19/06/17 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:34

"Na de voorbije dagen willen de Cats ongetwijfeld meer. En wij ook"

Maandagmiddag namen de Belgian Cats ook de maat van Letland. Met drie overwinningen in evenveel wedstrijden zet het team van coach Philip Mestdagh ons land op de vrouwenbasketbalkaart.

"Na de voorbije dagen willen de Cats ongetwijfeld meer. En wij ook"

Kim Mestdagh, Ann Wauters en Marjorie Carpréaux juichen. De Cats versloegen nu ook Letland. © Belga

Eind november 2016 plaatsen de Belgian Cats zich voor het Europees kampioenschap in Tsjechië. Toen was het koffiedik kijken wat onze basketbalvrouwen in Tsjechië zouden kunnen forceren. Forceren, inderdaad: België kwam terecht in een poule met toplanden Rusland en Letland, terwijl ook Montenegro geen basketbaldoetje is.

Bijna zeven maanden later is de poulefase voor de Belgian Cats achter de rug. Waar tot een week geleden de hoop werd gekoesterd om de kwartfinales te halen - "Daarvoor moeten we derde en hopelijk tweede worden." - ziet het er nu helemaal anders uit: de Cats verrasten vriend en vijand door een fan-tas-ti-sche drie op drie neer te zetten. Telkens na een thriller, maar wel oververdiend.

Vechtersmentaliteit

What is next? Feit is dat dit België de voorbije dagen volledig onder stoom is geraakt. Een ploeg met speelsters die voor elkaar door het vuur gaan. Een team dat op papier wel vedetten telt, maar waarin op het terrein niemand sterallures heeft. Iedereen gaat er altijd vol voor, of het nu goed gaat of minder goed gaat.

Delen

"De ploeg telt op papier vedetten, maar op het veld heeft niemand sterallures"

Die vechtersmentaliteit is de sleutel tot het succes. Dat bleek al in de voorbereiding toen Europees kampioen Spanje eenmaal werd gedwongen om tot het uiterste te gaan. De dag nadien ging het tegen dezelfde tegenstander totaal fout, met een forse oplawaai als gevolg. Maar coach Philip Mestdagh kon orde op zaken stellen, toonde de oefenpot tegen Nederland aan: ook al waren onze noorderburen enkele maatjes te klein, de Cats gaven niet af.

Jong veulen Wauters

Deze Cats zijn hoe dan ook nu al in hun opzet geslaagd: ze staan in de kwartfinales. Maar na de voorbije dagen willen zij ongetwijfeld meer. Net als de vele supporters die naar Tsjechië meereisden of diegenen die alles nauwlettend in België volgen. Met een groeiende Ann Wauters die in de herfst van haar carrière op het veld rondloopt als een jong veulen, een almaar sterker wordende Emma Meesseman, een secure Kim Mestdagh en al die anderen moet dat gewoon lukken.

Go Belgium, go Cats!

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!