Sterren van Morgen: zussen Billie en Becky Massey

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

In het sportwereldje gaat het ontzettend snel. Wie vandaag de top is, kan morgen al vergeten zijn. Achter de schermen maken heel jonge sporters zich klaar om de sterren van morgen te worden.

Basketzussen Becky en Billie Massey.
Basketzussen Becky en Billie Massey.

Wie zijn Billie en Becky Massey?

Leeftijd: beiden 17.

Woonplaats: Bredene (vader) en Oostende (moeder).

Familie: dochters van Jill Daems en Alan Massey. Broer Ozzy (15) speelt bij BC Oostende.

Studie: beiden zitten in het vijfde jaar wetenschappen-wiskunde aan de topsportschool in Antwerpen.

Club: BBC Sint-Katelijne-Waver.

Becky Massey.
Becky Massey.

(Becky) Sinds vorig jaar studeren we aan de topsportschool. Dat bepaalde mee onze keuze om bij eersteklasser BBC Sint-Katelijne-Waver aan de slag te gaan. Bovendien beschikken ze daar over een uitstekende opleiding en daar hopen we later de vruchten van te plukken. Voorheen waren we in Oostende actief. Billie ontdekte er op 7-jarige leeftijd het basketbal en een jaartje later ben ik haar gevolgd. Eerst waagden we ons nog aan ballet en volleybal, maar dat bleek minder ons ding. (lacht)

(Billie) we spelen al altijd samen. Of dat meevalt? Ja hoor. (In koor, gevolgd door een gezamenlijke lachbui) Een discussie kan wel eens voorvallen, maar nooit in de zaal en altijd na de match. Soms is zo’n meningsverschil wel eens nodig, want dat zijn de beste leermomenten. Ook naast het basketbalterrein zijn we onafscheidelijk. We doen echt álles samen, want we zitten ook naast elkaar op kot en samen in de klas. Elkaar beu geraken? Dat niet. Becky zegt soms dat ik lui ben, maar zij kan zelf soms best irritant zijn. (lachen uitbundig) Tijd voor andere hobby’s hebben we niet, want we trainen gemiddeld een 20-tal uur per week. Verder bestaat ons leven vooral uit studeren, slapen en eten. We leven eigenlijk als echte topsportsters.

(Becky) Deze zomer deden we het nog beter dan de hoofdploeg van de Belgian Cats. Met de U18 pakten we immers goud op het Europees kampioenschap in Hongarije en Billie werd zelfs tot MVP (most valuable player, de beste speelster, red.) van het tornooi verkozen. Een onvergetelijke ervaring. Er zit dus een nieuwe gouden generatie aan te komen. Ook op het Europees kampioenschap van de hoofdploeg waren we aanwezig, maar niet bij de selectie. Met de U18 speelden we immers een voorbereidingstornooi in de buurt en zo konden we de wedstrijden van dichtbij volgen. We voelen trouwens dat het damesbasketbal – dankzij de sterke prestaties van de nationale ploeg aan populariteit aan het winnen is. Binnenkort zelf de stap naar de volwassen Cats zetten? Dat is zeker een realistisch doel waar we hard voor werken.

“We blijven onze Engelse roots trouw, want als België straks op het WK voetbal tegen Engeland speelt, dan supporteren we samen met papa voor Harry Kane en co”

Billie Massey.
Billie Massey.

(Billie) Becky is twee minuten eerder geboren. Maar dat betekent niet dat ze sneller is op het basketbalterrein. (schaterlacht) Qua spelstijl zijn we overigens totaal niet met elkaar te vergelijken. Becky is enorm polyvalent, terwijl ik een echte centerspeelster ben. Met mijn 1m88 ben ik net een centimetertje groter dan mijn zus. We hebben trouwens schoenmaten 43 en 45,5 en dat maakt het niet altijd makkelijk om de juiste schoenen te vinden. (lacht)

We konden beiden naar Amerika. We werden immers uitgenodigd om in de collegebasketbalcompetitie te gaan spelen. Omdat we echter hier ons middelbaar nog willen afmaken, weigeren we dat voorlopig. Op termijn de grote plas oversteken? Hier alles achterlaten zien we niet echt als een probleem, maar dan liever om in een grote Europese competitie te gaan spelen. Momenteel is het onze ambitie om met Sint-Katelijne-Waver kampioen te spelen en we hopen met de U19 Cats bij de vijf beste te zijn op het EK en zo een ticket voor het WK van in 2019 te bemachtigen.

Onze Britse achternaam hebben we te danken aan vader Alan. Mama Jill Daems werkte vroeger op de ferry tussen Dover en Oostende en het vervolg kun je wel raden. (lachen) Intussen zijn onze ouders uit elkaar, maar papa is al meer dan 20 jaar in België blijven hangen. We blijven onze Engelse roots trouw, want als België straks op het WK voetbal tegen Engeland speelt, dan supporteren we samen met papa voor Harry Kane en co. Ons talent voor basketbal hebben we trouwens niet van onze ouders geërfd, maar blijkbaar moet er toch iets in de genen zitten. Ook onze jongere boer Ozzy (15) speelt immers op hoog niveau. Met zijn 1m92 wordt hij als center bij de jeugd van BC Oostende uitgespeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier