Meisjes U14 van K-BT Kortrijk eindigen vijfde op het X-Mas Tournament in Kortrijk

We zien de U14 meisjes van K-BT Kortrijk met boven v.l.n.r.: Pauline Bayart, Femke Debosschere, Morgane Lemmens, Dounia Vanden Bulcke, coach Nils Strumane, Jitte Baelen, Margaux Lemmens en Alix Bayart. Onder v.l.n.r.: Kato Bevernage, Naja Strumane, Sara Assumani, Bo Vanwijnsberghe, Lize Hamers en Jolien Defoort. © Santy Johan
Redactie KW

Coach Nils Strumane trad op het internationaal baskettornooi aan met zijn landelijke K-BTK-meisjesteam, aangevuld met Jitte Baelen uit Wevelgem en de Waalse Dunja Vandenbulcke. De reeks van vijf wedstrijden toont aan dat Kortrijk aardig in de buurt komt van het niveau van de beste ploegen van het tornooi.

“We kijken zeker tevreden op het X-Mas Tournament terug”, opent coach Nils Strumane, die naast de jeugd ook het damesfanion One onder zijn hoede heeft. “Uiteraard gaat het hier om een tornooi en dat betekent dat je aantreedt met een team van twaalf meisjes, die allemaal een kans moeten krijgen. Puur voor het resultaat spelen, doe je dus niet. Feit is dat het een leuke en interessante competitie was en dat we qua niveau goed mee zijn met de betere ploegen.”

Zware poule

“We startten in een poule met Liège en het Turkse Fenerbahçe. Snel bleek dat we niet de makkelijkste aanloop hadden. Het team van Turkije was een stuk steviger en groter. In een losse babbel met hun coach vroeg hij wie de moeilijkste tegenstander van de competitie zou worden. Ik antwoordde hem: ‘Zo te zien zijn jullie dat.’Achteraf bleek dat ik het bij het rechte eind had, want ze pakten de eindzege. We speelden in die match goed mee, maar in ons team zitten veel eerstejaars en zelfs een paar tweedejaars U12-speelsters. Dat laat zich natuurlijk voelen als je een topploeg tegenover je hebt met vooral tweedejaars U14. We lieten het niet aan ons hart komen en finishten bij 47-66.”

“De tweede match werd een absolute thriller. Liège was een sterke tegenstander, die er vol voor ging. We hebben lang op voorsprong gestaan, maar de match eindigde in de reguliere speelduur onbeslist. Verlengingen betekenden dat een sudden death zou beslissen over winst en verlies. Wie het eerste scoorde, won. Gelukkig grepen we onze kans en dat was mooi meegenomen.”

“De volgende tegenstander was Sint-Katelijne-Waver, waarin enkele speelsters van de topsportschool zitten. Dat team zit ook bij ons in competitie. We konden er een spannende wedstrijd van maken en presteerden op niveau. Alleen was hun afwerking net iets beter dan de onze, maar erg groot was dat verschil niet (44-41). Onder doel lieten we een paar kansen liggen, anders zat er misschien nog meer in.”

Tien jaar op rozen

De meisjes versloegen nadien het Nederlandse Leiden met 32-58. Voor de vijfde plaats kwamen ze tegen Limburg United uit. “Dat was een selectieteam. Enkele speelsters van Hasselt en Zolder kenden we vanuit de competitie. Het werd een echt mooie match, dat hoorden we ook van mensen uit het publiek, die de partij gevolgd hadden. We wonnen met 51-57-cijfers.”

De Wevelgemse Jitte Baelen was een aanwinst voor onze ploeg, maar ik denk dat ze de keuze om bij Wevelgem nog een jaar in de jongenscompetitie te blijven spelen de beste optie is. Wat de Kortrijkse meisjes betreft, wordt er ook via het bestuur uitstekend gewerkt om de talenten te houden en kansen te geven. Als dat zo verdergaat, zit K-BTK voor de volgende tien jaar op rozen”, besluit een optimistische coach Nils Strumane. (SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier