Sport CB Two verrast en klopt Izegem: “Stuk veiliger in de stand”

"Qua attitude moeten spelers van drie zaken doordrongen zijn", stelt Dirk De Waelle. (Foto JVGK) © JVGK
Redactie KW

Met zijn jarenlange ervaring is Sport-headcoach Dirk De Waelle een man met een reputatie in het basketwereldje. Hij leidde vorig weekend Sport Two naar winst op Izegem. Met een opgekrikt vertrouwen is het nu aan de Two om die lijn door te trekken.

“Het was een harde beslissing van het bestuur om de samenwerking met Two-coach Jody Vanacker stop te zetten”, opent de headcoach. “Hij heeft nochtans hard en met veel discipline met de ploeg gewerkt. Dat het resultaat onder de verwachtingen bleef, is ook een deel van de verantwoordelijkheid van de spelers. Met de wissel hebben we geprobeerd iedereen duidelijk te maken dat het anders en beter kon. Door het feit dat de One geen match had, konden we Simon Loof en Michael Lecluyse inschakelen, die op niveau van derde klasse starting line-up kunnen zijn. Dat maakte vooral defensief en qua rebounds een verschil. Enkele Two-spelers overstegen zichzelf, wat een interessant gegeven is. Daarmee staat het team nu toch een stuk veiliger in de rangschikking.”

Juiste attitude

“Qua attitude moeten spelers van drie zaken doordrongen zijn. Ten eerste moeten ze binnen de lijnen fysiek alles geven en beseffen dat ze continu maximaal moeten gaan. Het tweede aspect is het mentale: de instelling moet zijn dat elke speler alles doet om de ploeg vooruit te helpen, zowel verbaal als qua lichaamstaal. Kankeren op voorbije wedstrijdsituaties of beslissingen is uit den boze. Dat helpt niemand vooruit. Het derde aspect is het moeilijkste. Iedereen moet de afspraken nakomen. Moet er initiatief genomen worden, dan moet de speler die ook nemen. Elke speler moet van die drie zaken doordrongen zijn. Een coach die tijdens de match daarmee moet bezig zijn, verliest tijd en energie die hij nodig heeft om zijn team tactisch te sturen.”

“In die zin hebben we met Jeroen Debaveye een man met de nodige ervaring om de Two mee te helpen leiden. Volgend seizoen neemt hij dan de One van mij over en neem ik de Two. De doelstelling om goeie jeugdspelers op niveau van derde nationale te brengen is gehaald. Nu wil ik weer focussen om jonge spelers op een hoger niveau te duwen. Het talent is aanwezig en het jeugdproject moet de beste ondersteuning krijgen. We zijn geen club die talent bijeen kan kopen. De voldoening is immens als dat van onderuit kan en dat blijft onze filosofie”, besluit Dirk.

Dirk De Waelle was zes jaar actief als coach bij Falco Gent, de tegenstander van komend weekend. “Het waren zes fantastische jaren, waarin ik heel veel heb meegemaakt. Twee jaar in tweede nationale waarna de betere spelers, waaronder de broers Foucart, vertrokken. Nadien ben ik met de tweede landelijke ploeg teruggekeerd naar derde nationale. Die periode bezorgde me veel voldoening en de verstandhouding met Falco is nog altijd uitstekend.”

“Fantastische jaren in Gent”

“Bij Sport ben ik nu aan mijn vijfde seizoen en het lukte om in derde nationale te blijven. We haalden ook al de top zes en dat met een heel beperkt budget. Met de One staan we nog niet veilig, dus denk ik er niet aan om One-spelers bij de Two in te zetten. Vorig weekend lukte dat wel, want de One had toen geen match. Nu hebben we ons potentieel volledig nodig, want tegen Falco One wordt het sowieso een scherp duel. Zowel Falco als Sport heeft het potentieel om te winnen. Onze focus zal maximaal moeten zijn”, besluit Dirk De Waelle.

(SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier