Jorne en Niels Dufour houden van Basket Blankenberge

Jorne en Niels Dufour.
Redactie KW

Twee broers in dezelfde ploeg, het komt niet zo vaak voor. Niels Dufour (25) was in de jeugdreeksen telkens een jaartje te oud om met Jorne (22) samen te spelen. Nu allebei bij de seniors aantreden, genieten ze dubbel van elkaars gezelschap.

Mooi is het hoe de broers elkaar aanduiden als de beste van de twee. “Niels kan een match echt doen kantelen”, argumenteert Jorne. “Met zijn drives en passes kan hij de ploeg meesleuren door de moeilijke momenten. Wellicht ligt de verklaring in het feit dat hij bij de jeugd van landelijk basket proefde. Voor de rest is hij voor de sfeer in de ploeg onmisbaar en staat hij steeds klaar met goede raad voor iedereen.”

Niels laat zich dat nauwelijks welgevallen, maar beklemtoont omgekeerd de sterke kanten van zijn jongere broer: “Hij verdeelt het spel perfect, heeft een goed inzicht, is rap en heeft een goede drive. Als een speler vrij staat, dan mag je erop rekenen dat Jorne de bal daar krijgt. Zonder twijfel: mijn broer is de betere van ons beiden.”

Het is echter evenzeer logisch dat ze elkaars kleine kantjes kennen. Niels verwijst meteen na een ietwat donkere periode voor Jorne, toen hij enkele weken aan de kant stond omwille van een ongepaste reactie op het terrein. “Hij is rap op zijn tenen getrapt en dan kookt het potje rap over”, lacht Niels. “Gelukkig heeft hij eruit geleerd.”

Jorne kaatst de bal snel terug en weet waarin Niels beter zou kunnen worden: “Als we achter staan en het wil niet goed lukken, dan gaat zijn kopje snel naar beneden. De ploeg heeft dan net het omgekeerde nodig.”

Wie hen ook perfect kent, is coach Hilaire Eytorff. “We spelen nu al meerdere jaren bij hem en dat klikt perfect”, vindt Niels. “Hilaire is kordaat op training, maar weet perfect wanneer er gelachen kan worden.” “De club is meer dan spelers en een coach”, vult Jorne aan. “Er staat een hele groep mensen klaar om ervoor te zorgen dat alles op wieltjes loopt.” Waarop Niels weer aanvult: “Zelfs als we geen wedstrijd hebben, is het in d’Hoogploate thuiskomen.”

De broers waarderen elkaar ook op het terrein. “Vroeger speelden we samen thuis. Dat we nu in dezelfde ploeg zitten, is de max. We kunnen alles doen en zeggen tegen elkaar”, aldus de oudste. “Het heeft onze band versterkt”, vult Jorne aan. “Enkele weken geleden kreeg ik ‘s avonds nog een sms van Niels na een sterk vierde quarter. Dat deed deugd.” (MD)

Zaterdag 31 maart om 18.15 uur: BC Knokke-Heist Two – Basket Blankenberge Two.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier