Jong Holstra Wevelgem en Alumes Moorsele fusioneren

Jan Samyn (Holstra) en Koen Grymonprez (BBC Alumes) slaan volgende seizoen de handen in elkaar. (Foto TGM)
Redactie KW

Nadat er vorig seizoen een einde kwam aan jaren basketbal op nationaal niveau in Wevelgem gaat Jong Holstra Wevelgem nu fusioneren met Alumes Moorsele.

“De fusie is een feit”, bevestigt Koen Grymonprez, voorzitter van Alumes Moorsele. “Dit betekent dat de jongens jeugd en de seniores heren samenkomen in de nieuwe club. Onze damesploeg en onze meisjes jeugd sluiten aan bij dames basket Wevelgem.

Er ligt administratief nog veel werk op de plank, maar sportief zitten beide clubs op dezelfde lijn. “Het is helemaal niet de bedoeling dat mijn club, Alumes Moorsele, opgegeten wordt door Jong Holstra Wevelgem. We willen een positief verhaal brengen.”

“Het is de bedoeling om het eerste seizoen zo weinig mogelijk structureel te veranderen”, zegt Jan Samyn, voorzitter van Jong Holstra Wevelgem. “Dit houdt dus in dat de eerste ploeg van Moorsele in Moorsele en deze van Holstra in Wevelgem blijft spelen. Op vandaag gaan we er dus van uit dat de nieuwe club volgend seizoen bij de heren een ploeg heeft in eerste provinciale en 1 of 2 ploegen in derde provinciale en vierde provinciale, afhankelijk van de resultaten in derde provinciale. Er zullen allicht twee senioresploegen in Wevelgem spelen en twee in Moorsele.”

Het is de bedoeling om het eerste seizoen structureel zo weinig mogelijk te veranderen

“Wat de reden is voor de fusie?” herhaalt Koen Grymonprez. “Die vraag komt vanuit de jeugdwerking. We stelden als club de laatste jaren vast dat we regelmatig spelers te weinig hadden bij jeugdploegen in Moorsele. Wevelgem van zijn kant wil een landelijke en een provinciale ploeg vanaf U14 en had ook regelmatig spelers te weinig voor bepaalde ploegen. Door de fusie hopen we dit probleem op te lossen. De nieuwe club wil in elke jeugdcategorie drie ploegen hebben zodat elke jeugdspeler die lidgeld betaalt voldoende minuten kan spelen in de jeugdwedstrijden en niet de beste 35′ en de minder goede spelers maar 5′.”

Accommodatie

Jan: “We hopen ook beter de beschikbare trainingsaccommodatie te kunnen gebruiken in Wevelgem en Moorsele.”

“Het plan is om volgend seizoen U12, U16 en U21 in Moorsele te laten spelen en trainen en U14, U18 en alle landelijke ploegen in Wevelgem te laten spelen en trainen. U8 en U10 blijven lokaal trainen en spelen.”

“We hebben vastgesteld dat je om jonge spelers warm te maken voor basket, je dat best lokaal kan doen. Misschien zullen de betere U10 na Nieuwjaar 1 training per week samen afwerken, maar dat moet nog concreet uitgewerkt worden.”

Ook de naam van de fusieclub ligt nog niet vast. “Ik heb begrepen dat het in Moorsele nogal gevoelig ligt om Wevelgem in de naam van de club te behouden, maar wij zouden wel graag Holstra vermeld zien omwille van de inbreng en de inspanningen van onze hoofsponsor.”

Ik zal het niet verkocht krijgen om Wevelgem in de nieuwe naam te behouden

“Ik zal het inderdaad in onze club niet verkocht krijgen dat Wevelgem in de naam van de fusieclub zal staan”, bevestigt Grymonprez. “40 jaar na de fusies van de gemeenten ligt dat in onze club nog altijd gevoelig. Voor ons mag het niet opnieuw Wevelgem worden. We zullen wel een uitzondering moeten aanvragen bij VBL om in de clubnaam niet de naam van de gemeente te hebben, maar er zijn precedenten, dus dat komt wel in orde.”

Wie voorzitter wordt, ook daar is men nog niet uit. “Eigenlijk hebben we daar nog niet over gesproken, we zullen eerst zien hoe alles evolueert”, besluit Grymonprez. “Vroeger heb ik gezegd dat ik maar drie jaar voorzitter zou zijn, die termijn zit er nu op, maar ik ben toch van plan om deze fusie eerst goed op de rit te zetten vooraleer ik er mee stop.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier