Secure verdediging zet Oostende op voorsprong tegen Charleroi

Oostende staat na een verdiende 78-56-overwinning tegen Spirou Charleroi een stap dichter bij de playoff-finale. De creatieve organisator Niels Marnegrave (12 punten en 3 assists) was de regisseur van deze zege.

Een moeizaam eerste kwart van Oostende eindigde met een technische fout voor coach Dario Gjergja. Na elf minuten leidden de Spirous met 15-27. Daarna besteedden de Oostendenaars eindelijk meer aandacht aan hun defensieve scherpte. Het resultaat is duidelijk. Na 27 punten in 11 minuten scoorden de Karolingers nog slechts 29 punten in 29 minuten. Die defensieve concentratie vormde ook de basis van de offensieve vlotheid.

Drie vrijworpen van Marnegrave na een onnodige fout van Massot op een mislukte buzzer-driepunter herleidden de achterstand halverwege het duel tot 37-38. In die eerste helft was Boukichou de efficiëntste Oostendenaar met 16 punten aan 81,8 procent, 5 rebounds, 4 uitgelokte fouten en 1 assist.

Een lekkere twintiger

Marnegrave, opnieuw hij, legde met een buzzerkorf de 56-50-stand aan het halfuur vast. Ponitka opende het laatste wedstrijdschuifje met een tweepunter (58-50), waarna Mukubu met een verre bom zijn ploeg overeind (58-53) hield. De kustploeg schroefde zijn verdediging nog steviger dicht en gunde de rivalen in het vierde wedstrijdschuifje amper zes puntjes.

Uiteindelijk wonnen de Zeekapiteins met een lekkere twintiger. Het verschil aan inside-korven was opmerkelijk: 48-20. Het staat 2-1 in het voordeel van BCO. Als Oostende vrijdagavond ook de vierde match in Charleroi wint, is het finalist. Bij een Oostendse nederlaag volgt er zondagavond om 19 uur een beslissende vijfde halve finale in de Sleuyter Arena.