Tonye Jekiri: de Nigeriaanse reus van BC Oostende

Tonye Jekiri © BELGA
Redactie KW

Het was uitkijken hoe Oostende op de centerpositie zou basketten na het vertrek van Rasko Katic en Khalid Boukichou. Het duo Mike Myers-Tonye Jekiri zet alvast heel knappe prestaties in het Oostendse shirt neer. Tegen Okapi Aalstar gunde de defensief te duchten Tonye Jekiri geen centimeter vrijheid aan topper John Tofi en onderstreepte hij nogmaals zijn meerwaarde voor het team.

De 23-jarige Nigeriaanse center Tonye Jekiri(2m13, 112 kg), die zijn college in Miami volgde, tekende bij Oostende voor één seizoen met optie voor een extra jaar. Tijdens zijn vier jaar bij de University of Miami Hurricanes, waar hij afstudeerde in de richting sportadministratie, speelde Jekiri 139 wedstrijden waarvan hij er 88 in de basis stond. In 22 matchminuten als gemiddelde haalde hij 5,5 punten en 6,5 rebounds. In zijn laatste seizoen was Jekiri, die in Nigeria eigenlijk een voetballer was, verkozen tot het ACC All-Defensive Team. Hij hielp de Hurricanes ook aan een ticket voor de Sweet Sixteen in het NCAA-tornooi.

“In Oostende leer ik het belang van de collectieve prestatie”

Vorig seizoen speelde Jekiri tijdens zijn Europees rookieseizoen voor de Turkse tweedeklasser Bandirma Kirmizi. In 34 matchen was hij goed voor gemiddeld 10,6 punten, 8,8 rebounds, 1,5 assists en 1,1 steals. In het shirt van Bandirma baskette Jekiri dus in de TBL, de Turkse tweede klasse. “De Turkse competitie heeft een knappe organisatie en geniet ook op financieel vlak een goede reputatie. De eerste klasse is natuurlijk top, maar ook tweede is heel goed.”

“Uiteraard had ik vooral sympathie voor Banvit, de eersteklasser met wie we in Bandirma verbonden waren. Ook volgde ik aandachtig de resultaten van Fenerbahce, omdat mijn landgenoot en goede vriend Ekpe Udoh daar speelde. Nu is hij aan de slag bij Utah Jazz in de NBA.”

“Elke bankzitter zorgt voor een meerwaarde bij BCO”

Jekiriruilde na één seizoen Turkije voor Oostende. “Banvit-coach Saso Filipovksi kent Dario Gjergja goed. Hij raadde mij deze transfer aan en ik beklaag het me nog geen seconde. In Oostende leerde ik het belang van goed collectief spel, waarmee we elkaar versterken. In Turkije heb je meer ervaren en bekwame spelers die vooral voor zichzelf iets creëren. En natuurlijk houd ik ook van de Champions League.”

Okapi-Oostende eindigde op 88-90. Enkele maanden later werd Oostende-Okapi 69-38. BCO beperkte zijn opponenten tot bijna 50 punten minder! Coach Dario Gjergja getuigde dat hij zich niet meer kan herinneren wanneer iemand zo goed gespeeld heeft tegen John Tofi: “Steeds wou Jekiri voor hem staan. Hij werkte ook schitterend met zijn armen, zodat hij vaak de passlijn naar Tofi onderbrak.”

Tonye Jekiri: de Nigeriaanse reus van BC Oostende
© VDB

Bij die lof blijft Tonye nederig. “De sleutel tot die lage score van Okapi was onze team-defensie. Iedereen bracht veel energie in deze knap voorbereide match. Elke bankzitter houdt hetzelfde niveau aan bij zijn invalbeurt. Ons spel blijft hetzelfde. Dit was een collectieve inspanning waarbij we heel sterk waren in de one-on-one-verdediging. Het was natuurlijk nodig om Tofi te stoppen. We dulden niet dat hij eenvoudig bereikbaar was”, zegt Jekiri die al vroeg in de match een indrukwekkend block op Tofi zette. “Het was een duidelijk signaal: in ons huis kom je niet winnen. We hebben met een gezonde regelmaat gebasket en we verloren nooit het vertrouwen. De coach hoefde geen frustraties te kennen, hij bleef de hele avond kalm.”

“Het Belgische basket is gebaseerde op tactische keuzes”

De Nigeriaanse reus liet in België al heel wat mooie stats noteren dit seizoen. “Dit is de verdienste van de ploeg. Ze geven mij vaak de bal en ik probeer er dan het beste van te maken. Ik voel me heel goed in Oostende en voel dat het vertrouwen groeit. Het Belgische basketbal is veelal gebaseerd op tactische keuzes, waarbij de klok niet uit het oog wordt verloren. Dat staat in schril contrast met de sport in Turkije, waar de topteams het meer van de individuele kwaliteiten moeten hebben en van shots na één of twee dribbels.”

“De Oostendse fans zijn gewoonweg fantastisch”

Jekiri geniet van de sfeer in de Versluys|Dôme. “Onze fans zijn schitterend. Hun enthousiasme is zo tof! Zelf basketten we ook met veel fun. We genieten van het samenspelen en vormen één groep. Hier zijn er geen kliekjes. Bij een dagje zonder training komen we wel eens samen om een gezelschapsspel te spelen. Ook eten we graag samen en beluisteren we muziek. Deze harmonie helpt ons veel. Op het terrein moedigen we ook steeds onze ploegmaats aan. Het enthousiasme van de supporters is ook zo tof.” (Peter Rossel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier