zijn er op het sportpark De Schorre twee recente kunstgrasvelden, één met rubber als instrooimateriaal en één met kurk. "Kunstgrasvelden zijn duurder, maar je hebt er minder onderhoud aan en kan er bij wijze van spreken dag en nacht op spelen, het hele jaar door", zegt hoofd van de sportdienst Marc Van de Poel.

Kunstgras, een droom?

Kunstgras, een droom?

Voetbal Sinds dit seizoen beschikken SV Wevelgem City, FC Gullegem en SV Moorsele - dankzij het gemeentebestuur dat instond voor de aanleg ervan - over kunstgrasvelden. Na een ruim twee maanden competitie en trainingen polsen we bij SV Moorsele naar reacties op het nieuwe veld.

"Een tweede kunstgrasveld zou nu al welkom zijn"

"Een tweede kunstgrasveld zou nu al welkom zijn"

Voetbal Sinds vorige maand beschikt ook Izegem over een eigen kunstgrasveld. Totaal kostenplaatje: 740.000 euro. "Maar de investering rendeert", zegt sportschepen Marc Vanlerberghe (SP.A). "Mochten de ruimte en financiën geen probleem zijn, dan zouden we nu al een tweede exemplaar aanleggen."

"Minder afgelaste trainingen"

"Minder afgelaste trainingen"

Voetbal KSV Roeselare heeft ook hun eerste kunstgrasveld in gebruik genomen. CEO Johan Plancke zegt dat de voetbalclub al langer vragende partij was om hun voetballers te laten trainen en wedstrijden te laten spelen op dergelijk veld. Volgens Johan Plancke zijn er voor de club enkel voordelen.

"Vooral keepershandschoenen verslijten snel op kunstgras"

"Vooral keepershandschoenen verslijten snel op kunstgras"

Voetbal In Kortrijk zijn er in totaal zes kunstgrasvelden. De oudste liggen op de KVK Jeugdacademie: die dateren van 2009. "Ik speel liever op kunstgras dan op natuurgras", zegt Yani Van Den Bossche, speler van de U17. "Al moet je wel na elke training de rubberen korrels uit je schoenen en kousen halen."