Geen weerzien met ex-club Groningen voor Chase Fieler

Chase Fieler kan elk moment vader worden. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Het zou zo mooi geweest zijn: een verhaal met Chase Fieler enkele dagen voor een dubbele ontmoeting tussen BC Oostende en Donar Groningen, de club waarmee hij de twee voorbije jaren Nederlands kampioen werd. Er komt echter geen duel tussen de competitieleiders in de Lage Landen in de kwartfinale in de FIBA Europe Cup. Woedend, verdrietig en in shock verlieten Fieler en zijn maats de sporthal van het Montegrijnse Mornar Bar.

Eén van de eerste BCO-aanwinsten van dit seizoen was de Amerikaanse power-forward Chase Fieler (25, 2m03). Bij de Nederlandse topclub Donar Groningen kreeg hij de smaak van een dubbel te pakken. Afgelopen weekend zette hij alvast de eerste stap naar een herhaling van zo’n titel- en bekersucces. Fieler heeft er zin in. Woensdagavond was hij tegen Mornar Bar met tien punten, zeven rebounds, vier assists en drie steals de meest efficiënte Oostendenaar. Maar Fieler maakte in het zuidoosten van Montenegro ook iets mee wat hij nog nooit had ervaren. De coach van de tegenstander gaf hem tijdens de rust een slag tegen het hoofd in de kleedkamergang. De hierover aangesproken refs beweerden niets te hebben gezien. “Chase was zo ontredderd dat hij tijdens de rust niet eens naar me kon luisteren“, vertelde coach Dario Gjergja achteraf. “Eerst snauwde die coach me gemene woorden toe. Toen ik hem vroeg waarom hij dat riep, sloeg hij me tegen het hoofd”, zuchtte Chase Fieler.

‘Alleskunner’

Geen vooruitblik dus op de komst van zijn ex-club Donar Groningen. “Het kon een droom zijn om de vele vrienden opnieuw te ontmoeten. Beide matchen zouden zeker heel boeiend zijn”, beseft Chase Fieler. Dan maar even een ruimere kennismaking. Chase Fieler genoot zijn opleiding bij Florida Gulf Coast University. In de NCAA-competitie behoorde hij vanaf het tweede tot zijn vierde seizoen (2013-2014) tot de vijf basispionnen. Als rookie baskette hij voor het eerst in Europa bij het Spaanse Ourense Termal (Leb Gold). Bij Ourense speelde Fieler gemiddeld 22 minuten per wedstrijd. Hij scoorde daarin 8,5 punten en pakte 4,3 rebounds van het bord. Hij knalde zijn bommen tegen 33 procent en zijn fieldgoal-percentage kwam uiteindelijk op 50 procent. In die Spaanse tweede klasse behaalde hij met Ourense de titel.

“Eerst snauwde de coach van Mornar Bar me gemene woorden toe om me vervolgens tegen het hoofd te slaan”

Daarna ging hij aan de slag bij het Nederlandse Donar Groningen. “Hij staat bekend als een snelle, atletische speler met een goed driepuntschot die het beste tot zijn recht komt op de power-forwardpositie”, klonk het in het noorden van Nederland. En dat bleek te kloppen. Meer nog, Fieler bewees zelfs een ‘alleskunner’ te zijn, want zo omschreef een Nederlandse krant hem in die twee seizoenen. Groningen vierde tweemaal op rij de landstitel en Fieler had hierin een aanzienlijk aandeel. Zijn statistieken bewijzen dat ook: in het eerste seizoen 11 punten, 6,2 rebounds en 2,9 assists; in het tweede seizoen 15 punten, 7,5 rebounds en 3 assists.

In de playoffs 2017 werd Chase Fieler na de kampioenenmatch uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de DBL Finals. De jury had weinig moeite om hem tot MVP uit te roepen. In de halve finale tegen New Heroes Basketball Den Bosch (4-0) was Fieler nog niet op z’n best, maar in de finale tegen Landstede Basketbal haalde hij het beste in zichzelf naar boven. In de vijf duels met de Zwolse formatie kwam Fieler tot gemiddeld 17,8 punten (schotpercentage 56%, onder meer via 13 driepunters), 5,4 rebounds, 3,2 assists, 2,6 steals en 1,4 blocks. Groningen won de finaleserie met 4-1. “We wonnen tweemaal met een dertiger en één keer met een veertiger. In de andere zege kwamen we twee punten tekort voor een dertiger”, duidt Fieler de pletwals van zijn team. Chase Fieler proefde ook van Europees basket. In 2015-2016 overleefde Groningen de poulefase met onder meer Villeurbanne en Antwerp Giants niet. Als derde in een poule van vier stopte het verhaal voor de Round of 32.

Record

Maar in 2016-2017 liet Groningen zich Europees wel gelden. Na een uitschakeling door het Estse Tartu in de kwalificatieronde van de Champions League won Donar acht van zijn twaalf matchen in de FIBA Europe Cup. “Een tweede plaats in een poule met Gravelines, Körmend en Limburg United was het gevolg. Ook in de volgende ronde pakten we een tweede plaats na Krasnoyarsk, maar voor Sofia en Benfica. Net niet genoeg voor de Round of 16, maar die groep was dan ook bijzonder sterk“, weet Fieler.

Medio november 2016 sprong Fieler in het oog bij de 98-70-zege tegen Limburg United. Die avond was hij goed voor 24 punten (4 op 5 tweepunters, 5 op 9 bomen en 1 op 2 vrijworpen), 12 rebounds, 8 assists, 4 steals en 4 blockshots. De computerevaluatie +46 betekent ook vandaag nog steeds een all time record in de FIBA Europe Cup, de hoogste performance index. Gemiddeld noteerde de Amerikaan tijdens de 14 duels tellende Europese campagne van Donar 14.1 punten (60% tweepunters, 42,4% driepunters), 6,2 rebounds, 3,1 assists, 1,1 steals en 0,9 blocks.

Zoontje

Chase Fieler en zijn echtgenote Whitty Masters, een verpleegster, verwachten eerstdaags hun eerste kindje. “Een jongetje. Eind deze week is de 36ste week van de zwangerschap voorbij. Ik ben al blij dat de bevalling niet plaatsvond tijdens onze drie dagen in Montenegro“, merkt Chase Fieler op. “Wat kijken we reikhalzend naar ons zoontje uit. In minder dan twaalf maanden huwden we en breiden we straks ons gezinnetje uit. Dit is een formidabel jaar.”

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier